Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés."— Előadás másolata:

1 A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés és a mezőgazdaság jövője Európában” Konferencia, május 24., Parlament Felsőházi Terem

2 A Közös Agrárpolitika “ új“ iránya
Vidékfejlesztés Piaci támogatások Vidékfejlesztés Piaci támogatások Forrás: Brian Fuller et al.:‘Greening’ the CAP

3 A Közös Agrárpolitika “régi“ iránya

4 A KAP céljai 2013 után Életképes élelmiszertermelés
Természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás Kiegyensúlyozott területi fejlődés

5 A KAP reform forgatókönyvei
Folytonosság (a jelenlegi KAP fokozatos kiigazításokkal) Átalakulás (a KAP kiegyensúlyozott reformja) Szakítás (vidékfejlesztés és agrár-környezetvédelem) EU NVS A versenyképességet vagy a vidék társadalmi és környezetvédelmi funkcióját szolgálja inkább az agrárpolitika?

6 A KAP tervezett eszközei 2013 után
a közvetlen kifizetések objektív kritériumok alapján történő meghatározása a múltbeli referencia-időszakok helyett; zöld vállalások és kritériumok bevezetése az I. pilléres támogatásoknál; a II. pillér esetében nagyobb tagállami önállóság biztosítása a programok meghatározásában; a vidékfejlesztési támogatási rendszer érdemi összekapcsolása a strukturális alapok támogatási rendszerével (a kohéziós és regionális politikával).

7 Az NVS keretében megválaszolandó kérdések
Közvetlen kifizetések az „aktív” mezőgazdasági termelőknek – hogyan határozzuk meg azt, hogy ki az aktív? A közvetlen kifizetések zöldítése: jó-e, ha az agrár-környezetvédelmi kifizetések a „top-up”-ot bővítik? Az NVS stratégiai programjai hogyan illeszthetők az új KAP pilléreihez és tengelyeihez? Milyen elvek alapján lehet a támogatásokat méltányosabban megosztani a gazdálkodók között?

8 Javaslatok A támogatások méltányosabb megosztása a gazdálkodás környezeti és foglalkoztatási teljesítményei alapján – “zöld-pont” rendszer A “jó gyakorlatok” (főleg külföldi) megismertetése a gazdálkodókkal – ehhez az MNVH segítségére is számítani lehet Széleskörű konszenzus – a “pofit-orientált” szektorral is! A mezőgazdaság korlátozott lehetőségei a vidékfejlesztésben (“ a vidék gerince a mezőgazdaság”?) – a terület- és gazdaságfejlesztés integrációja a vidékfejlesztésbe


Letölteni ppt "A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések