A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
Advertisements

Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
Humán rendszerek, közszféra
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
Belső kontrollok, belső ellenőrzés aktuális kérdései
Az üzleti terv.
A tervezés mint menedzsment funkció
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Minőségmenedzsment alapelvek
A belső könyvvizsgáló iroda tevékenységének rövid leírása Hargita Megye Tanácsa RO Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: , Fax:
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Egészségpolitika.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Családi vállalkozás.
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
Dr Szűcs Imre Belső ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete
MNB felügyeleti integráció
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
Vállalkozások elemzése
Mentorképzés egy lehetséges „háttere”: FÜPI minőségmodell Mentorképzés helyzete és jövője Magyarországon Mentorképzés gyakorlata április 23.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Minőség menedzsment 6.előadás
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
SOX audit lépései, elvárások a CIO-val szemben
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
Új kihívások és alkalmazkodás a könyvvizsgálói piacon dr
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Vállalkozásmenedzsment I.
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
A kamara jövőképe – lehetőségek és korlátok 1 Dr. Pál Tibor elnök.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
Kockázatbecslés folyamata. 1./ Független könyvvizsgálói jelentés –KVOI: Független könyvvizsgálói jelentés 2./ A vezetés tisztessége –C14: Visszaélési.
Készítette: Szabó Gabriella
Mintavétel.
A külső környezet elemzése
A vállalkozás folytatásának elve
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Minősítések.
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Üzleti terv.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Közbeszerzési Hatóság
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
Üzleti terv.
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Előadás másolata:

A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr. Eperjesi Ferenc Nemzetközi Alelnök Magyar Könyvvizsgálói Kamara

Hagyományos könyvvizsgálói tevékenység szakaszai Iratellenőrzés / vouchering Kockázatfeltáráson alapuló könyvvizsgálat A számítógépes információs rendszer (CIS) kockázatelemzésen alapuló vizsgálata

Elvárások és kihívások a fejlett piacgazdaságok országaiban Tanácsadás a megfelelő üzleti struktúrák kialakításában Az információ áramlási folyamat hitelességét, megbízhatóságát elősegítő audit Kockázatok beazonosítása, ellenőrzése és csökkentése Jövőbemutató megoldások vázolása, mely stratégiai hatás gyakorol a megbízó tevékenységére Immaterális javak dominanciája a tárgyi eszközökkel szemben

Mozgástér és jövőbeni kihívások Jelenleg Éves beszámoló Periodikus Retrospectiv (utólagos) Felülvizsgálat módosítás Jövőben Bármely jellegű információ Folyamatos Valós idejű Információs rendszerek és folyamatok átvilágítása Audit bázisinformációi Teljesítés időpontja Vizsgálati módszer Tevékenység jellege

Piaci kihívások A könyvvizsgálati jelentés hagyományos árucikké vált Globalizáció kiteljesedésével szűkül a hagyományos audit piac Stagnáló, inflációkövető audit díjtételek, Kapcsolati tőke bázisú piac

A kihívások forrásai A vizsgált társaságokat érintő kihívások A könyvvizsgálókat szabályozó környezet szigorodása

A vizsgált társaságokat érintő kihívások Értékelési kérdések aktív piac hiánya megnövekedett becslési bizonytalanság nagyobb fokú szubjektivitás Vállalkozás folytathatóságát érintő lényeges kételyek banki hitelszerződések nem teljesítése egyéb pénzügyi vagy likviditási problémák jelentős vevők vagy szállítók csődje Csalás megnövekedett kockázata

Könyvvizsgálók válaszai Kihívások: Értékelési kérdések Vállalkozás folytathatóságát érintő lényeges kételyek Csalás megnövekedett kockázata Válaszok: Értékelési szakértők nagyobb bevonása Becslési bizonytalanságok beszámolóban való közzétételének hangsúlyos ellenőrzése A vezetés teljességi nyilatkozatának megnövekedett jelentősége Eljárások kiszámíthatatlanságának fokozása

A kis- és közepes méretű vállalkozások Az OECD országokban a kis- és középvállalatok a vállalkozások 95%-át teszik ki, míg a foglalkoztatottak 66%-át adják.

A kis- és közepes méretű könyvvizsgáló társaságok előnyei gyakoribb személyes megbeszélések lehetősége könyvvizsgáló személye, illetve nagyobb esélye van audit teamek állandóságának → bizalom-építés könnyebb ügyfélre szabott szolgáltatások kialakításának esélye nagyobb, a kölcsönös sikerek erősíthetik a kapcsolatot a probléma-megoldásokban maga a könyvvizsgáló vesz részt, a nagy könyvvizsgáló társaságok gyakorta maximum menedzseri szintű részvételével szemben.

Nehézségek, melyekkel a kis- és közepes méretű könyvvizsgáló társaságoknak szembe kell nézniük gazdasági fejlődés bizonytalanságai a rájuk nehezedő szabályozási terhek növekedése ügyfeleik, az SME-k nehezen jutnak pótlólagos pénzforráshoz, hitelekhez növekvő értékhatár-emelési fenyegetettség a könyvvizsgálati standardok teljes mértékben rájuk is vonatkoznak.

A kis- és közepes méretű könyvvizsgáló társaságok kitörési lehetőségei az értékhatár változás kivédésére (1) szükségleteknek megfelelően kialakított pénzügyi-üzleti jelentés készítése harmadik felek és a közvélemény felé az éves beszámoló értelmezései és a problémák feloldására javaslatok kidolgozása stratégiai tervezésben segítségnyújtás üzleti tervek és pénzügyi előrejelzések készítésében segítségnyújtás költségszámvitel kontrollja értékesítési és beszállítói management kialakításában segítségnyújtás kockázatbecslés és -kezelésben segítségnyújtás

A kis- és közepes méretű könyvvizsgáló társaságok kitörési lehetőségei az értékhatár változás kivédésére (2) megfelelő üzleti struktúrák kialakításában tanácsadás business unit (egység) értékelés, premizálási rendszerek személyzeti tanácsadás szakmai területeken személyzeti stratégiai tanácsadás energia-hatékonysági, környezetvédelmi politika kialakításában tanácsadás családi vállalkozásoknál pénzügyi és utódlás-tervezés csökkenti a csalás és vezetői visszaélések kockázatát információ-technológiai szolgáltatások minőség-biztosítása

A könyvvizsgálókat szabályozó környezet szigorodása A könyvvizsgáló felelősségeinek és szerepének újragondolására irányuló kezdeményezések A könyvvizsgálók független közfelügyeletének erősítése A könyvvizsgálók minőségellenőrzésének erősítése

Kérdések?

Köszönöm a figyelmet!