Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC."— Előadás másolata:

1 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.

2 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG2 Minta:  2005: 800 fő megkérdezése  2007: 800 fő megkérdezése  2009: 819 fő  2011: 800 fő  véletlen minta Adatfelvétel módja  személyes interjúk  standardizált kérdőív  háztartásonként egy fő megkérdezése Adatfelvétel időpontja  2005. január  2007. február  2009. február  2011. január-február Kutatási alapadatok

3 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG3 A minta megoszlása települések szerint Az adatokat az RHK Kft. szolgáltatta a polgármesteri hivatalok információi alapján.

4 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG4 A tároló létezésére vonatkozó ismeretek Kérdés: Tudja Ön, hogy Püspökszilágy térségében hulladéktároló működik? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

5 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG5 A radioaktív hulladékok kezelésének országos gyakorlatára vonatkozó ismeretek #1 (N=800 fő) Kérdés: A radioaktív hulladék kezelésének jelenlegi, Magyarországon megvalósuló gyakorlatával kapcsolatban arra kérem, hogy döntse el az alábbi állításokról, hogy igaznak vagy hamisnak tartja őket! Helyes állítás különböző válaszok

6 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG6 A vizsgálatokra vonatkozó ismeretek (N=800 fő) Kérdés: Ön szerint Püspökszilágy térségében végeztek annak idején geológiai vizsgálatokat a terület alkalmasságával kapcsolatosan? Az „igen” válaszok gyakoriságai

7 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG7 A működésből származtatott lakossági előnyök; egyéni/családi szinten (N=800 fő) Összesen 115 megkérdezett (14,4% szemben a 2009-ben mért 13,7% -al) érezte úgy, hogy ő maga vagy családja profitált a tároló működéséből (munkalehetőség, sport- és kulturális lehetőségek, stb.). 5% feletti állítások! Kérdés: Ön és családtagjai élveznek-e előnyöket (munkalehetőség, sport- és kulturális lehetőségek, stb.) abból, hogy a radioaktív hulladéktároló a térségben működik néhány évtizede? N=115 fő

8 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG8 A működésből származtatott előnyök; település szinten (N=800 fő) 5% feletti állítások! Kérdés: Ön szerint a falunak, mint településnek származik előnye abból, hogy a radioaktív hulladéktároló a térségben működik néhány évtizede? Az „igen” válaszok gyakoriságai (N=735 fő, az NT válaszokat kizártuk) N=476 fő

9 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG9 A tároló biztonságának megítélése (N=800 fő) (5 – teljes mértékben biztonságos volt … 1 – egyáltalán nem volt biztonságos) A megítélés tekintetében a 2009-ben mért átlaghoz (3,91) képest negatív elmozdulás történt. A 2011-es átlag: 3,71 Kérdés: Kérjük, értékelje az iskolai osztályzatoknak megfelelően, hogy a radioaktív sugárzás szempontjából Ön szerint mennyire biztonságos a tároló működése!

10 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG10 A tároló működésének összességében megnyilvánuló hatása (N=800 fő) (ahol az 1-es érték a „nagy fejlődésnek indult a település”, az 4-es pedig a „visszafejlődött, illetve gátolta a település fejlődését a tároló” alternatívákat jelöli) Kérdés: Összességében hogyan ítéli meg a tároló idetelepítésének hatását a falu életére az elmúlt évtizedek alatt?

11 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG11 A tárolóval szembeni személyes ellenérzések (N=800 fő) 5% feletti állítások! N=350 fő, akik kicsit vagy nagyon félnek. Kérdés: Személy szerint Önben volt félelem a tároló működésével kapcsolatban?

12 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG12 A tárolóval kapcsolatos információszolgáltatás (N=800 fő) (5 – teljes mértékben elégedett … 1 – egyáltalán nem elégedett) A megítélés tekintetében a 2009-ben mért átlaghoz (3,38) képest negatív elmozdulás történt. A 2011-es átlag: 3,13 Kérdés: Kérjük, értékelje az iskolai osztályzatoknak megfelelően, hogy Ön milyen mértékben volt elégedett azzal, ahogyan információt nyújtottak a lakosságnak a tárolóval, a tárolóban folyó munkával kapcsolatosan!

13 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG13 Az eddig begyűjtött információk csatornái a tárolóval kapcsolatban (N=800 fő) Kérdés: Ön honnan szerzett eddig információkat a püspökszilágyi radioaktív hulladéktároló működésével kapcsolatosan? (Több válasz is elfogadható!)

14 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG14 A hitelesnek tartott információs csatornák (N=800 fő) Kérdés: Ön milyen információforrást tart hitelesnek a püspökszilágyi tárolóval kapcsolatban? (Több válasz is elfogadható!)

15 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG15 A leginkább közérthetőnek tartott információs csatornák (N=800 fő) Kérdés: Melyik információforrást gondolja leginkább közérthetőnek ?

16 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG16 Kinek a feladata elsősorban a tájékoztatás? (N=800 fő) Kérdés: Ön szerint kinek lenne elsősorban a feladata, hogy informálja a lakosságot a Püspökszilágy térségében működő radioaktív hulladéktárolóval kapcsolatos kérdésekben?

17 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG17 Az információs csatornák, amelyektől a tájékoztatást várja a lakosság (N=800 fő) Kérdés: Ön milyen forrásokból várna információkat a tárolóval kapcsolatban?

18 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG18 Az ITT ismertsége (N=800 fő) Azok körében, akik ismerték a Társulást (vagy hallottak már arról), felmértük, hogy milyen ismeretekkel rendelkeznek a témakört illetően: 5% feletti állítások! Kérdés: Hallott Ön az Izotóp Tájékoztató Társulásról (ITT)? Mit hallott róla? Az „igen” válaszok gyakoriságai N= 406 fő


Letölteni ppt "KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC."

Hasonló előadás


Google Hirdetések