2. FORDULÓ C. KÉZMŰVES FELADAT Megoldások OZIRISZ FÖLDJÉN VETÉLKEDŐ 2012-2013.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Passzívház.
Készítette: Sábián Róbert
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
Agytorna. Érdekes kis feladatsor. Érdemes végig csinálni.
MOZGÁSÁLLAPOT-VÁLTOZÁS TEHETETLENSÉG,
TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
Az azsúrzománc készítés folyamata
IDÉZEZEK „Nem kívánok ragyogást,
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
Mountain of China Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit.
A Pérvadász kötési útmutatója A Sajó felső szlovákiai szakaszán legfőképpen pér horgászatához bevált szárazlégy.
Kemenceépítés a gyakorlatban
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
Tedd fel a kérdést magadnak, miután elolvastad a levelet!!! “Elfussak ?"
3. FORDULÓ D. RAJZOS FELADAT Megoldások OZIRISZ FÖLDJÉN VETÉLKEDŐ
Készítette: a Dalai Láma
A Venn-diagram használata
Itt csak és kizárólag profi, sokat edzett és gyakorolt mozdulatok jelennek, meg melyeket kíváló harcosaink mutatnak be. Ezeket a mozdulatokat csak sok-sok.
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Számítógépes alapismeretek, 1. beadandó
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
FUTÓLÁBAK FELISMERŐ VERSENYE KANIZSAI FUTÓKLUB 2010.
Névnapodra Szeretettel
\ A modern és fenséges Airbus 380, az Atlanti óceán fölött repült, New-York felé.
A bemutató címe akár kétsoros is lehet, vagy még hosszabb. Szerzők, intézmények felsorolása tetszőleges sorrendben, okosan, szépen. A betűméret automatikusan.
AUTOMATIKUS VETITÉS ! A bőlcs öregkor akkor jön el, amikor annyira egyedül vagy,hogy csak magaddal tudsz vitatkozni.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
GYÉMÁNT ÉS ARANY.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Kedves csoptársak, az alábbi néhány kép egy üzem karbantartási munkái során készültek. Talán azok számára lesz érdekesebb, akik nem találkoztak még hőcserélőkkel.
Végtagok CT vizsgálatai
ÖNTÉSZET.
Prezentáció a prezentációról
A H I D.
Szegecs és szegecskötés
Dörzsárazás.
Lelkem Istenben lel nyugalmat, segítség csak tőle jön. Egyedül ő a sziklám és az üdvösségem, ő az én váram, nem rendülök meg.
Mit tennél, ha te is ilyen helyzetben élnél, mint a képeken látható gyerekek és felnőttek? Gondolkozz el ebben a pár percben, hogy te milyen szerencsés.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
BB Biblia-kör.
Ozirisz földjén vetélkedő
3. FORDULÓ C. KÉZMŰVES FELADAT Megoldások OZIRISZ FÖLDJÉN VETÉLKEDŐ
ÁLMODJ Kapcsold be a hangszórót és dőlj hátra! Ne klikkelj! 
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Ha nem jön álom a szemedre
”Ne szégyelld te azt, hogy szereted az állatokat. Ne röstelled, ha egy kutya közelebb van a lelkedhez, mint a legtöbb ember akit személyesen ismersz."
TUDTAD?.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
L ÉGSZENNYEZÉS 9.Ny Oxigén csoport. Ha a családalapításon gondolkoztok… Fontos, hogy lehetőségeitekhez mérten a fővárostól legalább kilométerre,
Felnőtt újraélesztés.
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
Rossz napod van?. Fáradt vagy? Minden elérhetetlennek tűnik ?
ProgramozásProgramozás célja hosszabb számítások elvégzése ill. kiíratása akkor érdemes programot írni, ha sok számolni való van illetve ha ugyanazt az.
Szövegszerkesztés Középszint: 60 perc, 40 pont Emelt szint: komplex feladat részeként (60 perc 30 pont)
Miért van egyes férfiaknak kutyájuk nő helyett? 1. Minék később ér a férfi haza, a kutya annál inkább örül.
A munkavállaló kívánságlistája a munkáltató felé:
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
Avagy újabb gyöngyszem az önismereti tesztek palettáján.
Szövegszerkesztés.
Tedd fel a kérdést magadnak: Elfussak ? Miután elolvastad a levelet!!!
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
Előadás másolata:

2. FORDULÓ C. KÉZMŰVES FELADAT Megoldások OZIRISZ FÖLDJÉN VETÉLKEDŐ

FELADAT Képzeljétek el, hogy Ti is Deir el-Medineben éltek, és most egy időre el kell utaznotok. Házatokban él azonban egy nagyon kedves macska és egy kutya. Ezek az állatok annyira a szívetekhez nőttek, hogy feltétlenül szeretnétek őket magatokkal vinni, de ez nem oldható meg. Ezért aztán elhatározzátok, hogy legalább egyik képmását magatokkal viszitek. Mivel akkoriban nem tudtak még fényképet készíteni, ez szobor formában volt megoldható. Tehát, hosszas gondolkodás után eldöntitek, melyik állatot formázzátok meg. Minthogy az agyag a legkönnyebben elérhető nyersanyag, abból készítitek. A részleteket is fontosnak tartjátok, így viszonylag nagy méretben tervezitek: fekve a hossza, ülve a magassága 1/3 - 1/2 királyi könyök között legyen.

A feladat megoldásánál érdemes szem előtt tartani a következőket: A szobrot 3 lépésben célszerű elkészíteni. 1. Az agyagból egy amorf krumplit gyúrni, ami méretében megközelíti a tervezett szobor nagyságát. 2. Megformázni a szobor formáját vázlatosan: kialakítani a fej, test, combok, lábak, has, fenék, farok tömbjét. Figyelem! Munka közben egyáltalán nem lesz szép a készülő szobor, de arányaiban tükrözi az elérni kívánt célt. Komoly mesterek sem törekednek arra, hogy ebben a fázisban jól mutasson a szobor! 3. A részletek kidolgozása ez után jön. Fokozatosan lehet haladni, tetszőleges sorrendben megválasztva az egyes testrészeket.

Amikor úgy érzitek, hogy elkészült a szobor, hátra van még egy újabb művelet: a kibelezés. Az ilyen nagy méretű szobrok ugyanis, ha tömörek maradnak, az égetés során megpattannak, és megrepednek. Esetenként szét is törnek. Ezért találták ki a keramikusok már évezredekkel ezelőtt a belső mag kikaparását, majd a szobor gondos összeillesztését, eldolgozását. A következőképpen lehet megtenni: 1. Fogtok egy vékony drótot, damilt vagy valamilyen húrt, és ezzel kettévágjátok az állatot a hasánál. Könnyebb tartani és irányítani a szálat, ha két végére fémkarikát kötöztök. 2. Belülről kifelé haladva, kis mennyiségenként kikaparjátok az agyagot úgy, hogy egyenletesen 8-10 mm vastag maradjon a test fala. Ha nagyon ügyesek vagytok, a fej közepét is kiszedhetitek, de azt már kevésbé fenyegeti a repedés veszélye. A műveletre a keramikusoknak van speciális szerszámuk, de helyettesíthető kanállal, vagy hústűvel, sőt a gémkapocsból is ki tudtok alakítani hurkos végű szerszámot, a számotokra megfelelő méretben.

A fal vastagságát ujjatokkal tudjátok követni. Ha esetleg valahol túlságosan elvékonyodik a szobor fala, vagy éppen ki is lyukad, nincs ok a kesergésre. A legjobbakkal is megesik! Ilyenkor belülről kis agyagdarabbal ki lehet tapasztani. Figyelni kell, hogy az teljesen odatapadjon, ne szoruljon levegő az agyagrétegek közé! A tapadást egy iciri-piciri nedvesítéssel lehet segíteni. 3. Miután mind a két fél elkészült, a vágott felületet nedves ronggyal benedvesítve pontosan összeilleszthetőek a felek. Amikor ez megtörtént, már csak a vágás vonalának az összesimítása és a nyomok eltüntetése van hátra. Hogy ez minél könnyebben menjen, érdemes a félbevágást vízszintesen tenni, akkor könnyebb az összedolgozás, és kevésbé csúszik el a két fél.

Az utolsó fázis már csak annyi odafigyelést igényel, hogy munkátok eredményét száradás közben ne verjétek le. Érdemes szoba melegen hagyni, amíg színe ki nem fakul. Ha akarjátok, és van rá lehetőség, ki is égethetitek. Nekünk elég, ha megszárítva körbefényképezitek, és elkülditek a képeit a múltkorihoz hasonló sorozatban. Kicsit talán ijesztően hangzik ez a sok munkafolyamat, de megoldható. Érdemes kis golyókkal kikísérletezni a formázást és a belezést, csak utána nekiállni a komoly munkának. Ha menet közben elfáradtok, nyugodtan félre lehet tenni a félkész művet, csak előtte gondosan csomagoljátok be nejlonzacskóba! Így nem szárad ki, és ugyanolyan képlékeny marad, mint amikor dolgoztatok rajta. Jó munkát kívánunk, és sok sikert!

ABÜDOSZ NÉPE

ADRENALIN

ASZÚSZEMEK

EGYIPTOM GYERMEKEI

HÓRUSZ SZEME

HUPIKÉK MÚMIÁK

ÍZISZ

NAPISTENNŐK

NEFERTITI GYERMEKEI

OZIRISZ GYERMEKEI

PTAH SZOLGÁI

RÉ GYERMEKEI

RÉ RAGYOGÁSA

RÉ SZÍVÉNEK ÖRÖME

SZERÁPISZ

THOT GYERMEKEI

THOT NÉPE

THOT TANÍTVÁNYAI

UASZET GYERMEKEI

ÚJPESTI ÍZISZEK

ÚJPESTI OZIRISZEK

VIEMA

KÖSZÖNJÜK A KEDVES KUTYÁKAT ÉS CICÁKAT, ÉS A KÉSZÍTÉSSEL TÖLTÖTT IDŐT, FIGYELMET!