Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vigyázz a szívedre!.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vigyázz a szívedre!."— Előadás másolata:

1 Vigyázz a szívedre!

2 A szívinfarktus és okai
Vezető halálozási ok hazákban Szívinfarktus = szívizom elhalás Oka a szívkoszorúerek elzáródása vérrög (trombózis) vagy érszűkület következtében. Érszűkületet v. elzáródás gyakran a az érfalra rakódó zsírszerű anyagok (koleszterin) okozzák. Erre vérlemezkék is rakódhatnak – vérrög képződés.

3 Az infarktus kockázati tényezői
„Gyilkos négyes”: Magas vérnyomás: Normál: 120/80Hgmm Verőerek szűkülete a leggyakoribb ok Oka a helytelen táplálkozás, dohányzás Magas vérzsírszint: Koleszterin szükséges, de ha sok van, lerakódik az érfalra Elhízás Főleg az „alma” típus veszélyes Has tájéki zsírraktár (pocak) Cukorbetegség Hosszútávon a verőerek szűkülnek, elmeszesednek

4 Az infarktus kockázati tényezői – a dohányzás
1 doboz cigaretta (20 szál) = 6 szoros kockázat Függőséget okoz!!! – elvonási tünetek Veszélyes anyagok a cigaretta füstben: Nikotin: Érszűkítő, pulzusszámot növeli – vérnyomást növeli Hosszútávon érelmeszesedést, érelzáródást okoz CO: Hemoglobinhoz erősen kötődik – kevesebb O2-t szállíthatnak a vörösvérsejtek Oxigén hiány miatt izomgörcsök,izomfájdalmak, szövetelhalás (pl. fekélyes sebek a végtagokon) léphet fel Kátrány, dioxin: Erősen rákkeltő anyagok A passzív dohányzás ugyanolyan veszélyes mint az aktív!!!

5


Letölteni ppt "Vigyázz a szívedre!."

Hasonló előadás


Google Hirdetések