Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta"— Előadás másolata:

1 Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Kapcsolódó tantárgy: Kémia

2 Összetevői Hazánkban a gumicukorka összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv  szabályozza. Eszerint a gumicukorka cukor, glükóz szirup esetleg invertcukorszirup és zselésítő anyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka. A jellegzetes gumis, rágós állag úgy érhető el, hogy a 6-8 tömegszázaléknyi zselatint tartalmazó szirupot befőzik, majd száraz levegővel szárítják, míg a víztartalom 18 tömegszázaléknyira nem csökken. A cukorka felületét ezután paraffinolajjal kezelik, amitől fényes lesz, és nem ragad.

3 Előállítása

4 1.Számítógép-és marógép
A számítógép beolvassa a kézi rajzot és egy pontos háromdimenziós tervvé alakítja át. A tervet átteszik egy high-tech marógépbe, amivel a új gumicukorformákat kimarják egy gipszformába. Ebből a prototípusból végül egy újra felhasználható formát állítanak elő, amiből tetszőleges számú gipszforma készíthető.

5 2. Púdertálcák és gipszformák
Lapos, szállítható tálcákat használnak a gyártásnál, melyek színültig finom, sima keményítő porral vannak töltve. A keményítőporral töltött tálcákba gipszfigurákat nyomnak. A nyomatok a keményítőporban maradnak és a futószalagon a termelés következő fázisára érkeznek, ahol pillanatok alatt a negatív formákba öntik a fúvókákon keresztül a forró, folyékony masszát.

6 3. Utolsó fázis Egy viszonylag hosszú szárítási folyamat után a termékek még egy méh-és karnaubaviasz bevonatot kapnak, ami fényt ad a gumicukroknak és megakadályozza az egymáshoz tapadásukat. Most, hogy a gumicukrok elkészültek, egy automata csomagológép kiméri és lecsomagolja a termékeket, hogy végül a világ minden táján eljuthassanak a fogyasztókhoz.

7 A medvecukor

8 Minden medvecukor termék nyersanyaga az édesgyökér növény (Glycyrrhiza glabra) gyökere. A gyökeret először megtisztítják, hámozzák, szárítják, majd lereszelik és végül vízben megfőzik. Az eredmény egy fekete, nyúlós massza, amit tömbökbe öntenek hűtés előtt, majd ezeket a kereskedelemben kapható, kőkemény 5 kg-os nyerslakritz tömböket szállítják a gyárakba.

9 Alapvető különbség van az öntött-és préselt (puha) lakritz között
Alapvető különbség van az öntött-és préselt (puha) lakritz között. Az öntött lakritz végterméke egy sűrű főzött massza, amit végül- mint a gumicukor esetében is- az öntőberendezéssel a keményítőbe nyomott negatív formákba öntenek. Miután a massza megszáradt, a termékdarabokat méh és karnaubavisszal fényesítik. A préselt lakritzot pedig először felfőzik és ezután magas hőfokon és nyomás alatt extrudálják, majd a fúvókákkal formára préselik. Ilyen termék például Lakritz Schnecken.

10 A lakritz tömböket először is feldarabolják, és ezeket a darabokat forró vízben feloldják. A különböző lakritzfajták jellegzetes ízéhez legalább három százalék édesgyökér kivonat szükséges. Terméktől függően még cukor, glukóz szirup, búzaliszt, módosított keményítő vagy zselatin, só és különböző aromák kerülnek hozzáadásra. A keményítő illetve zselésítő anyag hozzáadásával alakítható ki a termék állaga és formája.

11 Gumicukrok világa

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta"

Hasonló előadás


Google Hirdetések