Az orvos szabálysértési felelőssége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az esélyegyenlőségről és a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról
Advertisements

Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
G M P Dr. Hetényi László.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
Egészségügyi Jog I.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Jogi eljárások az oktatásban
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Közigazgatási alapismeretek
Munkavédelmi előírások rendszere
Szabálysértési méltányossági kérelem
MIHÁLY PÉTER Nemzeti Közlekedési Hatóság
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Jogi személyek és büntetőjog
Szabálysértési jog.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Változások a szabálysértési jogban
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
SZABÁLYSÉRTÉS DR SZALAI ERZSÉBET 2014.IV..
Bevezetés.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Az egészségügyi szakmai felelősségről
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.
Intézkedések V. 1..
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Együttműködés a rendőrség és a biztonsági szervezetek között.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
Állampolgári jogok és kötelességek
A kémiai biztonságról közérthetően
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Budapesti Ügyvédi Kamara
Az adatvédelem szabályozása
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azaz települési önkormányzati nézőpontok a szociális ellátórendszer átalakításáról.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
A közigazgatási eljárás II.
Az ügyészi szervezet és feladatok
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
A jogrendszer tagozódása
Előadás másolata:

Az orvos szabálysértési felelőssége Dr. Sótonyi Gergely

Orvosi felelőségi jogi formái Polgári jogi felelősség Büntető jogi felelősség Munkajogi (fegyelmi) felelősség Etikai felelősség Szabálysértési felelősség

Szabálysértési jog bagatell-bűncselekmények joga illetve a közigazgatás büntetőjogának is szokták nevezni a szabálysértési jog két jogág a büntetőjog és a közigazgatási jog határán helyezkedik el és meglehetősen vegyes karakterű

1999. évi LXIX törvény a szabálysértésekről A törvény célja gyors és eredményes fellépést biztosítson azokkal a jogsértő magatartásokkal szemben, melyek a bűncselekményekhez képest enyhébb fokban sértik vagy veszélyeztetik a társadalom általánosan elfogadott együttélési normáit, akadályozzák vagy zavarják a közigazgatás működését, illetve meghatározott tevékenység vagy foglalkozás gyakorlására vonatkozó jogszabályokba ütköznek. E célok megvalósítása érdekében a törvény meghatározza a szabálysértések elkövetése miatt alkalmazható joghátrányokat, e cselekmények elbírálásának rendjét, s ennek keretében azt a jogot, hogy az érintettek az e törvényben meghatározott feltételek mellett bírósághoz fordulhatnak

Szabálysértés fogalma Szabálysértés az a jogellenes, tevékenységben vagy mulasztásban megnyilvánuló cselekmény, melyet törvény, kormányrendelet vagy önkormányzati rendelet szabálysértésnek nyilvánít, s amelynek elkövetőit az e törvényben meghatározott joghátrány fenyeget

EÜ specifikus szabálysértések Nincs speciálisan az orvosokra vonatkozó szabálysértési tényállás Vannak a az egészségügyi ellátáshoz szorosan kapcsolódó szabálysértési tényállások, így a kábítószer-rendészeti szabálysértés, ill. a külön nevesített egészségügyi és szociális szabálysértések

Kábítószer-rendészeti szabálysértés Aki a) a kábítószerek, illetőleg a pszichotróp anyagok rendelésére, kiadására, forgalmazására, nyilvántartására, tárolására, illetőleg elszámolására, valamint ezek gyártására, exportálására, importálására, tranzitálására, az ilyen anyagokkal végezhető kutatásra, továbbá az ezen anyagokkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályokat megszegi, b) kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott előállításához, gyártásához is használt vegyi anyagokkal (ellenőrzött anyagok) végezhető egyes tevékenységek végzésének szabályait megszegi, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség, illetőleg az ÁNTSZ hatáskörébe is tartozik.

EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS SZABÁLYSÉRTÉSEK EÜ tevékenység jogosulatlan végzése Aki a) külön jogszabályban meghatározott működési engedély hiányában egészségügyi szolgáltatást, személyes gondoskodással járó gyermekjóléti, gyermekvédelmi, illetőleg szociális szolgáltatást nyújt, b) az a) pontban meghatározott ellátásban részesülő személyt neme, nemzetisége, etnikai csoporthoz való tartozása, lelkiismereti, vallási vagy politikai meggyőződés, származása, vagyoni helyzete, cselekvőképességének hiánya vagy korlátozottsága miatt hátrányos helyzetbe hoz, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. (2) Az az egészségügyi képesítéssel rendelkező személy, aki képesítésének megfelelő tevékenységet jogosulatlanul végez, illetve tevékenységét a jogszabályokban (működési engedélyben) foglaltaktól eltérően végzi, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. (3) Az (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás az ÁNTSZ hatáskörébe is tartozik.