Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2013 ÁPRILIS ZATHURECZKY BERTA ÖREGOTTHON

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2013 ÁPRILIS ZATHURECZKY BERTA ÖREGOTTHON"— Előadás másolata:

1 2013 ÁPRILIS ZATHURECZKY BERTA ÖREGOTTHON
A MAGASVÉRNYOMÁS 2013 ÁPRILIS ZATHURECZKY BERTA ÖREGOTTHON

2 Ellenőrizze rendszeresen a vérnyomását, így elkerülheti a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásánal veszélyét!

3 A magas vérnyomás kialakulása és kezelése
A felnőtt lakosság százaléka, a hatvan éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. Az évekig tartó tünet- és panaszmentes időszak után alakulnak ki a súlyos szövődmények, melyek halálhoz is vezethetnek. A felkaron, ülő helyzetben mérve 135/85 Hgmm alatti vérnyomás tekinthető normálisnak. A vérnyomás első értéke (135 Hgmm, szisztolés nyomás) a bal kamra összehúzódásakor, a második értéke (85 Hgmm diasztolés nyomás) a kamra elernyedésekor mérhető nyomás.

4 A magas vérnyomás kialakulása és kezelése
A vérnyomás a testhelyzettel is változik. A nehézségi erő hatására, álló helyzetben a szív feletti erekben (pl. a fejben) alacsonyabb, a szív alatti erekben (pl. lábban) magasabb. Fekvő testhelyzetben ez a nyomáskülönbség kiegyenlítődik. Akkor áll fenn magasvérnyomás-betegség, ha legalább három különböző napon végzett méréssel normál érték feletti vérnyomást mérünk. A betegség súlyosbodását jelentősen fokozzák a kockázati tényezők: életkor, pulzusszám, koszorúserek állapota, testsúly, dohányzás, koleszterinszint, vércukorszint, stressz, mozgásszegény életmód, alkoholfogyasztás, genetikai (örökletes) tényezők.

5 Első fokú hipertónia: A szisztolés vérnyomás érték Hgmm, a diasztolés vérnyomás értéke Hgmm. Nem állapítható meg egyéb szervkárosodás, nincsenek más szív-érrendszeri betegségek. Elegendő az életmódváltoztatás, gyógyszeres kezelés még nem szükséges.

6 Másodfokú hipertónia:
A vérnyomásértékek hasonlóak vagy magasabbak mint az I. fokú hipertóniában, szív-érrendszeri betegség kimutatható, de nincs még szervkárosodás. Az életmód változtatás mellett rendszeres gyógyszerszedés és orvosi ellenőrzés szükséges.

7 Harmadfokú hipertónia:
A normálisnál magasabb vérnyomásértékek, rizikótényezők, súlyos szív-érrendszeri betegségek és szövődmények, melyek miatt gyakran visszafordíthatatlan, gyógyszeres kezeléssel sem megszüntethető károsodás jön létre az egyes szervekben.

8 A magas vérnyomás betegség szövődményei:
A legjelentősebb a szív, az agy,a vese károsodása, valamint egyéb érrendszeri elváltozások, mint a nagyerek tágulata vagy meszesedése. A magas vérnyomás betegségben szenvedők leggyakrabban szívinfarktus, szív- és veseelégtelenség, valamint agyi keringési károsodás következtében halnak meg.

9 A hipertónia kezelése:
A gyógyszeres kezelés mellett, alapvető az életmódbeli és a táplálkozási szokások megváltoztatása. A legfontosabbak a súlyfelesleg leadása, a dohányzás megszüntetése, az alkohol- és a kávéfogyasztás elkerülése. Az ételek nátriumtartalmának csökkentése, azaz a sófogyasztás korlátozása. Lényeges viszont a kálium-, kalcium- és magnézium-bevitel növelése. A magas vérnyomás betegségben szenvedők magnézium vérszintje alacsonyabb, mint az egészséges embereké, ráadásul a magnéziumhiányos állapotban fokozódik a stressz iránti érzékenység is.

10 A hipertónia kezelése:
A fokozott magnézium-bevitel kismértékben csökkenti a vérnyomást. Fontos továbbá a rendszeres testmozgás: séta, úszás, kerékpározás, természetesen orvosi ellenőrzés mellett, mert a hirtelen nagy igénybevétel a pulzusszám kóros emelkedéséhez vezethet. Stressz okozta feszültség csökkentése szintén jó hatású a hipertónia kezelésében. Ezt egyéni tréninggel, esetleg pszichoterápiás kezeléssel, egyes meditációs gyakorlatok megtanulásával lehet elérni.

11 Gyógyszeres kezelés: A vérnyomás csökkentésére különböző hatású gyógyszereket alkalmazunk. Diuretikumok - vízhajtók A nátriumürítést, ezáltal a vizelet mennyiségét növelik, ami a keringő vér mennyiségét - a plazmatérfogatot csökkenti. Béta-receptor blokkolók Csökkentik a perctérfogatot (a bal kamra által egy perc alatt az artériás rendszerbe juttatott vérmennyiség), az érellenállást, és a plazmatérfogatot. ACE-gátlók Csökkentik a perifériás érellenállást és plazmatérfogatot. Kálcium-csatorna blokkolók Részben közvetlenül a szívizomsejtekre hatnak, részben indirekt módon tágítják az ereket, ezáltal csökkentik a perifériás ellenállást.

12 Gyógyszeres kezelés: Mindenképpen érdemesaz életmód helyes megválasztásával inkább a magasvérnyomás-betegség megelőzésére törekedni, mert a kialakult betegség és a későbbi szövődmények kezelése élethosszig tartó gyógyszerelést tehet szükségessé.

13 A magas vérnyomás 8 jellemző tünete
A magas vérnyomás sokszor tünetmentes, de van, amiből következtethetni lehet rá. Az emberi vérnyomás az az erő, mellyel a szív az erek falára pumpálja a vért. Ha a szív gyorsan és erősen pumpál, vagy a vér nem áramlik megfelelő sebességgel, nő a nyomás az érfalon, és a vérnyomás értéke magas.

14 A vérnyomás egészséges értéke a különböző életkorokban az alábbiak szerint alakul:
10-30 év között: 120/80 Hgmm 30-40 év között: 125/85 Hgmm 40-60 év között: 135/90 Hgmm 60 év felett: 145/90 Hgmm Ha ennél magasabbak az értékeid, akkor magas vérnyomásod van, ha alacsonyabbak, akkor pedig alacsony vérnyomásról beszélünk.

15 Okai Öröklött, családi hajlam – ha van a felmenőid közt olyan, akinek van/volt magas vérnyomása, akkor nagy eséllyel számíthatsz rá te is túlsúlyosság mozgáshiány stressz túlzott sófogyasztás.

16 Okai Ugyanakkor viszont nemcsak életmódbeli tényezők vannak, melyek befolyásolhatják a magas vérnyomás kialakulását, hanem vannak olyan betegségek is, melyek kísérője lehet, illetve melyek mentén megjelenhet. Túlsúlyosság magas koleszterinszint cukorbetegség hormonháztartás problémák vesebetegségek – ez utóbbi kettő esetében másodlagos magas vérnyomásról beszélünk.

17 A magas vérnyomás tünetei
Az esetek nagy részében a magas vérnyomás tünetmentes marad. Az esetek nagy részében nem is a vérnyomás magas értéke, hanem a magas érték miatt bekövetkezett szervi károsodás okoz tüneteket. Ha azonban mégis tüneteket észlel, akkor azok az alábbiak lehetnek: orrvérzés látászavar mellkasi fájdalom szédülés fejfájás fáradtság-érzés nehézlégzés idegesség.

18 Következményei Miután a vérnyomás nem az egészséges tartományon belül mozog - tehát vagy a szív ver gyorsan, vagy a vér nem áramlik megfelelő sebességgel –, hosszútávon a szervezetben különböző elváltozásokra lehet számítani. A szív folyamatosan túlteljesít, hiszen sokkal gyorsabban és erősebben ver, mint kellene. Az állandó erőlködéstől a szív fala megvastagszik, mely akadályozza a megnövekedett munka ellátásában, melynek hatására szívelégtelenség léphet fel.

19 Következményei A magas vérnyomás azonban nemcsak a szívre hat. Mivel a szív mindenhova nagyobb mennyiségű vért pumpál, az agyba is túl sok vér áramlik. Az agyi erek falán ennek hatására kis hólyagszerű kitüremkedések keletkeznek, melyek repedéskor agyvérzést okozhatnak. Az érelmeszesedés vagy az agyi erek beszűkülése is járhat a magas vérnyomással, melyek szintén agyvérzéshez vezethetnek.

20 Következményei A magas vérnyomás hat a vesékre is. A vesék teljesítőképessége csökken, tehát egyre kevesebb salakanyagot képesek kiválasztani, melynek hatására veseelégtelenségre lehet számítani. Természetesen ezen következmények elsősorban a kezeletlen betegség hatására jelentkeznek. Ha időben észreveszed, kezelteted, és rendszeresen ellenőrizteted magas vérnyomásod, a halálos vagy súlyos kimenetelű következmények elkerülhetőek.

21 Koleszterin A koleszterin egy zsírfajta, amely a vérben található és a szervezet több életfunkciójának fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A koleszterin kb. 20%-a táplálékkal kerül a szervezetbe, a többi 80%-ot pedig a szervezet saját maga termeli a májon keresztül. A koleszterin különböző formákban van jelen a vérben (úgynevezett lipoproteinek), és ezek alapján megkülönböztetünk „jó” illetve „rossz” koleszterint. A jó koleszterin a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) amely a szövetek irányából a májba szállítja a koleszterint. A rossz koleszterin az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) pedig a májból a szövetek felé szállítja a koleszterint. A vérképet tekintve az a jó, ha a vérben magas a HDL és alacsony az LDL szint.

22 Miért probléma a magas koleszterin szint?
A vér magas koleszterin szintje az egyik legfontosabb rizikótényezője korunk egyik leggyakoribb betegség csoportjának a szív- és érrendszeri betegségeknek. Magas koleszterinszint esetén a koleszterin lerakódik az erek falára, érelmeszesedés alakul ki, csökken az erek rugalmassága. A továbbiakban úgynevezett plakkok alakulnak ki az erek belső falán, amelyek egyre nagyobbak lesznek, érszűkületet okoznak, amely a véráramlás csökkenéséhez vezet, illetve leválva vérrögöket képeznek, ami teljes érelzáródáshoz is vezethet. Ha az elzáródás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor szélütésről (stroke). Mindkét esemény halálos kimenetelű lehet. 

23 Hogyan lehet csökkenteni a vér koleszterinszintjét?
A koleszterin szint csökkentésére két lehetőség van: nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelés. A nem gyógyszeres kezelés tulajdonképpen a megfelelő diétás étrendet jelenti. 1. A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése. A legtöbb telített zsírsav állati eredetű táplálékban fordul elő, főleg vörös húsokban (marha, bárány, sertés), és a nem lefölözött tejtermékekben található. Célszerű ezért a fehér húsok (csirke, pulyka, hal) arányának növelése az étrendben.

24 Hogyan lehet csökkenteni a vér koleszterinszintjét?
2. Koleszterin bevitel csökkentése. A koleszterin csak állati eredetű táplálékban fordul elő, főleg tojásban, tejtermékekben. 3. Telítetlen zsírsavfogyasztás növelése. A többszörösen telítetlen zsírsavak főleg növényi olajokban fordulnak elő (napraforgó, repce), illetve az ezekből készült margarinokban találhatók. Az egyszeresen telített zsírsavak főleg olíva- repce- sáfrány- szójaolajban találhatóak. Fogyasztásuk kedvezõ hatással van az LDL- koleszterin szintre, nem csökkentik a HDL-koleszterint. A hagyományos mediterrán diéta, ahol az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak együttesen vannak jelen, a fentiek alapján ajánlható az úgynevezett nyugati diétával szemben.

25 Hogyan lehet csökkenteni a vér koleszterinszintjét?
4. Növényi rostok fogyasztásának növelése. 5. A szénhidrát fogyasztás összetételének megváltoztatása. A fruktóz, glukóz és szacharóz fogyasztása lényegesen növeli a szervezet triglicerid szintézisét, tehát a magas koleszterin szintet bizonyos szénhidrátok túlzott fogyasztása is eredményezheti. 6. Alkohol fogyasztás csökkentése. Ez elsősorban a túlzott alkoholfogyasztásra értendő, hiszen napi egy pohár bor, sör fogyasztása kedvező hatású a koleszterinszintre.

26 Hogyan lehet csökkenteni a vér koleszterinszintjét?
Mint korábban már említésre került a koleszterin kb. 20%-a kerül táplálék útján a szervezetbe. A többi a májban termelődik. Ebből következik, hogy sok esetben pusztán diétával nem lehetséges a megfelelő koleszterin értékek elérése. Ilyenkor gyógyszeres kezelés bevezetése szükséges. Jelenleg az orvostudomány számára több, korszerű koleszterincsökkentő gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre. Ezen gyógyszereken belül két jelentősebb csoportot érdemes kiemelni a fibrátokat és a statinokat.

27 Hogyan lehet csökkenteni a vér koleszterinszintjét?
A fibrátok az 1960-as években jelentek meg a gyógyszerpiacon, azonban működésüknek molekuláris hatásmechanizmusát csak az elmúlt néhány évben sikerült részletesebben megismerni. Az elmúlt évtizedekben a fibrátokkal számos klinikai vizsgálatot végeztek melyben igazolódott, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

28 Hogyan lehet csökkenteni a vér koleszterinszintjét?
A statinok a májban csökkentik a koleszterin képződést, ezáltal csökkentik a vér „rossz” koleszterin (LDL) szintjét. Az első statin vegyület 1978-ban jelent meg, amelyet később számos újabb és hatékonyabb statin követett. A jelenlegi nemzetközi és hazai terápiás gyakorlatban is a leginkább elterjedt koleszterincsökkentő vegyületek a statinok. Mindkét típusú gyógyszer esetében fontos tudni, hogy a koleszterincsökkentő terápia élethosszig tartó kezelést igényel.

29 Hogyan lehet csökkenteni a vér koleszterinszintjét?
A szív és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek hazánkban. Sok egyéb rizikótényező mellett az egyik legfontosabb a koleszterin. Ezért nagyon fontos szem előtt tartani, hogy megfelelő életmóddal, étrenddel és szükség esetén a megfelelő gyógyszeres kezeléssel lehetőség van ezeknek a sokszor halálos kimenetelű betegségeknek a megelőzésére.

30 ''A koleszterin nem ártalmas''
A magas koleszterinszint nem káros - semmi nem bizonyítja, hogy az ellene világszerte szedett gyógyszerek hatásmechanizmusa összhangban van a szervezet belső működési rendjével - e gyógyszerek rákkeltő hatását ma sem zárták ki. Csak néhány azok közül az állítások közül, melyeket dr. Lenkei Gábor fogalmaz meg a Koleszterin - Orvosi dogmák és tévhitek című művében. A rendkívül kis formátumú, valóban zsebkönyvnyi méretű kiadványban a szerző számtalan meghökkentő állítást fogalmaz meg, és cáfol vagy legalábbis meggyőzően érvel több, evidenciának hitt tétel ellen.

31 ''A koleszterin nem ártalmas''
Az orvos-író felvonultatja azokat a tényeket, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik a koleszterinnel kapcsolatos eddigi ismereteinket. Mindenekelőtt leszögezi, miért van szüksége szervezetünknek a koleszterinre: a D-vitamin előállításához, a női és férfi nemi hormonok termeléséhez, a stresszhormon alapanyagaként, idegrendszerünk és agyunk alapanyagaként, a sejthártya felépítéséhez. Kijelenti: megfelelő mennyiségű koleszterin nélkül maga az élet válik lehetetlenné. Ezzel szemben a koleszterin igazán kártékony hatását az érelmeszesedésben, különösen a koszorúerek elmeszesedésében mutatták ki, ami gyakran vezet szívinfarktushoz.

32 ''A koleszterin nem ártalmas''
A szerző rámutat, hogy szervezetünk minden körülmények között állít elő koleszterint - mert szüksége van rá -, akkor is, ha nem viszünk be zsírt vagy zsírt tartalmazó anyagokat. Példaként említi az anyatejet, amely kétszer annyi koleszterint tartalmaz, mint a kifejezetten zsíros tejként ismert kecsketej.

33 ''A koleszterin nem ártalmas''
A szerző két logikai vonalat visz végig. Egyrészt azt próbálja tényekkel, érvekkel bizonyítani, hogy a koleszterinszint-csökkentő - valójában a koleszterin termelődését gátló - szerek rossz helyen és rossz irányban fejtik ki a hatásukat, valamint rákkeltőek is lehetnek. A szervezet maga gondoskodik a felesleges koleszterin eltávolításáról, és ehhez éppen zsírokra van szüksége. A zsírszegény étrend tehát lerontja a természet által kieszelt nagyon hatékony koleszterineltávolító módszer hatékonyságát.

34 ''A koleszterin nem ártalmas''
De tesz ennél a szerző sokkal meglepőbb kijelentést is: a köröm, csülök, tepertő, bőr, szaftos húsok, porcok fogyasztása bizonyos szempontból nélkülözhetetlen. Ehhez a megállapításhoz a második logikai láncolat vezet el. A koleszterin minden esetben csak a nagy terhelés következtében sérült érfalon rakódik le - de ott is azért, hogy védje a sérült szakaszt, eltömítse a repedéseket -, ezért az érfal sérülését kell meggátolni.

35 ''A koleszterin nem ártalmas''
Erről a szervezet önmagában is gondoskodna, ha rendelkezne kellő mennyiségű kollagénnel. Ezt részben kívülről lehet bevinni - például a fent említett csülökből és társaiból -, részben megfelelő mennyiségű C-vitamin segítségével maga állítja elő a szervezet. Fogyasszunk tehát minél több C-vitamint - a mai magyar átlagos napi 80 milligrammnyi bevitel helyett testsúlytól függően 1,55 grammot! (Csak zárójelben: Szentgyörgyi Albert, aki a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért kapott Nobel-díjat, szintén hasonló nagyságrendű C-vitamin fogyasztását ajánlotta.)

36 ''A koleszterin nem ártalmas''
Ekkor a szervezet képes lesz kellő mennyiségű kollagén előállítására, érfalaink erősek és rugalmasak maradnak, mi pedig egészségesek, amit meg a normális mennyiségben bevitt koleszteringazdag ételeknek köszönhetünk

37 AZ EGÉSZSÉ VILÁGNAPJA 2013. ÁPRILIS 7.

38 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023, Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca, 12 szám Egészségügyi Nevelés Iroda Tel Web: dspcovasna.ro


Letölteni ppt "2013 ÁPRILIS ZATHURECZKY BERTA ÖREGOTTHON"

Hasonló előadás


Google Hirdetések