Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami."— Előadás másolata:

1 Adósság

2 Adósság Jó hitelRossz hitel

3 Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami növeli az értékét és hosszabb távon hozzájárul a pénzügyi helyzetének javulásához, akkor „jó hitelről” beszélhetünk.

4 Példák a „jó hitelekre” Jónak tekinthető a hitel, ha azt lakás vásárlására költjük, mert az ingatlanok értéke rendszerint emelkedik. A lakásvásárlásra felvett ún. jelzáloghitel ebben az értelemben befektetés finanszírozásának tekinthető. Egy másik „jó hitel” a diákhitel, amellyel valaki az egyetemi tanulmányait finanszírozza. Ha valaki piacképes diplomát szerez, akkor biztosan többet fog keresni, mint anélkül keresett volna. Ez azt jelenti, hogy az illető befektetett a jövőjébe.

5 Rossz hitelek Mire gondolsz, ha azt hallod, hogy „rossz hitel”? Rossz hitel  Írj interaktív tollal A körökbe!

6 Rossz hitel Amikor az emberek olyan dolgokat vásárolnak hitelre, amit elfogyasztanak, az sok esetben „rossz hitel”, mert az adósságot nem befektetésre fordítják. A „rossz hitel” egészségtelen pénzügyi helyzetet teremt.

7 Példák a „rossz hitelekre” A hitelkártya adósságot gyakran tekintik rossz hitelnek azoknak a javaknak a jelleg alapján, amit venni szoktak velük. Sohase vásároljunk hitelből olyan mindennapi cikkeket, mint az étel vagy ruha. Ha valaki hitelkártyát használ ezeknek a megvásárlására, akkor minden hónapban fizesse ki az egyenleget. Nyaralást sem okos dolog hitelből finanszírozni. Bár segít abban, hogy jobban érezze valaki magát, de az, aligha öröm, hogy a visszatérte után sokkal keményebben kell dolgoznia, mint hitel nélkül.

8 Szerencsejáték és hitel Ha valaki szerencsejátékot űz, könnyen elveszítheti a pénze feletti uralmát. Amint a pénz fogyni kezd, csábítónak tűnik hitelből finanszírozni a téteket, abban a reményben, hogy visszanyerjük amit elvesztettünk. Ez azonban többnyire csak egyre nagyobb adósságokra, és egyre reménytelenebb fogadásokra vezet. Ne űzz szerencsejátékot!

9 Nagyon fontos!!! Legyen szó jó vagy rossz hitelről, ha a hitel felvevője: •felelőtlen, vagy •nem kezeli a pénzét hatékonyan, akkor a hitel nagyon veszélyes lehet és sok negatív hatással járhat.

10 Osztály feladat

11 1.Az adósság olyan pénz, amellyel valakinek vagy valamilyen intézménynek tartozunk. Igaz Hamis

12 Helyes! Az adósság olyan pénz, amellyel valakinek vagy valamilyen intézménynek (például banknak)tartozunk.. Minden hitelt vissza kell fizetni.

13 Nem helyes! Az adósság olyan pénz, amellyel valakinek vagy valamilyen intézménynek (például banknak)tartozunk.. Minden hitelt vissza kell fizetni.

14 2.A pénz kölcsönvétele fejében fizetett díj az infláció. Igaz Hamis

15 Helyes! A pénz kölcsönvétele fejében fizetett díj nem az infláció, hanem a kamat.

16 Nem helyes! A pénz kölcsönvétele fejében fizetett díj nem az infláció, hanem a kamat.

17 3.Egy magánszemély csak banktól vehet fel hitelt. Igaz Hamis

18 Helyes! Egy magánszemély hitelt vehet fel olyan forrásokból is, mint például a: •család •barátok •hitelkártya •egyenleg túllépés

19 Egy magánszemély hitelt vehet fel olyan forrásokból is, mint például a: család barátok hitelkártya egyenleg túllépés Nem helyes!

20 4.Vannak jó és rossz hitelek. Igaz Hamis

21 Helyes! Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami növeli az értékét és hosszabb távon hozzájárul a pénzügyi helyzetének javulásához, akkor „jó hitelről” beszélhetünk. Amikor az emberek olyan dolgokat vásárolnak hitelre, amit elfogyasztanak, az sok esetben „rossz hitel”, mert az adósságot nem befektetésre fordítják.

22 Nem helyes! Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami növeli az értékét és hosszabb távon hozzájárul a pénzügyi helyzetének javulásához, akkor „jó hitelről” beszélhetünk. Amikor az emberek olyan dolgokat vásárolnak hitelre, amit elfogyasztanak, az sok esetben „rossz hitel”, mert az adósságot nem befektetésre fordítják.

23 5.A rossz hitelre jó példa, ha azzal valaki a nyaralását finanszírozza. Igaz Hamis

24 Helyes! Nyaralást sem okos dolog hitelből finanszírozni. Bár segít abban, hogy jobban érezze valaki magát, de az, aligha öröm, hogy a visszatérte után sokkal keményebben kell dolgoznia, mint hitel nélkül.

25 Nem helyes! Nyaralást sem okos dolog hitelből finanszírozni. Bár segít abban, hogy jobban érezze valaki magát, de az, aligha öröm, hogy a visszatérte után sokkal keményebben kell dolgoznia, mint hitel nélkül.

26 6.Ideális esetben nem kellene pénzt kölcsön venni. Igaz Hamis

27 Igaz! Ideális esetben meg kellene takarítanunk azt a pénzt, amivel meg akarunk valamit vásárolni. Ha ez nem lehetséges, akkor csak olyan dolgot vegyünk hitelből, ami növeli az értékét.

28 Nem helyes! Ideális esetben meg kellene takarítanunk azt a pénzt, amivel meg akarunk valamit vásárolni. Ha ez nem lehetséges, akkor csak olyan dolgot vegyünk hitelből, ami növeli az értékét.


Letölteni ppt "Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami."

Hasonló előadás


Google Hirdetések