Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Sági Richárd 10.A

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Sági Richárd 10.A"— Előadás másolata:

1 Készítette: Sági Richárd 10.A
A dohányzás Készítette: Sági Richárd 10.A

2 Egy kis érdekesség Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden 6,5 másodpercben meghal valaki a dohányzás következtében. Kutatás támasztja alá, hogy azok az emberek, akik tizenéves korukban kezdenek dohányozni (mint ahogyan több, mint 70%-uk így is tesz) és két évtizedet vagy többet dohányoznak, azok évvel korábban fognak meghalni, mint azok, akik sohasem gyújtottak rá.

3 A nem dohányzó ember előnyei: A dohányosokhoz képest valószínűleg sokkal jobban fogsz kinézni, fiatalosabb és egészségesebb maradsz: - megőrizheted, illetve fokozhatod erőnlétedet, sportteljesítményedet - bőröd lassabban öregedik, - később és kevésbé alakulnak ki ráncaid - fogaid nem színeződnek sárgára - zavartalanul érezheted az illatokat, az ételek ízét - könnyedén veszel levegőt, kisebb a hajlamod a megfázásra - elkerülheted a dohányzás okozta betegségeket (érszűkület, szívbetegség, tüdőrák) - megmenekülsz a nikotinfüggőségtől, amelyet nagyon nehéz leküzdeni - a lakás és a ruhák nem bűzlenek a cigarettaszagtól - rengeteg pénzt takaríthatsz megvéded a környezetet: a cigarettacsikk is szemét!!! Hidd el magadnak teszel jót, ha nem szemetelsz - könnyebben kaphatsz csókot egy nem dohányzótól - és még a kistesód sem fog a cigizésben utánozni! XD

4 A DOHÁNYZÁS HÁTRÁNYAI Hajhullás Szürkehályog Ráncosodás
Halláskárosodás Bőrrák Fogszuvasodás Tüdőtágulás Csontritkulás Szívbetegség Elszíneződött ujjak Méhtestrák és vetélés Eldeformálódott hímivarsejtek Rák

5 A nikotin: A nikotin a cigaretta függőséget okozó "hatóanyaga". Egyike a dohánynövény anyagainak. Képlete: C10H14N2. Levegőn megbarnuló, lúgos kémhatású, erősen csípős ízű és dohányszagú olajos folyadék. A szárított dohánylevelek 1-2% nikotint tartalmaznak, de ennek nagy részét eltávolítják magas hőmérsékleten való szárítással mg-ja már halált okozhat.  

6 Kátrány A kátrány az égés során keletkező anyagok sokaságát jelenti. Ez a füst alkotóeleme, tehát a dohányzás során a tüdőbe bejut és ott lerakódik. Ezért ez felelős a rákkeltő hatásért, de emellett a lerakódott kátrány számos más elváltozást is okoz a tüdőben. Egyes számítások szerint egy, napi 20 szálat elszívó dohányos ember tüdejében 10 év alatt 2 kg kátrány rakódik le.

7

8 És ne feledd! A dohányzás már rövidtávon érzékelteti káros hatásait (romló sporteredmények, megemelkedett anyagi kiadások, elszíneződött ujjak, idő előtti őszülés és kopaszodás, rossz lehelet, köhögés, légzési zavarok). Évek során pedig ezek a hatások csak fokozódnak, sőt nagyon sok esetben betegségek alakulnak ki.

9 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Készítette: Sági Richárd 10.A"

Hasonló előadás


Google Hirdetések