Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai."— Előadás másolata:

1 1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai forgatókönyvek a magyar gazdaság talpra állítására A Republikon Intézet konferenciája Budapest, 2012. október 16.

2 2 Gondolatmenet 1. Versenyképességünk helyzete és tényezői 2. Gazdaságpolitikai kihívások 3. Következtetések

3 3 Gazdaságunk helyzetének megítélése Adatok Kormányzati megítélésKülföldi megítélés Sikeres-e a magyar gazdaság?

4 4 POLITIKAI: A kormányzati ideológia gyakorlatba ültetése az újraválasztás bebiztosítása mellettTÁRSADALMI: Strukturális reformok, finanszírozható hatékonyságjavítás a politikai kritériumok teljesülése mellettGAZDASÁGI: A politikai és társadalmi célok megvalósításának eszköze......ÉS ALAPJA. A siker kritériumai

5 5 A versenyképesség és a gazdaságpolitika  A versenyképességi elemzések tartalma: a gazdaságpolitika tudományos megalapozása  A gazdaság helyzetének megítélése  önmaga korábbi helyzetéhez viszonyítva  más országok teljesítményéhez képest  A cselekvési terveket (ideális esetben) ezen elemzésekből vezetik le

6 6 Siker és teendők a versenyképesség tükrében  Nemzetközi versenyképességi rangsorok  Erényeik és hibáik  A World Economic Forum rangsora  2012: 144 ország, 111 mutató  Éllovasok: Svájc, Szingapúr, Finnország, Svédország, Hollandia

7 7 Versenytárs országok helyezései 2001-2012

8 8 Magyarország 2012: pontszámok (1-7) és helyezések (146 ország)

9 9 A magyar gazdaság versenyképességi problémáinak főbb tényezői  Örökölt történelmi elemek és társadalmi normák  A globalizáció kihívásai  Gazdaságpolitikai eszköztár

10 10 Globális versenyképességünk 2001 és 2008 között zuhant, majd három év javulás után idén ismét jelentősen romlott.

11 11 A volt szocialista országok között a vezető csoportból az üldöző bolyba kerültünk.

12 12 A legnagyobb visszahúzó erő az intézményi rendszer állapota és a belé vetett bizalom hiánya.

13 13 Intézmények 2006-2012

14 14 Fontos makrogazdasági mutatóink nem kerültek közelebb a mértékadó fejlettebb országokhoz.

15 15 Finanszírozásunk lehetőségeit tekintve a mezőny legvégén vagyunk.

16 16 Pénzpiacok 2006-2012

17 17 Az egyetlen pozitív makrotényező a költségvetési hiány csökkentése, ortodox gazdaságpolitikai lépés.

18 18 A fellendülés gazdasági tényezői 1. Bizalomerősítés – stabilitás  Beruházások  Hitelezés  Fogyasztás

19 19 Foglalkoztatás és foglalkoztathatóság  Bizalom  Piacteremtés  Intézményi keretek  Aktív munkapiaci programok A fellendülés gazdasági tényezői 2.

20 20 Vállalkozásfejlesztés – termelékenység  KKV támogatás – intézmények  K+F  Képzés A fellendülés gazdasági tényezői 3.

21 21 Összegezve: Versenyképességünk nem biztató, de nem is reménytelen. Fokozásának legfőbb feltételei a társadalmi reformokhoz, az intézményi strukturális változásokhoz és a finanszírozáshoz kapcsolódnak.


Letölteni ppt "1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések