Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Therápia segítő program

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Therápia segítő program"— Előadás másolata:

1 Therápia segítő program
Az orvos-beteg együttműködés optimalizálása Tomajmonostora önkormányzat EFI TÁMOP 6.1.2

2 Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek
A leggyakoribb halálokok: A szív-és érendszeri betegségek betegségek A szívinfarktus A szívelégtelenség A cardiomyopathia Az agyi infarktus Az agyvérzés Az érszűkület és a végtagok elvesztése (amputatio)

3 Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek
A keringési halálhoz vezető főbb betegségek és okok A cukorbetegség A magas vérzsírszint (hyperlipidaemia) A magas vérnyomás betegség A dohányzás A mozgásszegény életmód A stressz

4 Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek
További gyakori halálokok: Daganatos betegségek ( tüdő, emlő, prosztata, nőgyógyászati, emésztőrendszeri, bőr, egyéb tumorok) A tüdőbetegségek Az öngyilkosság, A pszichiatriai kórállapotok-a gyilkosság Alkoholizmus Drog függőség

5

6 Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek, okok
A Hepatitis A COPD A depresszió A neurozis A pszichozis A dohányzás A túlzott fogamzásgátló használat (?) Az alkoholizmus A drogfüggőség A szexualis szabadosság (a vérbaj és gonorrhoea valamint hepatitis C térhódítása Tiszaburán)

7 Az orvos-beteg információcsere optimalizálása
1) felkészülés: Gondoljuk végig: Miért megyünk orvoshoz? Mi a panaszunk? (írjuk le mit, hol, mikor, mennyire érzünk és hogy mitől múlik el. Mennyi ideig tart?) Mit szeretnénk az orvostól? Volt-e korábban hasionló panaszunk? Milyen betegségeink voltak? Milyen gyógyszert szedünk?

8 Az orvos-beteg információcsere optimalizálása
Ha nem tudjuk megjegyezni, írjuk össze Az összes egészségügyi dokumentációt, időrendben lefűzve, minden orvosi vizsgálatra vigyük el, és ha az orvos átnézte kérjük vissza! A gyógyszerek dobozát, vagy a doboz kivágott fedőlapját vigyük el, ne a benne lévő papírt.

9 Az orvos-beteg információcsere optimalizálása
A beutalási rend Hova kell beutaló, és hova mehetek beutaló nélkül? (lásd a kiosztott tájékoztatót) Mi a teendő laborvizsgálat előtt? A cukorbeteg, ha éhgyomorra marad cukor gyógyszerét és inzulinját aznap reggel ne használja!!!! Mi a teendő hasi és nyaki ultrahang előtt? (hasi UH előtt sem enni sem inni sem gyógyszert bevenni nem szabad!) Mi teendő CT és MRI előtt? Mi a teendő endoszkópos vizsgálatok előtt?

10 Az orvos-beteg információcsere optimalizálása
A gyógyszerekről: hogyan értelmezzük a beteg tájékoztatót? Mik a generikus gyógyszerek? A gyógyszerek hatóanyagának a nevét is el kell ezentúl olvasni! Hogyan készítsük össze a napi gyógyszert? Hogyan készítsük össze a heti gyógyszert? Mi a mellékhatás és az allergia közötti különbség? Mi a teendő gyógyszer mellékhatás, gyógyszerallergia esetén?

11 Az orvos-beteg információcsere optimalizálása
Teendők kórházba vonulás esetén. Mit vigyünk és mit hagyjunk otthon? Hogyan használjuk a kórházban otthoni gyógyszereinket? Teendők műtét előtt és műtét után. Mire ügyeljünk a hazabocsájtáskor? Zárójelentés, gyógyszerjavaslat, recept. Az optimális kommunikáció: egyszerű, egyenes, világos beszéd.

12 Az orvos-beteg információcsere optimalizálása
A hozott írott anyagok megismertetése A kistérségben működő alap, és szakellátók, működési rendje. Kihez fordulhat településükön. Baj esetén: A Mentőszolgálattal összevont ügyelet működik: csak a 104-et kell hívni Bemutatkozás, honnan telefonálok (utca házszám) ki van bajban, mi történt, eszméletén van-e a beteg, jelentős vérzés van-e, életjelenségeket mutat-e?

13 Az orvos-beteg információcsere optimalizálása
Alkoholizmus, drogfüggő esetén kihez fordulhatok? Kiosztott anyagot nézze meg. Családi krízis esetén kihez fordulhatok? A kiosztott anyag második oldalát nézze meg. Szociális krízis esetén kihez fordulhatok Az önkormányzat szociális irodájához, vagy gondozási központjához

14 Az orvos-beteg információcsere optimalizálása
A gyógyítás hatékonysága azon múlik, hogy az orvos és betege megértik-e egymás szavát. Ezért ha valamit nem értünk kélrdezzünk vissza!

15 Köszönöm a figyelmet ! Dr. Beranek László főorvos


Letölteni ppt "Therápia segítő program"

Hasonló előadás


Google Hirdetések