Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció 2010. szeptember 17. 9.30 – 10.00 óra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
Advertisements

SZÁMVITEL.
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
Számviteli alapelvek Számviteli politika
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezete
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
A belső könyvvizsgáló iroda tevékenységének rövid leírása Hargita Megye Tanácsa RO Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: , Fax:
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Egységes gyakorlat a minőségellenőrzésben
11 MKVK Komárom-Esztergom Megyei Szervezete A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
A pénztárak éves beszámolói feldolgozásának tapasztalatai Balogh Andrea vezető felügyelő február 24.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Minőségellenőrzési Bizottság
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Átalakulások számvitele
A számvitel szerepe az adójogban
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Mit ellenőrzünk Az 1-es témaszámú, Minőségellenőrzés a pénzügyi információk könyvvizsgálatával és átvilágításával, valamint az egyéb bizonyosságot.
Az egyedi tételek ellenőrzési folyamata és dokumentálása elektronikus eszközökkel Dr. Gyöngyösi József kamarai tag könyvvizsgáló MKVK InformatikaiTagozat.
Előadó: Dr. Printz János az MKVK Költségvetési Tagozatának elnöke
Az ügyfél és a könyvvizsgáló informatikai együttműködésének gyakorlati kérdései Viczkó Péter.
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
Köszöntjük a Költségvetési Tagozat rendezvényének résztvevőit!
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Számviteli és Felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettes szeptember 4.
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Minőségellenőrzés 2015-ben
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Jelentések dokumentációs rendje. 1./ Évközi vizsgálatok: –Munkapapírok –Vezetői levél – Célvizsgálati jelentés.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Kockázatbecslés folyamata. 1./ Független könyvvizsgálói jelentés –KVOI: Független könyvvizsgálói jelentés 2./ A vezetés tisztessége –C14: Visszaélési.
A könyvvizsgálói jelentés megújulása
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
Készítette: Szabó Gabriella
Mintavétel.
A vállalkozás folytatásának elve
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
Könyvvizsgálat Guzmics Zsuzsanna
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Minősítések.
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
A bizonyítékszerzés minőségellenőzésének tapasztalatai II.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
Előadás témája: Gazdasági események típusai Kiegészítő melléklet
Mikor jó egy MER rendszer? A MER ellenőrzések módszertana, tanulságai
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Előadás másolata:

Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra

A könyvvizsgálói jelentés és a könyvvizsgáló felelőssége a gazdasági társaságokban végzett könyvvizsgálatoknál Előadó: dr. Nagy Lajos elnökségi tag

Az előadásomban a könyvvizsgáló felelősségét a következő terület bemutatásával szemléltetem Az éves beszámoló könyvvizsgálata Az egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálata Az „átalakulás”-kor a vagyonmérleg- tervezetek, vagyonleltár-tervezetek, vagyonmérlegek, vagyonleltárak könyvvizsgálata

A könyvvizsgáló felelőssége A magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok szerinti munka végzéséért. A független könyvvizsgálói jelentésében leírt véleményéért/záradékáért. A könyvvizsgáló felelőssége a független könyvvizsgálói jelentés felhasználói felé áll fenn.

A független könyvvizsgálói jelentés felhasználói Tulajdonosok Befektetők Hitelezők (a vizsgált társaság)

A könyvvizsgáló felelőssége, hogy munkáját a magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok szerint végezze. A könyvvizsgálati standardok nyilvánosak, tehát a felhasználók ismerik (ismerhetik) azokat az eljárásokat, amelyet a könyvvizsgálónak el kell végezni. A könyvvizsgáló a független könyvvizsgálói jelentésben nyilatkozik erről.

A könyvvizsgáló felelőssége, hogy nem megfelelő véleményt/záradékot bocsájt ki. Véleményét nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani (indokolatlan minősített jelentés). A megszerzett bizonyítékok alapján minősített jelentést kellett volna kibocsátania.

Véleményét bizonyítékokkal nem tudja alátámasztani Megjelenési formája minősített független könyvvizsgálói jelentés Következménye lehet, hogy a gazdasági társaságot anyagi és/vagy erkölcsi kár éri.

A megszerzett bizonyítékok alapján minősített jelentést kellett volna kiadni. Megjelenési formája tiszta vagy figyelemfelhívást (esetleg korlátozást) tartalmazó független könyvvizsgálói jelentés. Következménye lehet: a felhasználókat anyagi és/vagy erkölcsi kár éri.

A piac szereplői a döntésük meghozatalakor támaszkodnak Az éves beszámolóra Az egyszerűsített éves beszámolóra A vagyonmérleg-tervezetekre, vagyonleltár-tervezetekre, vagyonmérlegre, vagyonleltárra, valamint A független könyvvizsgálói jelentésre.

A független könyvvizsgálói jelentés dátuma és felelősség összefüggése Felelősséget növeli, ha a független könyvvizsgálói jelentés dátuma eltér a pénzügyi kimutatás dátumától. Felelősséget csökkenti, ha a pénzügyi kimutatás dátuma megegyezik a független könyvvizsgálói jelentés dátumával.

A független könyvvizsgálói jelentés dátuma nem formai, hanem tartalmi kérdés Indok: a felhasználók joggal várják el, hogy a könyvvizsgáló a független könyvvizsgálói jelentés dátumáig elvégezte a fordulónap utáni események vizsgálatát és a pénzügyi kimutatás a független könyvvizsgálói jelentés dátumakor (is) megbízható és valós képet mutat.

A könyvvizsgálat hatóköre az átalakulásoknál Vagyonmérleg-tervezetek, vagyonleltár- tervezetek (vagyonmérlegek, vagyonleltárak), valamint Az azokat alátámasztó pénzügyi kimutatások felülvizsgálata.

A független könyvvizsgáló felelőssége az átalakulások könyvvizsgálatánál Vagyonmérleg-tervezetek, vagyonleltár- tervezetek (vagyonmérlegek, vagyonleltárak) felülvizsgálata alapján kiadott független könyvvizsgálói jelentésben megfogalmazott véleményéért/záradékáért. A magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok szerinti munka végzéséért.

Az állandó könyvvizsgáló munkájának felhasználása az átalakulások könyvvizsgálatánál A független könyvvizsgáló felhasználhatja, támaszkodhat az állandó könyvvizsgáló munkájára, ha annak szakszerűségéről meggyőződött. A független könyvvizsgáló felelősségét nem csökkenti, ha támaszkodott az állandó könyvvizsgáló munkájára. A független könyvvizsgáló kiadott jelentésében nem hivatkozhat az állandó könyvvizsgáló munkájára (pl. az éves beszámoló felülvizsgálatára kiadott független könyvvizsgálói jelentésre)

Csökkenthető-e a könyvvizsgáló felelőssége? Válasz: NEM

Kiszolgáltatott-e a könyvvizsgáló? Válasz: NEM A könyvvizsgálói kockázat csökkenthető.

Hogyan csökkenthető a kockázat? Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok előírásainak betartásával. Személyes kockázat csökkentésének lehetősége a társaságban végzett könyvvizsgálati munkával.

„A cselekvésért való felelősséggel szemben ott áll a nem cselekvésért való felelősség. (Lengyel József)

Köszönöm a figyelmet.