Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Pérvadász kötési útmutatója A Sajó felső szlovákiai szakaszán legfőképpen pér horgászatához bevált szárazlégy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Pérvadász kötési útmutatója A Sajó felső szlovákiai szakaszán legfőképpen pér horgászatához bevált szárazlégy."— Előadás másolata:

1 A Pérvadász kötési útmutatója A Sajó felső szlovákiai szakaszán legfőképpen pér horgászatához bevált szárazlégy.

2 Bevezetés Tisztelt Sporttársak! A pérvadász elnevezésű szárazlegyet a MŰHOSZ fórumon szervezett FLYSWAP légycsere keretében ismerhették meg. E bemutatón megkötését ismertetem.

3 Szükséges anyagok 14-18 méretű szárazlégy horog Fekete kötözőcérna Blue dun kakasnyaktoll szegmens Strucc szárnyfedőtoll Mallard

4 Farok Az alapkötés után blue dun kakasnyaktoll szegmensből kb. 7- 8 szálat kitépünk, összefogva rögzítjük a horgon. A farok hossza a leendő test és gallér együttes hosszával egyezzen meg.

5 Test 1. A testet struccfedőtoll egy darab szegmenséből kötjük meg. A szegmenset ollóval vágjuk le és csipesszel fogjuk meg. Ne fogjuk meg kézzel, mert a szegmens apró oldalszálai összetapadnak.

6 Test 2. A tollszegmenset a bekötött faroknál rögzítjük. Majd a kötözőcérnával egyenletesen a horog elejéig haladunk.

7 Test 3. A tollszegmenset egyenletesen tekerjük a horog eleje felé haladva. Ha kézzel megfogjuk és a szegmens oldalszálai összetapadnak, nem kapunk ilyen szép szőrös testet. A tollszegmens végét kötözőcérnával rögzítjük.

8 Szárny 1. A légy szárnyát mallardból, vadkacsa melltollból készítjük. A megfelelő szárnyforma könnyebb kialakítása céljából a kötéshez szükséges darabot a toll csúcsából kell kivenni. A szárnynak a fényképen látható módon kell állnia, ha a legyet szemből nézzük. Mennél kisebb méretű horogra kötjük, annál könnyebb ezt a formát kialakítani. Ez persze csak a légy használatbavételéig marad így.

9 Szárny 2. Magasságát úgy határozzuk meg, hogy a leendő galléron kb. a gallér magasságának felével érjen túl. A gallér magasságára a szárazlegyekre jellemző arányok érvényesek.

10 Gallér 1. Blue dun kakasnyaktoll szegmensből készítjük a légy gallérját. A tollat a szárny tövében rögzítjük, majd a kötözőcérnával előrehaladunk.

11 Gallér 2. A gallér kialakítását a szárny mögött kezdjük kb. 2-3 tekeréssel, majd a szárny előtt folytatjuk. A toll végét kötözőcérnával rögzítjük, felesleges részét eltávolítjuk.

12 Fej kötése Az utolsó lépésként kialakítjuk a fejet. Szárazlégy lévén kis fejet kötünk. Végül lakkozzuk.

13 Befejezés. Végül egy-két gondolat a légyről. Ez a légy a Sajó felső, szlovákiai szakaszán legfőképpen pér, de pisztráng horgászatára is nagyon jól bevált. Aki oda megy horgászni, mindenképpen vigye magával. Remélem több helyen is eredményesnek fog bizonyulni. Hogy mikor milyen méretű változatát érdemes alkalmazni, arra egy általános szabály, hogy a pérek horgászatához nagy hidegben ill. forróságban 18-as, júniusban, ill. ősszel 14-16-os méretű lehet megfelelő az éppen rajzó rovarok nagyságától is függően. Érdekesség kötési szempontból, hogy mennél kisebb méretű horogra kötjük, annál könnyebb megfelelően megkötni. Ez a test és a szárny kötésekor, megfelelő kialakításakor tapasztalható. Eredményes, akciókban gazdag horgászatot kívánok e léggyel. Fly


Letölteni ppt "A Pérvadász kötési útmutatója A Sajó felső szlovákiai szakaszán legfőképpen pér horgászatához bevált szárazlégy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések