EU-s pályázatok írása és módszertana

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezet és Energia Operatív Program KEOP évi változások Sikeres pályázatok ismérvei Debrecen, November 23.
Advertisements

GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet
Beruházási projektek dokumentációja
A DAOP as időszak eredményei különös tekintettel Bács-Kiskun megyére Kúsz Tibor DARFÜ Kht.
Magyar bankok termékei, speciális banki konstrukciók
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
TÁMOP /A
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület
Projektkezdeményezés és pályázatírás
Az ötlettől a megvalósult projektig - praktikák, gyakorlati tudnivalók
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
EU-s pályázatok bírálói szemmel
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A projekttől a pályázatig
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
1 Közép-magyarországi Operatív Program Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása KMOP ADMINISZTRATÍV TUDNIVALÓK.
Projektzárással kapcsolatos teendők
Nemzeti Fejlesztési Terv Civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek javítása.
Az Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA) tapasztalatai Konkrét pályázatírási tapasztalatok Várkonyi Zoltán Ramboll Konzorcium – Progress Consult kft.
A Pályázatfigyelés szakmódszertana
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Európai Visszatérési Alap évi / évi allokáció szeptember 26.
Európai Menekültügyi Alap évi allokáció szeptember 18.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Vállalati tanácsadás - sikeres pályázók, sikeres pályázat a Közép-Dunántúlon.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Pályázati útmutató civil szervezetek számára Benedek László.
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Vállalati tanácsadási szolgáltatás támogatása Mikro-, kis-, és középvállalkozások részére Gyakori hibák Nemessályi - Bistey Judit Észak-Alföldi KKV Tanácsadói.
TÁMOP „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban”
KDOP-4.2.1/B-11 Önkormányzati tulajdonú belterületi utak fejlesztése.
KDOP-4.1.1/F-11 Környezetfejlesztési akciók a fenntartható településekért.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
KDOP-1.1.1/C-11 Telephelyfejlesztés. Részcélok: „B” nem beruházási típusú fejlesztés mikro vállalkozások részére Rendelkezésre álló forrás: millió.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Pályázat - fogalmak.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Projekt ismertető Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
A pályázat kiválasztása
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Barcsák Marianna KPSZTI
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Előadás másolata:

EU-s pályázatok írása és módszertana Fábián Klára

„Az első lépések” Kipattan a szikra, avagy megfogalmazódik a projekt ötlet (szükséglet, vagy kényszer) Érintettek elemzése (érdekeltek/ellenérdekeltek)   PARTNERKERESÉS KL. KONKORDIA T. I.

„Menetrend” Projekt menedzsment felállítása (A partnerek bevonásával !) Projekt kidolgozása, feltételek felmérése „Mérföldkövek meghatározása” Pályázatfigyelés Célrendszer vizsgálata az adott pályázati kiírás(ok)hoz Pályázati szándék elhatározása Pályázati dokumentáció beszerzése, kidolgozása Önellenőrzés, folyamatos visszacsatolás KL. KONKORDIA T. I.

I. Pályázat előkészítése/1. 1. Saját célok pontos meghatározása 2. A pályázati csomag áttanulmányozása A csomag tartalma: (ált. 4 csomag) 1. Pályázati felhívás 2. Kitöltési útmutató 3. Segédlet a megvalósíthatósági tanulmány / üzleti terv elkészítéséhez 4. Dokumentumok (adatlap, mellékletek) 3. A jogszabályok összegyűjtése KL. KONKORDIA T. I.

I. Pályázat előkészítése/2. Mely szempontokat kell kiemelten mérlegelni? Céljaink illeszkednek-e az intézkedési dokumentumok egyikéhez? Jogosultak vagyunk- e pályázat beadására? Tudjuk-e biztosítani az önrészt (sajáterő)? Tudjuk- e vállalni az utófinanszírozás nehézségeit? Rendelkezünk- e megfelelő jelzálog lehetőséggel? KL. KONKORDIA T. I.

I. Pályázat előkészítése/3. Célok, tevékenységek és azok feladatainak pontosítása A szükséges információk felmérése Döntés a pályázat kidolgozásának módjáról Helyi pályázatírói team kialakítása Külső tanácsadói cég munkájának igénybevétele Tájékozódás lehetősége, együttműködés a befogadást, értékelést végző szervezettel KL. KONKORDIA T. I.

II. A pályázati anyag összeállítása/1. Javasolt lépések: 1. A pályázatírói team összeállítása 2. Feladat és ütemterv elkészítése 3. A megvalósíthatósági tanulmány vagy az üzleti terv elkészítése 4. Szükséges mellékletek beszerzése 5. A pályázati adatlap kitöltése 6. A pályázati dokumentáció összeállítása 7. A pályázat önellenőrzése KL. KONKORDIA T. I.

II. A pályázati anyag összeállítása/2. Adminisztratív követelmények: A pályázatot ? példányban kell beadni ? Minden dokumentumból egy eredeti példánynak kell lenni ! A pályázati kérelem minden pontját ki kell tölteni !(vonatkozó/nem vonatkozó) A beadott dokumentumoknak cégszerű aláírást kell tartalmaznia ! KL. KONKORDIA T. I.

II. A pályázati anyag összeállítása/3. Tartalmi követelmények: Megvalósíthatósági tanulmány (üzleti terv) A célok illeszkedése Alanyi jogosultság megléte ( és igazolása!) A projekt költségvetésének megfelelősége (hatásosság, hatékonyság, gazdaságosság) Az igényelt támogatási szint megléte KL. KONKORDIA T. I.

III. Leggyakrabban előforduló formai hibák Nem a pályázati célnak megfelelő dokumentum került beadásra A pályázati dokumentáció hiányos A dokumentumok nincsenek teljes körűen kitöltve Hiányzik az aláírás, vagy nem a jogosult személy írta alá Az üzleti terv tartalma hiányos A jogosultságra vonatkozó igazolás hiányzik A nyilatkozatok, a biztosítékra vonatkozó dokumentumok hiányoznak, hiányosak, vagy nem érvényesek Igazolások hiányosak, vagy nem az előírt formában kerültek kiadásra Hiánypótlásra általában csak egyszer van lehetőség! KL. KONKORDIA T. I.

IV. Leggyakrabban előforduló tartalmi hibák A pályázati cél nem illeszkedik a támogatási célhoz A hatósági engedélyek nem a projektre vonatkoznak A felkínált biztosíték nem felel meg a minimum követelményeknek. A költségvetés jogosulatlan követeléseket is tartalmaz Az üzleti terv és likviditási terv nem támasztja alá a projekt megvalósíthatóságát A támogatás szükségessége nem indokolt az üzleti terv alapján. KL. KONKORDIA T. I.

PÁLYÁZATI ADATLAP /1. 1. Projekt összefoglaló 2. A pályázó adatai 3. A támogatásban részesülő partnerek 4. A pályázó és a partnerek bemutatása - projekt vezetési- és megvalósítási képesség, - projekt megvalósításban szerzett tapasztalatok (2-3.) KL. KONKORDIA T. I.

PÁLYÁZATI ADATLAP /2. 5. A megvalósítandó projekt bemutatása - célkitűzések - indokoltság - illeszkedés más stratégiákhoz - a tevékenységek részletezése, a megvalósítás módja (cselekvési- és ütemterv) KL. KONKORDIA T. I.

PÁLYÁZATI ADATLAP /3. (folytatás !) - a projekt megvalósításának számszerűsíthető eredményei (indikátorok) - fenntarthatóság (pénzügyi, személyi, eredmények továbbvitele) - horizontális szempontok (esélyegyenlőség, környezeti fenntarthatóság) KL. KONKORDIA T. I.

PÁLYÁZATI ADATLAP /4. 6. Költségvetés (költségek (bruttó/nettó) = források !) - költségek : elismerhető/el nem ismerhető (I. személyi jellegű ktsg, II. beszerzések /ingatlan vásárlás, építés, eszköz beszerzés, szolgáltatások igénybevétele/, III. adminisztratív ktsg.) - források : I. Saját forrás (számlapénz, bankhitel, egyéb), II. Igényelt támogatás, III. Egyéb támogatás (Nem minden pályázat ad lehetőséget forráskoordinációra !!!) KL. KONKORDIA T. I.

PÁLYÁZATI ADATLAP /5. 7. Szinergia (közvetett hatások, költség-haszon elemzés) „Kő az állóvízbe !” 8. Tájékoztatás, nyilvánosság 9. Nyilatkozat(-ok) KL. KONKORDIA T. I.

Elérhetőségeim : - tel.: 30/9728-096 - e-mail : konkord@chello.hu KL. KONKORDIA T. I.

Köszönöm a figyelmüket és eredményes „pályázást” kívánok ! KL. KONKORDIA T. I.