Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Felnőtteknek akartuk érezni magunkat, hogy megtudjuk, milyen is az”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Felnőtteknek akartuk érezni magunkat, hogy megtudjuk, milyen is az”"— Előadás másolata:

1

2 „Felnőtteknek akartuk érezni magunkat, hogy megtudjuk, milyen is az”
„Évente négymillió ember hal meg ezzel összefüggő betegség miatt, ami minden nyolcadik másodpercben egy halálesetet jelent.”

3 „Puszta kíváncsiság volt.”
„Társadalmunkban ez a legfőbb olyan halálok, amely megelőzhető.”

4 „Nem hittük, hogy árthat nekünk.”
„Ma már senki előtt sem kétséges, hogy ez tulajdonképpen lassú öngyilkosság”

5 Mi lehet ez a tevékenység, amelyről ezeket a teljesen eltérő véleményeket mondták?
A Dohányzás

6 A kutatóknak az a véleménye, hogy a dohányzásellenes kampányoknak nemcsak abban kell segíteniük a fiataloknak, hogy ellenálljanak a kísértésnek, és ne kezdjenek dohányozni, hanem abban is, hogy akik már dohányoznak, le tudják küzdeni a nikotinfüggőséget. De felmerül a kérdés:

7 Miért ne gyújts rá?

8 Először is, tisztázzuk, hogy mi is az a dohány:
1., Nikotint tartalmazó gazdasági növény. 2., Ez élvezeti cikké feldolgozott, vágott állapotban.

9 Mi van a cigarettafüstben?
A cigarettafüst kátrányt tartalmaz, mely több mint 4000 kémiai anyagból áll. Ezek közül 43 rákkeltő anyagként ismeretes. Ilyen többek között a cianid, benzol, faszesz és az acetilén (a fáklyáknál használt tüzelőanyag). A cigarettafüstben nitrogénoxid és szén-monoxid is van - mindkettő mérgező gáz.

10 Nikotin: Ezenkívül fő alkotórésze a nikotin.
A dohányban található erősen mérgező alkaloid (C10H14N2). „Mikor az elmére és a viselkedésre ható szereket a függőséget okozó hatásuk szerint besorolták, a nikotinról megállapították, hogy az nagyobb függőséget okoz, mint a heroin és a kokain”- írja az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

11 Biztonságosabb egy „könnyebb” fajtát szívni?
A dohányipar alacsonyabb kátrány- és nikotintartalmú cigarettákat reklámoz - ezeket gyenge vagy könnyű cigarettáknak nevezik -, hogy így csökkentse a dohányzás egészségre gyakorolt hatásait. Azok azonban, akik áttérnek az ilyen cigarettákra ugyanúgy kívánják a nikotint, mint előtte. Ezt általában azzal ellensúlyozzák, hogy több cigarettát szívnak el, mélyebben leszívják, és gyakrabban szívnak. Mi a helyzet a pipával, és a szivarral? Bár a do-hányipar már régóta státusszimbólumként rek-lámozza a pipát és a szi-vart, ezeknek a füstje épp-olyan halálos, mint a ciga-rettafüst. Még ha a dohá-nyosok nem lélegzik is be a szivar- vagy pipafüstöt, akkor is jobban ki vannak téve az ajak-, a száj- és a nyelvrák kockázatának.

12 A dohányzás az egész szervezetre káros
„A dohányzók nemcsak a tüdejüket és az artériákat roncsolják, hanem minden szövetükben kárt tesznek”- számol be a New Scientist. „Évtizedek óta tudjuk, hogy a dohányzás káros, de egy jelentés azt mutatja, hogy károsabb, mint gondoltuk - mondja Richard H. Carmona, az Egyesült Államok tiszti főorvosa. - A cigarettafüstben lévő mérgező anyagok mindenhová eljutnak a vérrel.” Magyarországon minden harmadik ember halálát a dohányzás okozza. (2007-es adat)

13 Milyen betegségeket okozhat a dohányzás?
Többek között ezeket: tüdőgyulladást, leukémiát, szürke hályogot, fogínybetegségeket, vese-, méhnyak-, gyomor-, tüdő- és hasnyálmirigyrákot. Nagyban hozzájárul: a szívrohamhoz, agyérkatasztrófához, idült hörghuruthoz, tüdőtágulathoz. Dohányzó terhes anyáknál: vetéléshez, halvaszületéshez, az újszülött halálához.

14 Ezeken kívül A dohányzás miatt a lehelet büdös lesz, a fogak és ujjak pedig sárgásbarna színűek lesznek. A férfiaknál növeli az impotenciára való hajlamot. Dohányosokra jellemző köhögést és légszomjat okoz. A dohányosoknál valószínűbb, hogy hamarabb megjelennek az arcon a ráncok, és külön bőrbetegségek alakulnak ki náluk.

15 Már ezek elkerüléséért is érdemes leszokni. De van még legalább két ok:
1. Sokba kerül: A Világbank egyik tanulmá-nyának egyik becslése szerint a közvetlenül a dohányzás miatti egészségügyi ellátás költsége körülbelül 200 mil-liárd dollárt tesz ki évente. Ezzel a számadattal termé-szetesen nem lehet kifejezni azoknak az embereknek a szenvedését és fájdalmát, akik a dohányzás miatt betegedtek meg. Nem nehéz kiszámolni, mennyibe kerül egy dohá-nyosnak a cigarettázás. Ha valaki dohányzik, akkor a napi cigarettára költött pénzt be kell szoroznia 365-tel. Ez megmutatja, mennyit költ évente a dohányzásra. Ha például valaki naponta csak 1 dobozzal szív, egy év alatt több mint 160 ezer forintot költ el.

16 Már ezek elkerüléséért is érdemes leszokni. De van még legalább két ok:
2. Káros másokra Nemrég még a dohányosok szinte bárhol rágyújthattak, és ezt senki sem ellenezte. Ez a szemléletmód azonban változik, mivel egyre többen megértik, milyen veszélyekkel jár, ha belélegzik mások dohányfüstjét. Például, ha egy nem dohányzó személy házasságot köt egy dohányzóval, 30 %-kal na-gyobb kockázatnak van kitéve, hogy tüdőrákja lesz. A dohányzó terhes asszonyok veszélyeztetik a még meg nem született gyermekeiket is. A cigarettában lévő nikotin, szén-monoxid és más ve-szélyes anyagok belekerülnek az anyuka véráramába, és közvetlenül a méhében lévő gyermekhez jutnak.

17 Érdemes azon elgondolkozni, hogy mi történik, ha leszokik valaki:
Az utolsó cigaretta elszívása után 20 percen belül normális lesz a vérnyomása. Egy hét múlva a teste megszabadul a nikotintól. Egy hónap múlva a köhögés, az orrmelléküreg vérbősége, a fáradtság és a légszomj kezd csökkenni. Öt év múlva 50 százalékkal kisebb lesz annak a kockázata, hogy tüdőrákban hal meg. Tizenöt év múlva annak a valószínűsége, hogy szívkoszorúér-betegsége lesz, annyira lecsökken, hogy meg fog egyezni egy olyan személyével, aki sohasem dohányzott. Ízletesebbnek fogja találni a táplálékok ízét. Leheletének, testének, ruháinak jobb illatuk lesz. Nem kell többé költenie dohányra. Érezni fogja, hogy eredményt ért el.

18 Hogyan lehet leszokni? Ezt a négy pontot vizsgáljuk most meg:
Gondolatban is készülj arra, hogy leszoksz Tervezd el, melyik napon fogsz leszokni Ahogyan megküzdhetsz az elvonással Ne szokj vissza

19 Gondolatban is készülj arra, hogy leszoksz
Először meg kell győznöd magad, hogy megéri leszokni. Sorold fel azokat az érveket, amelyek miatt le akarsz szokni, és ne hagyj ki belőle egy előnyt sem. Miután leszoktál, ennek a listának az áttekintése megerősít az elhatározásban. Vizsgáld meg a dohányzási szokásaid, hogy megállapítsd, mikor és miért dohányzol. Hasznos lehet, ha leírod egy papírra, mikor és hol dohányzol egy átlagos napon. Ez segíteni fog előre meglátni azokat a helyzeteket, amelyek dohányzásra csábíthatnak, miután már leszoktál róla.

20 Tervezd el, melyik napon fogsz leszokni
Válassz ki egy napot, amelyen leszoksz a dohányzásról, és írd be ezt a naptárodba. A legjobb, ha olyan napot választasz, amikor nem vagy kitéve a külvilágból érkező, túlzott stressznek. Amikor elérkezik az a nap, egyetlen cigarettára se gyújts rá - hirtelen és teljesen mondj le a dohányzásról. Mielőtt elérkezne az a bizonyos nap, dobd ki a hamutartókat, gyufákat, és öngyújtókat. Minden olyan ruhádat tisztítsd ki, amelynek dohányszaga van. Vedd számba azokat az embereket, akik buzdításukkal segíthetnek, hogy le tudj szokni. Ne félj megkérni másokat, hogy ne dohányozzanak a jelenlétedben. Tervezz be különböző tevékenységeket arra a napra. Elmehetnél valahova, ahol a dohányzás nem megengedett.

21 Ahogyan megküzdhetsz az elvonással
Az első néhány héten fogyassz alacsony kalóriatartalmú ételeket, és igyál sok vizet. Néhány embernek segített, ha nyers zöldségeket evett, például répát, vagy zellert. Ha tornázol, akkor nem fogsz hízni, és megnyugtatod az idegeidet. Kerüld azokat a helyeket és helyzeteket, amelyek dohányzásra csábíthatnak. Küzdj a téves érvelések ellen, melyek megingatnának az elhatározásodban, hogy leszoksz. Ilyen gondolataid lehetnek általában az elvonás időszaka alatt: „Csak ma fogok dohányozni, hogy túljussak ezen a nehéz időszakon.” „Valamiben úgyis meghalok egyszer.” „Dohány nélkül nem élet az élet.” Ha már azon a ponton vagy, hogy feladod, várj. Ha csupán tíz percet vársz, talán elmúlik a kínzó vágyakozás.

22 Ne szokj vissza Az első három hónap a legnehezebb, de ha lehet, még utána is kerüld a dohányzó személyeket és azokat a helyzeteket, amelyek dohányzásra csábíthatnak. Ne csapd be magad azzal a gondolattal, hogy időnként rágyújtasz, még akkor se, ha már egy éve, vagy még ennél is hosszabb ideje nem dohányzol. Állj ellen a kísértésnek, hogy „csak egyetlen cigarettát” szívsz el. Az egyetlent könnyen több követheti, és hamarosan kárba veszhet mindaz a kemény munka, amelyet arra fordítottál, hogy leszokj. De ha legyengülsz és rágyújtasz egy cigarettára, nincs okod még egyre rágyújtani. Ha visszaesel, újra szokj le. A megspórolt pénzen, amelyet cigarettára költöttél volna, jutalomképpen vegyél magadnak valami ajándékot.

23 Ahogy a kerékpározás megtanulásához többszöri próbálkozásra van szükség, úgy a dohányzásról is ritkán sikerül elsőre lemondani. Ha tehát valaki elhatározza, hogy leszokik a dohányzásról, akkor fel kell készülnie erre. Nem szabad az esetleges visszaesést vereségnek tekintenie. Jobb, ha inkább úgy gondol rá, mint amiből tanulhat, vagy mint ami csak átmeneti része egy sikeres programnak.

24 Ha erős dohányos vagy, akkor tapasztalni fogod az elvonási tüneteket, melyek néhány órával azután jelentkeznek, hogy elszívtad az utolsó cigarettát. Ilyen tünet lehet például az ingerlékenység, türelmetlenség, ellenséges viselkedés, szorongás, depresszió, álmatlanság, nyugtalanság, fokozott étvágy és a cigaretta utáni vágyakozás. Az orvosod felírhat valamilyen gyógyszert, amely enyhíthet ezeken a tüneteken.

25 A dohányzás nem való azoknak, akik hosszú és boldog életre vágynak
A dohányzás nem való azoknak, akik hosszú és boldog életre vágynak. Ötven százalék annak a valószínűsége, hogy egy hosszú ideje dohányzó személy végül a dohánytól hal meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgatója megjegyezte: „A cigaretta egy ügyesen elkészített termék, mely pontosan annyi nikotint tartalmaz, hogy a fogyasztót egész életén keresztül fogságban tartsa, mielőtt végez vele.”

26 Már több millió dohányos sikeresen felhagyott a szenvedélyével.
Elhatározással és állhatatossággal Te is megteheted ezt!

27 Úgyhogy arra kérünk, a Te és a környezeted egészségének érdekében, hogy
Ne gyújts rá! Vége

28 Készítette: Mátraházi András, 11.a
Forrásanyag: Ébredjetek! folyóirat március 22. 10. évfolyamos Kémia tankönyv Magyar Értelmező Kéziszótár


Letölteni ppt "„Felnőtteknek akartuk érezni magunkat, hogy megtudjuk, milyen is az”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések