Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Program funkciók USB porton keresztül kommunikál és egy kiegészítő eszköztől (kontrollertől) kapott jel hatására az előre elkészített minta fájlt kinyomtatja.
Advertisements

A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Bakos Károly ESRI Magyarország
06M29 adatszolgáltatás elkészítés lépései
Rendszer 1.Adatgyüjtõ Ez a menüpont adatgyűjtő kezelésére szolgál. Adatgyűjtő egyszerűsíti az árukezelését (mennyiségek rögzítését) ADATCSERE BEÁLLÍÁSOK.
Operációs rendszerek Beállítások.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
A hatékony információkeresés alapjai
Windows operációs rendszer
A Windows grafikus felülete
ALEPH 500 Katalogizáló modul Készítette: Kun Zsuzsanna.
1. Akciógombok elhelyezése
A körlevél készítésének menete
Tartalomjegyzék és tárgymutató
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Dr.Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Besorolási rekordok adatcsere formátuma
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
A példaként választott cikk bibliográfiai tétel ISBD formában: Az elkészült bibliográfiai tétel „marc formában”: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért.
MTMT feltöltési segédlet
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
A regisztráció megkezdése: Kattints a SIGN UP NOW gombra
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Turócziné Kiscsatári Nóra
Kördokumentumok 1..
Oktatóprogram Saját EBSCOhost oktatóprogram
Oktatóprogram CINAHL keresés
Táblázatok.
Készítette: Kiscsatári Nóra
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok 3. előadás.
Az Office 2007 új grafikus felülete
Másolás és automatikus kitöltés
Az Endnote bibliográfia adatbázis- kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Információ és kommunikáció
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Útmutató a click4suppliers easy használatához
Kördokumentum készítése
Módosító lekérdezések
Útmutató az adatbázis használatához
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
MACS szakmai nap november 15.
INFORMATIKAI ÉS KÖNYVTÁRI SZABVÁNYOK
A JaDoX, mint repozitórium szoftver
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
NAV ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁS ÚTMUTATÓ
Előadás másolata:

Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.

A sablonválasztás kijelöléssel történik. Minden dokumentumtípushoz külön sablon tartozik. A sablon az adott dokumentumtípusra jellemző mezőket tartalmazza.

A felület két térfélre van osztva. Javasolt a mezők MARC jelölésének megjelenítése. Az aktív, változtatható tartalmakat piros szín jelzi.

Jobb oldal: mezők létrehozása, a dokumentumtípushoz tartozó valamennyi mező (az adott mező kattintásra átemelődik az űrlapra).

Jobb oldalról további két lehetőség indítható: Betűtábla Alternatív nézet

Az űrlap mezői közül a rekordfej, a es, valamint a feldolgozó szignóját tartalmazó adatmezők kitöltöttek, a beírt tartalmak szükség esetén változtathatók. Az alternatív nézet az űrlap aktuális állapotát tükrözi (jelen esetben az alapértelmezett mezőket). Az alapértelmezett mezők kitöltése, illetve a további mezők hozzáadása és kitöltése tetszőleges sorrendben végezhető (az alapértelmezésben az űrlapon szereplő, de a bibliográfiai tételhez nem szükséges, tehát üresen hagyott mező a tétel mentésekor automatikusan kitörlődik).

? Vonatkozó szabványok és példák Jelenleg: KSZ/4.1 HUNMARC. A bibliográfiai rekordok adatcsere formátum megfelelő részei. Tervezett: a részdokumentumok leírására kidolgozott javaslat megfelelő részeinek beillesztése. Az egyes „mezőelnevezések” mellett – egér mozgatására – funkciógombok „villannak elő” : (?) (+) [x] X Mező törlése + Mező ismétlése, almező hozzáadása ismételhető mezőnél: új mező (másolat) új almező nem ismételhető mezőnél: új almező

Bizonyos mezők kitöltéséhez segédletek (legördülő menü és/vagy böngészési lehetőség) tartoznak. A böngészési lehetőség használata az indexekbe bekerülő adatok (nevek, kifejezések) egységességét eredményezi. Böngészési lehetőséget a következő mezők kitöltésénél kínál fel a rendszer: könyvtárkód (040$a, $c) nyelvkód (040$a, $b) országkód (044$a) személynév (100$a, 700$a, 600$a) rendezvénynév (111$a, 711$a, 611$a) testületi név (110$a, 710$a, 610$a) egységesített cím (130$a, 630$a) földrajzi név, tárgyi melléktétel (651) szabad tárgyszó (653) tárgyszó (650$a), forrás: $2 formai tárgyszó (655), forrás: $2

A böngészés sorrendje általánosan: 1. A sikeres böngészéshez szükséges számú karakter beírása 2. A felbukkanó menüből az elöl illeszkedő elem kiválasztása 4. A kapott találati halmazból kiválasztott elem kattintással történő átemelése az űrlapra 5. Sikertelen keresés esetén a böngészőablak bezárása 3. Túl nagy találati halmaz esetén további szűkítés végezhető az alábbi böngészőablakban.

Indikátorok: piros számjegyű indikátorral rendelkező mezőnél az indikátor értékét ellenőrizni, szükség esetén módosítani kell.

Változtatható a jobb és bal oldal egymáshoz viszonyított méretaránya.

Tétel mentése