Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért 2005. május 31.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért 2005. május 31."— Előadás másolata:

1 A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért 2005. május 31.

2 A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program •Vita a hazai dohányzásellenes politikáról •Óvodai és iskolai kampányok; védőnők szerepe •Orvosszakmai háttér erősítése: leszokást segítő hálózat, tanácsadás, OEP-finanszírozás •Jogszabályok módosítása: árusítási licenc, eladási helyi reklám szigorítása, oktatás- egészségügy: zéró tolerancia •Közvélemény kutatás és vita: követhető-e az éttermi tilalom •Adópolitikai intézkedések

3 Nemzetközi körkép általános tilalom, de büntetés és vendéglátó-ipari korlátozás 2007-től munkahelyeken (étterem, pub is ilyen) szigorú tilalom vendéglői tilalom önkéntes önmérséklet

4 2005 februárjában a Marketing Centrum 1200 fős országos reprezentatív mintán vizsgálta meg vonatkozóan, hogy milyenek dohányzási szokásaink, illetve mi lenne a lakossági fogadtatása a dohányzást korlátozó intézkedéseknek.

5 Dohányzik Ön? (%)

6 A dohányzás előfordulási gyakorisága nem változott, a 20025. évi adatokkal összehasonlítva a férfiak 43%, a nők 30%-a dohányos

7 Amennyiben rendszeresen dohányzik (31%); napi átlagosan hány szál cigarettát szív el? (átlag)

8 A rendszeresen dohányzó férfiak, átlagosan napi egy doboz cigarettát szívnak, a nők 16 szálat. A magukat alkalmi dohányosnak valló férfiak 8, a nők napi 4 cigarettát szívnak el.

9 Rendszeres dohányzók: rá szokott-e gyújtani: (%)

10 A rendszeresen dohányzók 80%-a rágyújt közvetlenül étkezés után, 19%-a dohányzik étkezés előtt és 8%-a étkezés közben is. A dohányosok közel fele munkahelyén (!) illetve kávézóban is rendszeresen dohányzik. Ehhez képest meglepő, hogy étteremben rendszeresen csak 29%-uk dohányzik.

11 Zavarja-e önt, ha valaki rágyújt a társaságában, miközben ön eszik? (%)

12 A megkérdezettek kétharmadát zavarja az étkezés közbeni dohányzás, a rendszeres dohányzók megengedőbbek, mint a nemdohányzók, akik 78%át zavarja a füst.

13 Egyetért-e azzal, hogy egyáltalán ne lehessen dohányozni: oktatási intézményekben?

14 A megkérdezettek több, mint 70%-a teljesen kitiltaná a dohányzást az oktatási intézményekből, a legszigorúbbak a 60 évnél idősebbek.

15 Egyetért-e azzal, hogy egyáltalán ne lehessen dohányozni: egészségügyi intézményekben?

16 A megkérdezettek kétharmada kitiltaná a dohányzást az egészségügyi intézményekből, az idősek, a kistelepülésen lakók és a nemdohányzók a legszigorúbbak.

17 Egyetért-e azzal, hogy egyáltalán ne lehessen dohányozni: vendéglátóipari egységekben?

18 Az összes megkérdezett közel fele egyetért a vendéglátó-ipari egységek teljes füstmentességével. Az idősebbek és a nemdohányzók a legegyetértőbbek.

19 Mikor kellene bevezetni a dohányzás teljes tilalmát?

20 Az egészségügyi intézményekben és iskolákban a teljes dohányzás tilalom azonnali bevezetésével a megkérdezettek egyetértenek, míg a cukrászdák és éttermek esetén ez egy sokkal lassabb folyamat.

21 Az éttermi vendégek körében is folyik a felmérés: mit szólnának a teljes füstmentességhez? Nem várható forgalom csökkenés.


Letölteni ppt "A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért 2005. május 31."

Hasonló előadás


Google Hirdetések