Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elfüstölt százalékok A dohányzás tényei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elfüstölt százalékok A dohányzás tényei."— Előadás másolata:

1 Elfüstölt százalékok A dohányzás tényei

2 Kátrányos és rövid út vezet a függőséghez
Egy felmérés szerint a 12 évesek több, mint egyharmada már kipróbálta a cigarettát. Minél korábban szívja el valaki az első szálat, annál nagyobb az esély arra, hogy „bagóssá” válik. 15-20 évesen már kétszer annyian dohányoznak, és ekkor rögzülnek a dohányzási szokások. Akik 15 évesen rendszeresen dohányoztak, azok közül 20 évesen kivétel nélkül mindenki megrögzött dohányossá válik. Az elszívott cigaretták száma pedig nőttön-nő.

3 Kérdések? A tizenkét évesek hány százaléka próbálta már a dohányzást?
≈ 33 % Hány százalékra növekszik a dohányzók száma a évesek körében? 200 %-ra nő, tehát 100 %-kal A 15 évesen rendszeresen dohányzók hány százaléka cigarettázik 20 évesen is? 100 %-uk

4 A dohányfüst 4000 vegyszert tartalmaz. Egy kis „ízelítő”:
Aceton (a körömlakklemosó oldószere) Ammóniák (tisztítószer) Arzén (erős méreg) Ciánsav (erős méreg) ólom, kadmium (az elemek nehézfémei) DDT (rovarirtó) Nikotin (méreg: növényvédő szer) Formaldehid (tartósítószer) Szén monoxid (mérgező, pl:kipufogógázban) Naftalin (molyirtó) Fenol (fertőtlenítőszer) kátrány

5 A dohányzás okozta speciális betegségek
RÁK A LÉGUTAK KRÓNIKUS MEGBETEGEDÉSEI ÉRSZŰKÜLET BŐRPROBLÉMÁK NEMZŐKÉPTELENSÉG ÚJSZÜLÖTTEK FEJLŐDÉSI RENDELLENESSÉGEI

6 RÁK Rákos testtáj szerv Férfiak Nők Tüdő 22,4 11,9 Gége 10,5 17,8
Szájüreg 27,5 5,6 Nyelőcső 7,6 10,3 Vese 3,0 1,4

7 Kérdések Magyarországon az évi 8726 tüdőrákos megbetegedés 85 %-a a dohányzásra vezethető vissza. Hány dohányos betegről van szó? 8726 · 0,85 ≈ 7416 beteg A tüdőrákot nagyon nehéz gyógyítani, csak az estek 10% -ában sikerül. Hány tüdőrákban szenvedő dohányost sikerül megmenteni évente? 742 beteget mentenek meg

8 Egy dohányos halála Gyors és fájdalommentes?

9 A cigarettázás ára Frici erős dohányos, 20 szálat szív, ami naponta 500 forintjába kerül. Nővére, Zsófi minden nap 500 forintot tesz félre, és egyévi gyűjtögetés után 20 éven keresztül mindig beteszi a pénzét a bankba, ami 4%-os kamatot fial minden évben. Mennyit takarít meg Zsófi évente azzal, hogy nem költ cigarettára? 500 · 365 = Ft-ot Lássuk mennyit spórol 20 év alatt!

10 Összesen tehát: Hányadik év vége Zsófi bankban levő pénze
Következő év eleje 1. 2. ( ) 3. ( ) 4. ( ) 5. ( ) 6. ( ) 7. ( ) 8. ( ) 9. ( ) 10. ( ) 11. ( ) 12. ( ) 13. ( ) 14. ( ) 15. ( ) 16. ( ) 17. ( ) 18. ( ) 19. ( ) 20. ( ) Összesen tehát:

11 Nyugdíj-kiegészítéshez jutsz.
Érdekes Ha Zsófi a 20 év alatt felvett összeget újabb 20 évre leköti , de már nem fizet be évenként, akkor a 40. év végére forintja lesz a bankban. Ennek évi kamata Ft Azaz, ha tudatos fiatalként 14 éves korodtól megteszed ezt a fajta elő takarékosságot, 54 évesen nyugdíjba mész és csak a betéted kamatát veszed ki havonta, akkor : 12 ≈ Ft Nyugdíj-kiegészítéshez jutsz.

12 A dohányzás nem csak a tüdőt szennyezi
Egy csikk tömege 200 mg. Ha 10millió magyarból 3,5millió elszív naponta 1doboz cigarettát, akkor 25milliárd csikk termelődik évente. Mekkora tömegű csikk ez évente? 200· = mg ami 5000 t

13 A dohányzás nem csak a tüdőt szennyezi
A cigaretta szén-monoxidot is tartalmaz. Ez egy nagyon mérgező gáz, benzinégéskor is keletkezik. Minden cigaretta elszívásakor 15 mg CO jut a levegőbe. Mennyi CO-t bocsátanak ki a magyar dohányosok évente? 15 · = mg ami 375 t

14 Tévhitek Tévhit: A cigizés megnyugtat
MAGYARÁZAT: Ha valaki nem dohányzik, és ideges hangulatában rágyújt egy cigire, nem fog tőle megnyugodni. Ami a dohányost ilyen esetben megnyugtatja, az a cigaretta szívása közben a szervezetébe kerülő nikotin. A már függővé vált dohányos csak újabb és újabb nikotin adaggal tudja megszüntetni azt a nyugtalanság érzetet, amit a nikotin hiánya vált ki. A szervezet ugyanis az egyre gyakoribb dohányzással egyre jobban hozzászokik a nikotinhoz, és amikor ennek szintje csökken a vérben, hiányérzet, nyugtalanság érzet jelentkezik. Ezt az érzést újabb cigaretta elszívásával tudja csillapítani. Ezáltal a dohányzó egy ördögi körbe zárja saját magát.

15 Tévhitek Tévhit: Ez csak egy dolog a sok közül, amit a haverokkal csinálunk. MAGYARÁZAT: Azelőtt is találkozhattál a barátaiddal, mielőtt elkezdtél volna cigizni. Rengeteg dolog van a cigizésen kívül, amit együtt csinálhattok, anélkül, hogy szép lassan gyilkolnátok saját magatokat. Pl. focizhattok, moziba mehettek, zenét hallgathattok, együttest alapíthattok, stb.

16 Tévhitek Tévhit: Akkor dohányzom, amikor akarok, és bármikor abba tudom hagyni MAGYARÁZAT: Nagy tévedés! Kezdetben még így érzed, aztán szép lassan már nem te uralod a cigarettát, hanem ő ural téged! A dohányzás nem arról szól, hogy független vagy és szabadon döntesz. Épp ellenkezőleg: függőséget okoz, megfoszt a szabad akaratodtól, egy olyan káros szokás rabja leszel, amivel ráadásul a saját és a környezetedben élők egészségét is károsítod. Mindezt elég nehéz a szabadság csúcsának tekinteni! Kevés olyan dolog van az életben, amirôl önállóan dönthetsz és ami csak a te sikered, csak a te erôdet és kitartásodat bizonyítja. A dohányzástól való tartózkodás, illetve a dohányzásról való leszokás pont ilyen. A legrosszabb, leglehangoltabb állapotban is érdemes megpróbálni, mert ez kilendít a mélypontról: megteszel valamit, ami nagyon nehéz és egyúttal teszel valamit saját magadért.

17 Tévhitek Tévhit: A dohányzástól vékony leszek
MAGYARÁZAT: A cigizés fokozza az anyagcserét, mivel a méregtől a szervezet próbál megszabadulni. Ezen kívül csökkenti az ízérzékelést és a rendszeresen dohányzóknál előfordul az étvágy csökkenése is. Ettől ugyan csökkenhet kissé a súlyod, de a szervezetedbe kerülő és hasznosuló életfontosságú vitaminok mennyisége is, ami előbb utóbb betegségeket okozhat. A testalkatodat és súlyodat elsősorban az határozza meg mit örököltél őseidtől, mit és mennyit eszel, és mennyit mozogsz. Aki a dohányzásról való leszokás után meghízik, az minden bizonnyal a hiányzó cigarettát gyakori evéssel, nassolással pótolja. Alakod és kondíciód megőrzésének legjobb módszere a rendszeres sportolás és az egészséges étkezés! Ne feledd: a cigarettától te soha nem leszel karcsú, maximum a pénztárcád lehet az!

18 Tévhitek Tévhit: A cigizés segít a tanulásban
MAGYARÁZAT: A kutatások éppen ennek ellenkezőjéről számolnak be, azaz arról, hogy a rendszeresen dohányzó diákok iskolai teljesítménye gyengébb a nemdohányzóknál. Az agy működéséhez igen sok oxigénre van szükség. A cigarettázás során a szervezetbe kerülő szénmonoxid azonban rákötődik a vér oxigénszállító molekulájára, a hemoglobinra, elfoglalva ezzel az oxigén helyét. Az agy így kevesebb friss, oxigénben dús vérhez jut, ami rontja működését, ezáltal a koncentrációs képességet, illetve a tanulást is.

19 Tévhitek Tévhit: A színárnyalatokkal is jelzett csökkentett nikotin, kátrány és szénmonoxid tartalmú cigaretta kevésbé ártalmas MAGYARÁZAT: Tévedés azt hinni, hogy a gyengének elnevezett és világosabb színárnyalatú dobozba csomagolt cigaretták kevésbé károsak az egészségre. Ez is csak egy dohányipari trükk, amivel arra ösztönöznek, hogy vásárold nyugodtan a „gyengébb” változatot, attól semmi bajod nem lesz. A feliraton szereplő nikotin, kátrány és szénmonoxid tartalom egy géppel végzett mérés eredménye amiből nem állapítható meg, hogy egy adott dohányos ember egy adott márka egy szál cigarettájából mennyi kátrányt, nikotint és szénmonoxidot juttat a tüdejébe! A mérési eljárás alapján a csomagolásra kerülő nikotin, kátrány, és szénmonoxid mennyiség tehát ugyanannyira félrevezető, mint az azóta már betiltott ’light’ felirat. Ma a dohányipar a cigis dobozok erősebb és halványabb színezésével próbálja ezt a tilalmat kijátszani. Az igazság azonban, hogy a light-nak nevezett cigaretták kátrány- és a nikotin tartalma nem különbözik jelentősen a normál cigarettától és ugyanolyan függést okozhatnak, mint az erősek. Ammóniát tartalmaznak – nem tévedés, a háztartási tisztítószerek többségében megtalálható ammóniavegyületet –, amely segíti a nikotin felszívódását. Tehát függetlenül attól, hogy alacsonyabb nikotin tartalmú szálak vannak a dobozban, ez a mennyiség könnyebben kerül a testbe.

20 www.cikiacigi.hu Hasznos olvasmány Veér András:
A dohányzás rabságában: megrázó dokumentumok egy kellemes, ámde halálos szenvedélyről

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Elfüstölt százalékok A dohányzás tényei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések