Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rendszertervezés CAD.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rendszertervezés CAD."— Előadás másolata:

1 Rendszertervezés CAD

2 Bevezető CAD (Computer Aided Design = számítógéppel segített tervezés) rendszert gyártmányok tervezésére és fejlesztésére használják, ezek olyan termékek lehetnek, melyek vagy közvetlenül végfelhasználókhoz kerülnek, vagy közbenső termékek, melyeket más gyártmányokhoz használnak fel. 

3 Történet A kezdeti lépéseket az 1960-as években tette meg a repülőgép és gépkocsi ipar a 3D felülettervezés és az NC technológia terén. Ezek a kezdeti próbálkozások egymással semmiféle kapcsolatban nem álltak és közzétételük sok esetben csak sokkal később történt meg. A görbék matematikai leírására az első lépéseket már az 1940-es évek elején megtették, azonban a polinomokkal leírható görbékről és szoborfelületekről szóló legértékesebb munkákat az 1960-as és az 1970-es években készítették.

4 Történet A CAD rendszerek fejlődésében fordulópontot jelentett a SKETCHPAD rendszer megalkotása a MIT-ben. Ez Ivan Sutherland nevéhez fűződik és lényege az volt, hogy először itt jelent meg az a lehetőség, hogy a tervező a grafikus rendszerbe közvetlenül beavatkozhasson. Ebben a rendszerben ez egy katódsugárcső és fényceruza segítségével valósult meg.

5 Történet 1981-ben megjelentek a szilárdtest modellező programok. Az Autodesk céget 1982-ben alapította John Walker, az ő programjuk a 2D rajzoló AutoCAD lett. A következő mérföldkő az 1988-ban megjelent Pro/Engineer, melyhez az alaksajátosság alapú modellezés bevezetése fűződik.

6 Alkalmazási területek
Építészet - AEC (Architecture Engineering and Construction) Építőmérnöki tervezés Gépészet Villamos gépek és elektronika Gyártás tervezés

7 Szolgáltatások Drótvázas geometria képzés
3D parametrikus alaksajátosságon alapuló modellezés, szilárdtest modellezés Szabad formájú felületmodellezés Műszaki rajz készítés a szilárdtest modellből Tervrészletek újbóli felhasználása Szabványos alkatrészek automatikus generálása

8 Szolgáltatások Tervek hozzáigazítása tervezési szabályokhoz és specifikációkhoz Tervek szimulációja legyártandó prototípusok elkészítése nélkül Műhelyrajzok és darabjegyzékek készítése Tervezési adatok kiadása közvetlenül a gyártás felé Tömeg és tehetetlenségi nyomaték számítás

9 Általános 2D CAD szoftverek
Történetileg az első CAD szoftverek 2D rajzolóprogramok voltak. Ezek tulajdonképpen egy intelligens rajztábla funkcióját töltik be. Legismertebb és világszerte leggyakrabban használt képviselőjük az asztali számítógépekre készült AutoCAD, mely ma a világ legelterjedtebb CAD szoftvere.

10 Gépészet  Legegyszerűbb esetben 2D rendszert használnak, amellyel hagyományos műszaki rajzok állíthatók elő, amiből elkészül a 3D-s modell. CAM szoftver segítségével azonban már elérhető az is, hogy műszaki rajz közbeiktatása nélkül, közvetlenül a 3D-s modellt készítsük el. 

11 Építészet A számítógéppel segített építészeti szoftverek köre jelenleg széles, magába foglalja az építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági, belső építészeti és építőmérnöki modulokat és olyan szolgáltatásokat is érint, mint a 3D látványtervezés, épületek virtuális körüljárásáról animáció készítése stb.

12 Villamos és elektronikus tervezés
Az elektronikus tervezés feladata többek között a nyomtatott áramkör tervezés, intelligens huzalozás és alkatrész csatlakoztatás.

13 Ismertebb programok AutoCAD, Autodesk Inventor, Autosketch IntelliCAD
QCad Solid Edge Unigraphics ArchiCAD Pro/Engineer


Letölteni ppt "Rendszertervezés CAD."

Hasonló előadás


Google Hirdetések