Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra Kampány a szavazás napján Előadó: dr. Kovács Zoltán a TVI vezető jogi helyettese 1.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
Támogatási lehetőségek a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
A környezetvédelem intézményrendszere
2008. március VKSZI képzés a kölcsönös megfeleltetésről A kölcsönös megfeleltetés célkitűzései és rendszerfilozófiája Madarász István FVM Stratégiai.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
„Közös Agrárpolitika 2013 után – fiatal gazdák a közép-európai régióban”, Tata, április 23. Dr. Ángyán József egyetemi tanár, intézetigazgató országgyűlési.
KAP reformok (folytatás)
Mezőgazdasági földterületek Jó Mezőgazdasági és Környezeti Állapota
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
Állam munkavédelmi feladatai
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A kölcsönös megfeleltetés általános keretrendszere Szerletics Ákos március
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
A kölcsönös megfeleltetés jogi háttere és alapelvei Bögréné Bodrogi Gabriella osztályvezető, szakmai főtanácsadó Stratégiai Főosztály március
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodók kötelező képzése Tóth István FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
A különleges tejtámogatás
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
KAP A Közös Agrárpolitika változásai
Fás szárú energiaültetvények támogatása. Támogatás igénybevételének feltételei:  A termelő mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 EUME-t (induló.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A köztisztviselők jogállásáról…
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
KAP I. támogatások Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, május 14.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Mezőgazdasági szaktanácsadás uniós és hazai rendszere VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma:
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS
Változás-bejelentési adatszolgáltatások
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Előadás másolata:

Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István

A kölcsönös megfeleltetés ellenőrzési és szankció rendszere

A közös agrárpolitika (KAP) reformja - McSharry terv 1992 felmerül a környezet megóvásának gondolata - Agenda évi reform

A 2003-as reform fő elemei - a támogatások termeléstől való elválasztása (decoupling) - az összevont gazdaságtámogatási rendszer (SPS) - a vidékfejlesztési intézkedésekre való átcsoportosítás (moduláció) - a kölcsönös megfeleltetés (cross compliance)

A kölcsönös megfeleltetés jogszabályi háttere - A Tanács 1782/2003/EK rendelete - A Bizottság 796/2004/EK rendelete - A Bizottság 795/2004/EK rendelete

A kölcsönös megfeleltetés céljai - hozzájárulás a fenntartható mezőgazdaság fejlődéséhez - a társadalmi elvárásokhoz jobban igazodó KAP kialakítása

A kölcsönös megfeleltetés két pillére - Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) 19 közösségi jogszabály; rendeletek és irányelvek - Jó Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (JMKÁ) négy fő elem + az állandó legelők fenntartása

A kölcsönös megfeleltetés ellenőrzése - a támogatás jogosultságának ellenőrzése - a kölcsönös megfeleltetés követelményeinek ellenőrzé se

Az ellenőrzést végezheti - szakosított ellenőrző szervek - kifizető ügynökség - a támogatási kérelmet benyújtó termelők legalább 1 %-ra kiterjedően

A meg nem felelést az alábbi szempontok szerint kell értékelni - gondatlanságból eredő - szándékos - súlyossága - mértéke - tartóssága - ismétlődő jellege

A kölcsönös megfeleltetés előírásai megsértésének szankcionálása

Támogatáscsökkentés gondatlanság esetén Támogatáscsökkentés számításához a kölcsönös megfeleltetés négy területét kell figyelembe venni

1., Környezetvédelem (JFGK 1-5) 2., Állatok azonosítása és nyilvántartása, élelmiszerbiztonság, állat- és növényegészségügy (JFGK 6-15) 3., Állatjólét (JFGK 16-19) 4., A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ)

Ha a meghatározott meg nem felelés a mezőgazdasági termelő gondatlanságából fakad a támogatáscsökkentés főszabályként a teljes összeg 3%-a. Azonban a teljes összeg 1%-ára csökkenthető vagy 5%-ára növelhető Amennyiben ugyanazon kölcsönös megfeleltetési területen több meg nem felelést határoznak meg egyetlen meg nem felelésnek kell tekinteni. Amennyiben a kölcsönös megfeleltetés különböző területeit érintő több meg nem felelést határoznak meg, a csökkentési százalékok összeadódnak. A támogatáscsökkentés maximális értéke azonban nem haladhatja meg a teljes támogatási összeg 5%-át.

Ha ismételt meg nem feleléseket állapítanak meg, az első meg nem felelésre alkalmazandó csökkentési százalékot az első ismétlődés alkalmával meg kell szorozni hárommal. További ismétlődések esetén minden egyes alkalommal a hármas szorzót kell alkalmazni. A támogatáscsökkentés maximális értéke azonban nem haladhatja meg a teljes összeg 15%-át. A maximális 15%-os érték elérését követően az illetékes hatóság tájékoztatja az érintett mezőgazdasági termelőt, hogy ha még egyszer megállapításra kerül ugyanaz a meg nem felelés, akkor azt szándékos cselekménynek fogják tekinteni. Amennyiben ezt követően további meg nem felelést állapítanak meg, az alkalmazandó támogatáscsökkentés százalékos értékét az előző szorzás eredményének hárommal történő beszorzásával állapítják meg. Abban az esetben, ahol egy ismétlődő meg nem felelés kerül megállapításra egy másik meg nem feleléssel vagy egy másik ismételt meg nem feleléssel az eredményként kapott csökkentési százalékok összeadódnak. A maximális csökkentés azonban nem haladhatja meg a 15%-ot.

Szándékos meg nem felelés esetén alkalmazott támogatáscsökkentések és kizárások Ha a megállapított meg nem felelést a mezőgazdasági termelő szándékosan követte el, az alkalmazandó támogatáscsökkentés főszabályként a támogatás teljes összegét érintően 20%. Azonban ez az érték a teljes összeg nem kevesebb mint 15%-ára csökkenthető, vagy adott esetben a teljes összeg 100%-ára növelhető. Amennyiben a szándékos meg nem felelés valamely meghatározott támogatási rendszerhez kapcsolódik, a mezőgazdasági termelőt az adott naptári évre kizárják a szóban forgó támogatási rendszerből. A meg nem felelés különösen jelentős mértéke, súlyossága vagy tartóssága esetén, vagy ha ismételt szándékos meg nem feleléseket állapítottak meg, a mezőgazdasági termelőt a következő naptári évre is kizárják a szóban forgó támogatási rendszerből.