Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs szakigazgatási szervek működési folyamatai
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Nyerjünk együtt! TAMOP /
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
10. Tétel.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
A makrgazdasági munkakínálat:
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Egységes egészségügyi információrendszer
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
A Grundfos Vállalatcsoport
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
6. tétel.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
A betegellátás keretei és rendszere
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az ORSZI feladatai a komplex rehabilitáció megvalósításában Dr. Eperjessy István Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Szöveg beírásához kattintson ide Kritikus vasúti esemény munkapszichológiai elemzése Zerkovitz Dávid munka szakpszichológus KBSZ.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Vállalati terv bemutató
ÚJ KIHÍVÁSOK, KAPCSOLÓDÁSI PONTOK A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN, KIEMELTEN A FOGYATÉKKAL ÉLŐKRE DECEMBER 18.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Készítette: Farkasné Veres Edina
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 2008. Október 15. Pécs Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe Dr. Ruzsa Csaba igazgató foglalkozás-egészségügyi szakfőorvos

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe Igen tisztelt Hallgatóság, Vendégek, kedves Kolléganők, Kollégák! Előadásomban a teljességre törekedve az alábbi témákról szeretnék röviden szólni: 1. A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban. 2. A foglalkozás-egészségügy helye az egészségügyi ellátórendszerben. 3. A foglalkozás-egészségügy szerepe a munkavállalók és munkáltatók életében egy igen nehéz gazdasági és kulturális környezetben. Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe Engedjék meg, hogy előadásomban a prevenció szimbólumaként H. Dave által kifejlesztett bányászlámpát használjam, melyet a sújtólégrobbanás veszélyének felismerésére 1816-tól alkalmaztak. Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 1. A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban A PREVENCIÓ-t nem egyszerű megelőzésként kell tekinteni, hanem komplex szolgáltatásként, melyben a minden szereplőnek meg van a feladata, felelőssége! A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban. Kik a főbb szereplők? - munkáltató, a szociális ügyekért felelős személy, a biztonság technikai felelősök, stb a munkavállaló a foglalkozás-egészségügyi orvos és az asszisztensek háziorvos, (GP) hatóságok szakértői intézetek Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 1. A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban PREVENCIÓ a munkahelyen Minden szereplőnek ismernie kell: a prevenció komponenseit! Ez biztosítja a prevenció értékét! a munkahely műszaki paramétereit, az adott munka specialitásait, különlegességét! az adott egészség károsító hatásokat, annak időbeni változásait, a dolgozóknak tisztában kell lenniük a hatósági, és az egészségügyi bejárások, ellenőrzések megállapításaival, a munkavédelmi szabályokkal és az elsősegély nyújtás alapvető elveivel. Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 1. A munkahelyi prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban. Jogos a kérdés, hogy miért mondjuk azt, hogy „prevenció értéke és megítélése megváltozott világunkban!? Nagyon sok választ adhatunk, csak a fontosabbakat emelem ki: Egy új ipari forradalom zajlik több mint 25 éve. A gazdasági környezet megváltozott, és ez a munkahely biztonságát veszélyezteti az egyén szintjén. A stressz 30 éve folyamatosan nő az alkalmazottak és tulajdonosi szinten is. Az oktatás színvonala emelkedett, de az alkalmazott szakértelem ezzel nem tudott lépést tartani. A munka világába egyre nehezebb első alkalommal és később is be ill. visszakerülni. A létbizonytalanságtól való félelem, a nem kezelt krónikus betegségek, továbbá az átképzések elégtelensége. A korai megváltozott munkaképesség emelkedése a prevenciót veszélyezteti (a funkcióképesség változásának megítélése). Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 2. A foglalkozás-egészségügy helye az egészségügyi ellátórendszerben. A foglalkozás-egészségügy egy inter és multi-disciplinális feladat melynek értéke, helye és szerepe ismételten felértékelődött és jelentős változásokon ment át. Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 2. A foglalkozás-egészségügy helye az egészségügyi ellátórendszerben. A foglalkozás-egészségügy (mint önálló disciplina) funkcionalitása (az egészségügyi és szociális ellátó rendszerben) megnőtt az utóbbi 3 évtizedben, ezt az alábbiak bizonyítják: - kezdete életkorban átfedésben van részben a munkába állás előtti időszakkal, mivel ez döntően befolyásolja a pálya alkalmasságot és a munkához jutás esélyeit, - kitolódik a foglalkoztatás ideje alatt és azt követően funkció képesség, a fogyatékosság és az egészségi állapot megítélése, illetve a rehabilitáció. Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 2. A foglalkozás-egészségügy helye az egészségügyi ellátórendszerben. Ebből az is következik, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvosnak szüksége van, olyan adatbázisokhoz való hozzáféréshez, mely leírja mérhető módon = az adott személy egészségi életútját, ez az egészségügyi ellátó rendszer feladata! = a foglalkoztatott szociális környezetét és képességeit, = a munkahelyek technológiai és az adott munka minden olyan paraméterét, mely a munkavégzés hatékonyságát és az adott személyre gyakorolt rövid és hosszú távú hatását, = ismernünk kell a környezeti tényezőket, azon a helyeken, ahol egy személy él, dolgozik! Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 3. A foglalkozás-egészségügy szerepe a munkavállalók és munkáltatók életében egy igen nehéz gazdasági és kulturális környezetben. Mielőtt kifejteném ezt a pontot röviden tekintsünk át néhány szempontot, azokból amit mérlegelni kell az orvosi vizsgálatok mellett egy alkalmasság megítéléséhez: - Az adott személy lakhelyének távolsága munkahelyétől, közlekedési viszonyok. Régiónkban nagy távolságok vannak és az új munkahelyek koncentrált területekre lettek telepítve. A munkáltatók a munkavégzés feltételeit nagy részt a jogszabályok teljesítésének a minimális szintjéig valósítják meg (gazdasági környezet). A munkavégzés jelentős részben monoton és egyben fokozott figyelmet igényel. Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe 3. A foglalkozás-egészségügy szerepe a munkavállalók és munkáltatók életében egy igen nehéz gazdasági és kulturális környezetben. Az iskolai végzettség és szakmai tapasztalat kérdése. Ezzel arányos a terhelhetőség, a meglévő, a már elveszett és a még alakítható-fejleszthető egyéni funkcióképesség meghatározása. A foglalkozás-egészségügy nem egy alkalmassági vizsgálat önmagában, hanem beleértjük az adott személy követését, sz.e. rehabilitációját. A foglalkozás-egészségügy nem tudja kiváltani a háziorvosi funkciót, de nagyon sok esetben rákényszerül, hogy gyógyszert írjon fel, menedzselje a dolgozót. Ehhez pedig a háziorvossal való kapcsolat megteremtése szükséges, ez nem azt jelenti, hogy a dolgozót küldözgetjük ide-oda, vagy a háziorvosnak írunk! Dr. Ruzsa Csaba

Prevenció a munkahelyen, a foglalkozás-egészségügy helye és szerepe ÖSSZEFOGLALÁS 1. A magyar foglalkozás-egészségügy színvonala az UNIÓ-ban is példás. 2. A hátrányunk a foglalkozás szerkezetének átalakításában, egyes területek technológiai elmaradásában van, illetve a betelepülő és privatizált cégek működési biztonságának bizonytalanságában van. 3. Sajnálatos módon az egészségügyi-kormányzat nem tud elég forrást biztosítani a prevencióra. 4. Az egyes vállalatok pedig csak a munka végzés biztonságának minimum feltételeit teljesíti, ezt is főleg egy új helyzetben. 5. A dolgozók egy jelentős részének a képzettsége és egészségi állapota alacsony. 6. Nincs megfelelő garancia a megváltozott funkcióképesség kezelésére. A dolgozók, alkalmazottak félnek egy tartós betegállománytól (pl.: a szakvizsgálatokra bejutás időtartama igen hosszú!). Dr. Ruzsa Csaba