Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dohányzás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dohányzás."— Előadás másolata:

1 Dohányzás

2 NIKOTIN A nikotin cigarettában, szivarban, pipadohányban található kémiai anyag, ezek elszívásakor kerül a szervezetbe. A cigaretta legfontosabb összetevői a nikotin mellett a kátrány és a szénmonoxid (CO), de emellett még mintegy 4000 féle anyag kerül a szervezetbe. Folyamatos használat mellett egyre növekvő mennyiség használata jelentkezik.

3 A dohányzás erős testi és lelki függőséget alakít ki!
Az elvonási tünetek nagyon hamar, az utolsó cigaretta elszívása után perccel jelentkeznek. Az első cigaretta elszívása szinte minden esetben kellemetlen hatásokkal, hányingerrel, szédüléssel rosszulléttel jár. Ezek a tünetek a folyamatos használat, a hozzászokás és a függőség kialakulása során eltűnnek.

4 De a használattal történő felhagyáskor 1-2 órán belül egyéb kellemetlen tünetek (ingerlékenység, nyugtalanság, stb.) jelentkeznek. A dohányzásnak tehát önmagában nincs jelentős pozitív hatása, a pozitív hatás inkább abban jelentkezik, hogy dohányzáskor eltűnnek a negatív tünetek.

5 Elvonási tünetek: - ingerlékenység, - nyugtalanság, idegesség, düh,
- a koncentrálás nehézsége, - csökkent szívműködés, - az étvágy fokozódása, hízás, - az emésztőrendszer zavara. - rossz közérzet, - szorongás, - depresszió,

6 Ha most abbahagyod... 20 perc múlva visszatér a normális vérnyomás és pulzus értéked. 8 óra múlva a vér nikotin- és szénmonoxidszintje a felére csökken, az oxigénszint visszatér a normál értékre. 24 óra múlva a szervezetből kiürül a szénmonoxid, a tüdő kezd megtisztulni a dohányzás okozta lerakódásoktól. 48 óra múlva a szervezetből teljesen kiürül a nikotin. Jelentősen nő az íz- és szagérzékelés. 72 óra múlva a légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő energiaszintjük. 4 hét múlva elköltheted az első 15000Ft-os megtakarításodat és innentől folyamatosan. 4-12 hét múlva javul a vérkeringés. 3-9 hónap múlva enyhülnek a légzési problémák, a köhögés, a fulladás. A tüdőfunkció akár 10 %-kal is javul. 5 év múlva a szívinfarktus kialakulásának kockázata felére csökken, mint egy dohányosnál. 10 év múlva a tüdőrák kialakulásának kockázata a dohányosokéhoz képest a felére csökken. A szívinfarktus

7 A várandósság alatt dohányzás veszélyei
Dohányos nőknél gyakoribb a méhen kívüli terhesség, mint nemdohányzó társaiknál. Azoknál a nőknél, akik terhességük alatt is dohányoznak, jóval magasabb a komplikációk előfordulása. Az összehúzódott erek, és a vér alacsonyabb oxigén tartalma miatt rosszabb a méh vér- és tápanyagellátása, ezért a placenta kevésbé tud megtapadni a méh falán, leválik, és vetélést okoz. Ennél enyhébb következmény a gyakori koraszülés. A dohányosok csecsemőinek rosszabb a tüdőfunkciója, mint lehetne, kevésbé érett tüdővel jönnek világra.

8 A terhességük alatt dohányzók magzatai kevésbé tudnak fejlődni a rosszabb vérellátás és a kevesebb tápanyag miatt, így általában kisebb súllyal jönnek a világra. Az alacsony testsúly az egyik rizikótényezője a csecsemőhalandóságnak. Azok a babák, akiknek anyja terhessége alatt is dohányzott, nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, nehezebben kezelhetők.

9 A függőség biztos jelei
A napi első cigarettát érezzük a legkellemesebbnek. Egy cigi elszívása a nap első teendője. Nagyon nehéz ellenállni a rágyújtás késztetésének dohányzástól tiltott területen. Nem vagyunk képesek csökkenteni az adagot, vagy abbahagyni, még akkor sem, ha betegek vagyunk. Minden slukk mély letüdőzése. Minden cigaretta lehetséges maximális elszívása. A cigaretta elszívása után rögtön gyújtjuk a következőt. A cigaretta elfogyásának gondolata szorongást vált ki.

10 Tévhitek a cigizéssel kapcsolatban A cigizés segít a tanulásban
A kutatások éppen ennek ellenkezőjéről számolnak be, azaz arról, hogy a rendszeresen dohányzó diákok iskolai teljesítménye gyengébb a nemdohányzóknál. Az agy működéséhez igen sok oxigénre van szükség. A cigarettázás során a szervezetbe kerülő szénmonoxid azonban rákötődik a vér oxigénszállító molekulájára, a hemoglobinra, elfoglalva ezzel az oxigén helyét. Az agy így kevesebb friss, oxigénben dús vérhez jut, ami rontja működését, ezáltal a koncentrációs képességet, illetve a tanulást is.

11 A dohányzás szexi Ha az arcodba fújják a füstöt, az nem nevezhető szexinek. Egy hamutartóval csókolózni egy kicsit sem szexi! A sárga fog sem tartozik a szexi dolgok közé. A dohányzás következtében hamarabb ráncosodik a bőr, a haj elveszti egészséges színét, fénytelenné, töredezetté válik – hát ezek sem éppen a szexuális vonzerőt növelik. Sőt a hosszú távú dohányzás rontja a szexuális teljesítőképességet és a nemzőképességet, akár impotenciát is okozhat. Viszont rengeteg szexi dolgot vehetsz azon a pénzen, amit nem cigire költesz!

12 Akkor dohányzom, amikor én akarok
Nagy tévedés! Kezdetben még így érzed, aztán szép lassan már nem te uralod a cigarettát, hanem ő ural téged! A dohányzás nem arról szól, hogy független vagy és szabadon döntesz. Épp ellenkezőleg: függőséget okoz, megfoszt a szabad akaratodtól, egy olyan káros szokás rabja leszel, amivel ráadásul a saját és a környezetedben élők egészségét is károsítod. Mindezt elég nehéz a szabadság csúcsának tekinteni! Kevés olyan dolog van az életben, amiről önállóan dönthetsz és ami csak a te sikered, csak a te erődet és kitartásodat bizonyítja. A dohányzástól való tartózkodás, illetve a dohányzásról való leszokás pont ilyen.

13 A dohányzás csak akkor káros, ha hosszú ideig folytatod – 20,30 évig vagy még tovább…
A dohányzásnak vannak rövid távú kellemetlen következményei is, amelyek már igen hamar megmutatkoznak. Ilyenek pl. a köhögés, krákogás, rossz lehelet, nehezebb levegővétel, romló sportteljesítmény. A tüdőben és az erekben lezajló elváltozások már korán kialakulnak, de minden embernél különböző idő eltelte után válnak érzékelhető betegségekké, okoznak panaszokat.

14 Ha már hosszú évek óta dohányzik valaki, akkor már túl késő leszokni…
Bármilyen idős korban történik a dohányzás abbahagyása, annak kimutatható előnyei vannak. Persze minél előbb, annál jobb. Tapasztalatok szerint a "rövid távon jelentkező" káros hatások szinte azonnal megszűnnek, és ha valaki 35 éves kora előtt teszi le a cigarettát, hosszú távú kilátásai nem lesznek rosszabbak azokénál, akik sohasem dohányoztak.

15 Ha a cigi olyan mérgező lenne, nem is gyártanák…
Sajnos a dohányzás már elterjedt mikor vizsgálni kezdték a hatásait, és bizonyítottá vált, hogy mennyi ártalmat okoz. Ha napjainkban akarná valaki elkezdeni a cigarettát gyártani, már nem kapna rá engedélyt bizonyítottan egészségkárosító hatásai miatt.

16 Fontos tudnivalók a dohányzásról!
A dohányzás rákos megbetegedésekhez vezethet (tüdőrák, felső légutak), de hozzájárulhat egyéb tüdőbetegségek kialakulásához. A dohányzás jelentős veszélyt jelent a különböző szív- és érrendszeri betegségek szempontjából (szívinfarktus, érszűkület). A dohányzás hozzájárulhat a gyomor és a bélrendszer fekélyes betegségeinek kialakulásához. A dohányzásnak szerepe lehet a nemi hormonok szabályozásának zavaraiban.

17 Köszönjük a figyelmeteket! Benis Boglárka Tóth Petra Mészáros Zsolt


Letölteni ppt "Dohányzás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések