Légutaktól a közutakig

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A COPD diagnózisa és kezelése
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
A krónikus parotitis sebészi kezelése
ÉLETÜNK ÉS A ZAJ Keresztény Egészségtudományi Napok Pécs, június Zsilinszki János – egészségnevelő, zajszakértő.
Gyermekkori görcsállapotok
Rehabilitáció és dementia
Tapasztalataink az Ellman rádiófrekvenciás készülékkel
Részleges gégeműtéten átesett betegek nyelés rehabilitációja
Diaverum Dialízis Központ, Szeged
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
Rheumatoid arthritis.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Gyermekkori depresszió
Újszülöttek helyszíni ellátása
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
FEJ-NYAK SEBÉSZETE.
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Együttműködés a szakrendelők, a szakambulanciák és a társszakmák között dr. Meisel Judit Ráckeve város Szakorvosi rendelőintézet, Szemészet.
Egynapos sebészet – telefoninterjú
Perkután tracheosztómia Mikor?
FESS-sel szerzett tapasztalataink
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Dr. Csákó László. A felső légúti lokalizáció klinikuma.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Egynapos sebészet Beteg alkalmasság, beteg biztonság
Virtuális endoscopia.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Fej-nyaki daganatok.
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Diagnosztikus és terápiás lehetőségek az
Cochlearis implantátum
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Gyermek újraélesztése
Alapszintű Újraélesztés és Automata Külső Defibrillátor
Dr. C. Molnár Emma Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen.
Felnőtt újraélesztés.
Csecsemő és gyermek újraélesztés
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
Légzőszervrendszer betegségei
Miskolc 2013.június 5.. Apnoe fogalma Statisztikai: az átlagos légzési ciklusidőnél minimum 3 SD-val hosszabb légzési szünet- -korcsoporttól függő.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Tüdőérintettséggel járó Hodgkin lymphomás eseteink Miltényi Zsófia 1, Jóna Ádám 1, Simon Zsófia 1, Magyari Ferenc 1, Barna Sándor 2, Garai Ildikó 2, Illés.
Táplálékallergia, asthma, atópia Dr Gruber Szilvia Leonard Fromer, MD Diagnosis and Management of Food Allergies.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Virtuális endoscopia.
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Tapasztalatok egésztest polarizáltfény-terápiával gyermekkorban
Minimális intervenció az alapellátásban
Therápia segítő program
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Légutaktól a közutakig Előadó: dr. Rendi László Fül-orr-gégész, audiológus főorvos

SRBD Sleeping Related Breathing Disorders Alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességek Fokozatosan: az egyszerű horkolástól a súlyos alvási apnoe/hypopnoe szindrómáig Benignus horkolás: alvás közben jelentkező, légúti eredetű zaj, mely deszaturációval/ Oxygen telitettség csökkenésével nem jár,de a környezetet zavarhatja. Külön hálószoba? Válási Ok? Obstruktív alvási apnoe syndroma/OSAS/ legalább tíz másodpercig tartó, deszaturációval járó oronasalis légáramlási hiány, ami átmeneti felső légúti obstrukcióra, elzáródásra vezethető vissza. Alvás fragmentáció,töredezett, szakaszos az alvás, mikro ébredések PLM-periodiclimb movement RLS-restlessleg syndrome

Az SRBD epidemiolgiája Alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességek A horkolás incidenciája1986-1998 közötti tanulmányok alapján jelentős szóródást mutat, így a férfiak 5-86 %, a nők 2-57%-a horkol. Az OSAS betegek közel 94 %-a horkol, miközben a felnőtt népesség körében 15 %-ra becsüljük a rendszeresen horkolók arányát. A horkolók 19-38 %-ról gondoljuk, hogy klinikailag jelentős OSA szindrómájuk van. Az obstruktív alvási apnoeszindróma (OSAS) az alvászavarok egyik leggyakoribb formája, mely a felnőtt népesség 2-4 %-ban fordul elő.

Van-e a fül- orr- gégésznek szerepe? A horkolás az emberiség évezredes problémája, műtéti megoldása leginkább a fül-orr-gégészet feladata, lehetősége. A felsőlégutakban keletkező jelenségekről van szó. Az elsődleges horkolás egy hangos, alvás közben jelentkező, a légzéssel összefüggő, felső légúti eredetű zaj. A hangjelenségen túl nem alakult még ki az életminőséget, vagy hosszabb távon az életet veszélyeztető betegség, de antiszociális! Az OSAS már az életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló, hosszabb távon az életet veszélyeztető betegség!

A fül- orr orr- gégész feladata Az obstrukcióhelyének, helyeinek meghatározása. Az obstrukció csökkentése-életmód és szokások megváltoztatásával, gyógyszerek használatával, műtéti beavatkozások segítségével. Rendszeres követés-mert számos tényező ismét romolhat!!!

Fül- orr- gégészeti vizsgálatok OSAS- ban Fül-orr-gégészeti alapvizsgálat. Endoscopia, indirekt pharyngolaryngoscopia, flexibilis nasopharyngo-laryngoscopia. Allergia vizsgálat. Képalkotók, elsősorban CT-alvásban? Gasztroenterologiai, fogászati vizsgálatok.

A felső légúti obstrukció lehetséges helye I. Orr- és orrmelléküregek: Orrsövény Orrkagylók Orrmandula Orrpolypositas Chronicus rhinosinusitis Stb.

A felső légúti obstrukció lehetséges helye II. 1. Hypertrophias lágyszájpad 2. Hypertrophias nyelv 3. Megnagyobbodott tonsillák, vaskos laterális garatkötegek 4. Elongált uvula 5. Magas, hypertrophisalt nyelvgyök

A felső légúti obstrukció lehetséges helye III.

Terápiás lehetőségek

Preoperatív/műtét előtti értékelés,hajlamositó tényezők

3. Posztoperatív követés Súlynövekedés elkerülése, ellenőrzés. Gyógyszerek, dohányzás és alkohol kerülése. A terápia hosszú távú eredményességének ellenőrzése. Poliszomnográfia. A sebészi siker meghatározása.

Mi a helyzet a gyermekekkel? 17-20 % horkol, azonos nemi eloszlás, csak kb. 20%-nak van ebből szignifikáns apnoeja. Még a felnőttek bajainál is kevesebbet tudunk a gyermekek obstruktív apnoejáról. Gyakrabban és többet segít a műtét (orr-és vagy garatmandula eltávolítása!) A tonsillo-adenoidectomia egyik legfontosabb indikációja a gyermekek obstruktív alvási apnoeja!

Összefoglalás- Együttműködés!?! A fül-orr-gégész rendelkezik a legnagyobb és leghatékonyabb műtéti repertoárral az alvási és légzési zavarokat okozó légúti akadályozottságok megoldásában. Csak az esetek egy kis részében lehetünk eredményesek kizárólag műtéttel. Gyermekeknél a műtétek sokkal nagyobb mértékű javulást okoznak! Az egyéb f.o.g. terápiás lehetőségeket is ki kell használni. (allergia kezelése, orr-és garathygiene, stb.) Az obstruktív alvási betegségek korszerű diagnosztikája és kezelése MINDIG több szakma szoros és hatékony együttműködését feltételezi! A beteg nagyon ritkán gyógyul meg egy orvostól, egy szakmától, egy beavatkozástól…