Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár Az EU lisszaboni stratégiájának magyarországi megvalósítása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
Advertisements

Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
GKI Zrt., Az EU statisztikai adatbázisa és az uniós politikák Prezentáció az MTA Statisztikai Bizottsága Budapest, december 6-i ülésére.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
A kormányzati stratégiai tervezés módszertana
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Monitoring elmélet, CMEF
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Magyarország 2015: Fenntartható fejlődés (záró beszámoló) Bulla Miklós MTA szeptember 28.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Losoncz Miklós Egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem A magyar gazdaság versenyképességének néhány forrása.
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Hatékonyság és eredményesség a közoktatásban
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Előnyt a gazdaságnak, a munkának, a legális foglalkoztatás növelésének Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár.
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Pályázatírás módszertana
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A készülő KFI stratégia prioritásai és kapcsolata az oktatási ágazat megújulásával Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár Az EU lisszaboni stratégiájának magyarországi megvalósítása

A jelentés tartalma A lisszaboni stratégia fő vonásai  Célkitűzések, megvalósítási eszközök  Megvalósítás, értékelés Magyarország teljesítménye a lisszaboni stratégia végrehajtásában  Nemzeti akcióprogram  Gazdasági reformok  Strukturális indikátorok  Belső piaci eredményösszesítés Összefoglalás, következtetések

A lisszaboni stratégia fő vonásai: az LS definíciója, erőssége Definíció: Reformokra vonatkozó, a versenyképesség javítását célzó átfogó stratégia. Reformja (PLS) kidolgozás alatt van. Erőssége: Pragmatikus és rugalmas keretrendszer, alkalmas közösségi szintű célok érvényesítésére a szakpolitikák koordinációja révén.

A lisszaboni stratégia fő vonásai: gyengeségek Kevés az EB által hozzáadott érték. A célkitűzések túldimenzionáltak. A célok nincsenek hierarchikus sorrendbe szervezve. Nincs prioritás. Nyitott koordináció – nincsenek szankciók a nem teljesítőkkel szemben. Magyarország számára a LS külső adottság, végre kell hajtania a nemzeti akcióprogramban vállaltakat.

A magyar teljesítmény: a nemzeti akcióprogram Koncentráltan tükrözi a LS és a magyar gazdaságpolitika gyengeségeit. Mechanikus válaszok az EB kérdéseire. Az egyes programok nem állnak össze egységes stratégiává. A prognózis, a cél- és eszközkijelölés jórészt leíró elemei keverednek. A célok általánosak, nincs összhang a célok, illetve az eszközök és a források között. Nincs tágabb időhorizontú fejlesztési stratégia. A globális válság felülírta a nemzeti akcióprogramban vázolt makrogazdasági pályát.

A magyar teljesítmény: gazdasági reformok Az EU-csatlakozás után lassulás a reformok terén. Magyarország az új tagállamok középmezőnyében helyezkedik el. A régi EU-tagországokhoz viszonyítva a reformdinamika terén Magyarország az utolsó helyen van.

A magyar teljesítmény: strukturális indikátorok Magyarországnak a GDP 9 komponensére kellene figyelmet fordítania (teljes tényezőtermelékenység, tőkemélyülés, oktatás, munkaerő-piaci aktivitás minden korcsoportban, azon belül a fiatalok, a éves nők, a férfiak és az idősek körében, bevándorlás). Magyarország a GDP alakulása szempontjából releváns 20 szakpolitika közül 11-ben alulteljesített. Az EB figyelmen kívül hagyta a fekete vagy szürke gazdaságot, ezáltal nem ad valós képet a magyar teljesítményről.

A magyar teljesítmény: belső piaci eredmény-összehasonlítás A közösségi jogszabályok átvétele terén Magyarország kielégítő teljesítménnyel az EU középmezőnyében van. Az új EU-tagállamok közül csak Lengyelország és Csehország van mögötte. Csekély ráfordítással lehet jó eredményt elérni a gazdasági fejlettségi szinttől függetlenül.

Összefoglalás, következtetések Magyarország az indikátorok többségét tekintve a helyen van az EU-ban. Jelentős lehet az előrelépés a fekete és szürke gazdaság visszaszorításával. A gazdaságpolitika átfogó reformjára van szükség (jövőkép, hosszú távú fejlesztés- stratégia stb.) A megvalósítási korlátok jelentősek.