Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata"— Előadás másolata:

1 A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
Dr. Németh-T. Anett Dr. Vincze-Tóth Judit Teschner Gergely Dr. Hegyi Judit Dr. Mezei Katalin Dr. Kalmár Sándor Dr. Kacz Károly Mosonmagyaróvár 2012. december 06.

2 Anyag és módszer A vizsgált témakörök:
a funkcionális élelmiszerek ismertsége és megítélése, a termék választási preferenciák beazonosítása, releváns információs csatornák feltárása, funkcionalitás ár-érték arányú fogyasztói megítélése, a potenciális fogyasztók jellemzőinek feltárása, a funkcionális élelmiszerek fogyasztását gátló tényezők definiálása, és a lehetséges motivációk feltérképezése.

3 A kutatás 3 fázisban zajlott:
Anyag és módszer A kutatás adatbázisa: kérdőíves megkérdezésből nyert primer adatok. A kutatás 3 fázisban zajlott: A projektben meghatározott földrajzi területre kiterjedő „országos” kérdőíves vizsgálat „átlagos fogyasztók”. 2012. június 14-én projekt nap keretében vakteszttel kombinált kérdőív „speciális fogyasztók”. Bio-bolti kérdőíves megkérdezés „speciális fogyasztók”.

4 Anyag és módszer A mintavétel metódusa:
A vizsgálat előkészítése és lebonyolítása az előre meghatározott mintavételi terv alapján történt, amely minden esetben illeszkedett az adott fázis specialitásaihoz, mind a feltett kérdések, mind a megkérdezettek száma vonatkozásában.

5 1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év) Férfi Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van.

6 1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év) Férfi Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. A teljes sokaság 82%-a szerint viszont nincs, vagy nem lehet kedvezőtlen hatása a szervezetre a funkcionális élelmiszerek fogyasztásának.

7 1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év) Férfi Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. A teljes sokaság 59%-a szerint viszont a funkcionális élelmiszerek nem a hozzáadott anyagok révén fejtik ki kedvező élettani hatásukat.

8 1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év) Férfi Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. A teljes sokaság több mint fele egyetértését nyilvánította ki, azonban hölgyek (61%) inkább egyetértettek ezzel az állítással, mint az urak (51%).

9 A teljes sokaság átlagosan 21%-a osztotta ezt a véleményt.
1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) A teljes sokaság átlagosan 21%-a osztotta ezt a véleményt. Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év) Férfi Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van.

10 1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 90,5%

11 1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 69,4%

12 1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 20,5%

13 1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő)

14 1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő)

15 1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő)

16 2. ábra A komplex adatbázis eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan (%)

17 2. ábra A komplex adatbázis eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan (%)

18 2. ábra A komplex adatbázis eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan (%)

19 3. ábra Az „országos” kérdőív eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan

20 4. ábra A projekt nap eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan

21 4. ábra A projekt nap eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan

22 5. ábra A bolti kérdőív eredményeinek összesítése a funkcionális – és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan

23 KÖVETKEZTETÉS A bio-termékeket vásárlók bár nem ismerik olyan nagy arányban a funkcionális élelmiszereket, de nyitottak és érdeklődőek, tehát potenciális célcsoportot képezhetnek.

24 JAVASLAT A vizsgálat eredményei alapján egy olyan terméknek lenne a legkedvezőbb a megítélése és találna legkönnyebben rendszeres vásárlókra, ami bio - és funkcionális jegyeket egyaránt hordoz magában.

25 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések