MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing információs rendszer
Advertisements

Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Losontzi István Többcélú Közoktatási Intézmény
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Statisztikai információ Készítette: Győre Viktória.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A stratégiai tervezés történeti háttere
Készítette: Magyar Orsolya
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Az egyéni fejlesztési terv
Szakdolgozat címe Készítette: X.Y Miskolci Egyetem
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
A gazdasági várakozások, mint kaotikus attraktorok a jövő eseményeiben? Vagy egy újabb buborékhatás előidézői?
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
1 1 1.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
CSŐVÉGI MEGOLDATLANSÁGOK A BUDAI ALSÓ RAKPART SZÉLESÍTÉSE KAPCSÁN Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet PÓDIUMBESZÉLGETÉS A VÉDEGYLET ÉS A MAGYAR.
TIME TO DECIDE ÉS MAGYAR KÖZLEKEDÉSPOLITIKA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
A SZAKDOLGOZAT.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
$ Információ Következmény Döntés Statisztikai X.  Gyakorlati problémák megoldásának alapja  Elemzéseink célja és eredménye  Központi szerep az egyén.
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
AquaTerr Kft. Készítette: Tóth Péter. Profil: Az AquaTerr Kft. elsődleges célja olyan terráriumok és akváriumok készítése, amely mind működésbélileg,
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
Pálfi Szabolcs filmes „Alapvetően animációs filmekkel akartam foglalkozni, hamar rájöttem, hogy az animáció kreatív eszköz ahhoz, hogy egyedül vagy kevés.
GRAFO-LIFE hatékony segítség a mindennapokban. GRAFO-LIFE A hétköznapokban felmerülő stressz- és krízishelyzetek három csoportba vezethetőek vissza: 1.
Szakember Kérdések Megállapítás Megoldási javaslat javaslat Árajánlat Megvalósítás Pénzügyi Szakember Bemutatkozás Elemzés Ajánlat készítés Specialisták.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványai
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
CMMI 1.3 – Verifikáció Készítette: Kis Gergely. Bevezetés A specifikációt, követelményt vetjük össze a kész/készülő termékkel Itt nem vizsgáljuk, hogy.
Minőségbiztosítás Galba Ágota Szoftverminőság2 Célkitűzés-feladatok Célja: segítségével a személyzet és a menedzsment képes objektívan belelátni.
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A kreatív találkozó Előadó neve.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
A kutatás etikai vonatkozásai
Közösen a bántalmazás ellen
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest, MMV október 13.

Második Millennium – Visszanézve (MMV) 4 A 12 évvel ezelőtti sajtóanyag egy emlék a szerkesztés idejéből… most mi is egy 12 éves szöveget húztunk elő.

Mi - és mi nem a Második Millennium ? 4 Az MM mindenekelőtt a szakpolitikai kultúra néhány alapvető, kikristályosodott elvének a rögzítése. 4 Nem alapkutatás, hanem tapasztalatok összegzése, alkalmazható módszerek bemutatása és forgatókönyvek felvázolása 4 Nem szakpolitika, hanem a szakpolitika készítés néhány buktatójának a leírása, - mondjuk, a szakpolitika készítés tankönyvének néhány fejezete fővárosi (ellen)példákkal. 4 Következésképpen nem az a MM lényege, hogy „mi megmondtuk, hogy mi fog történni”. Lehetséges forgatókönyveket vázoltunk fel, ezek között valóban ott volt az is, ami bekövetkezett.

Mi - és mi nem a Második Millennium ? 4 De a MM nem fejlesztési program, nem mondta meg, hogy hogyan kell elkerülni a negatív forgatókönyvet, csak azt mondta, hogy mit kell elkerülni. 4 Rögtön kialakult körülötte egy kis műfaji zavar, feltámadó döntéshozói igény: „ha olyan okosak vagytok, akkor mondjátok meg, hogy most mit csináljunk”. 4 A stressz-helyzetben lévő döntéshozó nem látja világosan a műfaji sokféleséget, a jövő megalapozásának eltérő skáláit, mert nyomasztja a saját problémája. 4 Ezt a MM szerzőinek úgy kellett volna felfogni, mint a vizsgálat tárgyát, - a jelenség elemzésének egy új fejezetet kellett volna szentelni a következő kötetben.

Mi - és mi nem a Második Millennium ? 4 A MM készítői sajnálatos módon a vizsgálat tárgya helyett a vizsgálat irányelveként kezelték ezt az igényt, - másképp fogalmazva, elhitték, hogy nekik közvetlenül fejlesztési programként felhasználható anyagot kell adniuk. 4 A fővárosnak valóban célszerű lett volna fenntartania egy, a várospolitikai célkitűzések megalapozását elősegítő hosszú távon gondolkodó interdiszciplináris műhelyt, amelyik a szakpolitikai követelmények kidolgozásához, a szakmai konzisztencia biztosításához, a célok rendszerének a megalapozásához adhatott volna muníciót. 4 A munkának a felgyűlt tapasztalatok rögzítése után professzionális kutatási irányban kellett volna elmozdulnia, a nemzetközi szakirodalommal való lépéstartással, a nemzetközi tapasztalatok módszeres áttekintésével.

Mi - és mi nem a Második Millennium ? 4 Abban azonban, hogy erre nem került sor, nem mondhatjuk, hogy főként a döntéshozók a hibásak, hanem ebben a MM készítőinek a téves szerepfelfogása alapvető szerepet játszott. 4 Egyébként 1995-ben magalakult a Studio Metropolitana – a nemzetközi városfejlesztési tapasztalatok összegyűjtésére, a döntések megalapozását elősegítő háttérkutatások végzésére.

Második Millennium - újraolvasva 4 Mindezeket végiggondolva elővettem a Második Millenniumot és végigolvastam. 4 Találtam benne rövid olyan részeket is, amelyek kicsit tankönyvszerűek maradtak, vagy kicsit hosszabbak a szükségesnél. 4 Összességében mégis nagyon hasznos, használható és ma is érdekes, tanulságos olvasmány 4 Mindezek után is fenntartom azonban azt a véleményemet, hogy a csoport saját magát is okolhatja azért, mert nem ismerte fel helyesen azt a kutatási szeletet, amin belül kellett volna maradnia. Ebbe belefér az, hogy az elhatározott konkrét fejlesztéseket szembesítjük az elvi szempontokkal, de nem fér bele, hogy fejlesztési programként aposztrofáljuk a munkát.

MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest, MMV október 13. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !