Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó."— Előadás másolata:

1 A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával.

2 A KAP állapotfelmérése A 2008-ban lezárult állapotfelmérés a Bizottság álláspontja szerint a KAP kiigazítása, technikai módosítása a 2009- 2013-as időszakra – azaz a jelenlegi költségvetési időszakra behatároltan.

3 A Bizottság 2007. november 20-i közleménye: A felülvizsgálat célja  a KAP egyszerűbbé és hatékonyabbá váljon, a 2013 utáni időszakra felkészüljön  az EU költségvetésének a régi tagok számára elviselhető szinten tartása a bővítések ellenére  Alkalmazkodás az új kihívásokhoz (klímaváltozás, bioüzemanyagok, biodiverzitás, vízgazdálkodás )

4 A közlemény fő elemei Regionális rendszer felé ösztönzés (közvetlen kifizetések) Támogatási alsó és felső határ bevezetése Az intervenciós rendszer teljeskörű felülvizsgálata Tejkvóta rendszer kivezetése A termelési kockázat uniós szintű kezelése A vízgazdálkodás integrálása a KAP eszköztárába A II. pillér erősítése a kötelező moduláció további növelésével Támogatások teljes elválasztása Kölcsönös megfeleltetési rendszer egyszerűsítése

5 Az állapotfelmérés releváns döntései 1. Kötelező moduláció - átcsoportosítás a közvetlen kifizetésekből vidékfejlesztésre 1.1. Alapmoduláció: 5%-ról 2012-re 10%-ra nő 1.2. Progresszív moduláció: 2009-től 300 ezer € feletti közvetlen támogatásnál évente +4% elvonás. Moduláció az EU-12 esetében csak 2012-től.

6 Az állapotfelmérés releváns döntései 2. Új kihívásokra átcsoportosított vidékfejlesztési források társfinanszírozása Nem konvergencia régiók: 25% Konvergencia régiók:10%

7 Az állapotfelmérés releváns döntései 3. Kifizetési alsó határ 250€ és/vagy 1ha HU, PT, SI: 0,3ha vagy 100€ 4. 90 millió euró többlettámogatás az új tagországoknak 5. Támogatások termeléshez kötése Rizs, szárított takarmány, héjas gyümölcsök és fehérjenövények esetében 2012-ig fennmarad.

8 Az állapotfelmérés releváns döntései 6. Kölcsönös megfeleltetés bevezetése az új tagállamokban Állatjóléti követelmények alkalmazása 2011 helyett csak 2013-tól 7. A fiatal gazdák több támogatási lehetőséghez jutnak Az 55.000 eurós beruházási támogatás felső határa 70.000 euróra nő.

9 Az állapotfelmérés releváns döntései 8. 68. cikk (Nemzeti boríték képzése) Alkalmazása fakultatív. Forrás: A közvetlen támogatások 10%-ából, EU 12-nél a 2013-as szinten Ebből -3,5% adható termeléshez kötötten szorult helyzetben lévő ágazatoknak (állattartás, rizs, dohány) -6,5 % adható termésbiztosításra, állat- és növényegészégügyi alapok képzéséhez

10 Az állapotfelmérés releváns döntései 9. 2010-től a nem mezőgazdasági profilú vállalkozások kizárhatók a támogatásból 10. Intervenció - Búza: EU-s szinten 3 millió tonna erejéig a jelenlegi kötelező felvásárlási rendszer. - Más gabonafélék: a kukoricához hasonlóan 0 tonna - A sertéshús intervenció és a sajt magántárolása megszűnik.

11 Az állapotfelmérés releváns döntései 11. Tej 2009-től kezdődően 5 éven át minden évben %-kal emelkedik a tejkvóta, mielőtt 2015-ben végleg eltörölnék. Olaszországnak azonban megengedték, hogy már az első évben végrehajtsa az 5%-os bővítést.

12 Az állapotfelmérés jövőbeni hatásai A II. pillér erősítése az I. pillér terhére A területi átalány preferálása A kölcsönös megfeleltetés egyszerűsítésében nincsen előremozdulás Az új kihívások kezeléséhez hiányzik a megalapozó szakmai stratégia

13 A KAP jövője 2013 után A vita már elkezdődött. Várható menetrend: -Bizottsági közlemény 2010-ben, majd tanácsi következtések kialakítása -2011 közepére a Bizottság elkészíti a jogszabály-tervezetet (Magyar EU- elnökség!) -2012-ben politikai megállapodás elérése


Letölteni ppt "A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések