Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakmai vizsga lebonyolításának egyes kérdései a 20/2007. (V
Advertisements

Komplex vizsgaszervezés változásai
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS november 13. MGYOSZ Székház Budapest.
Gyakorlati oktató FSZ
3 V tervezőrendszer segítségével
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
A komplex vizsgáztatás rendje az új szabályozás tükrében
A komplex vizsgáztatás rendje az új szabályozás tükrében
A vizsgaszervező feladatai a vizsgabizottság működése
Készült a leendő vizsgázóknak
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Az informatikai szakmai vizsgakövetelmények Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes Nemzeti Szakképzési Intézet Budapest, április 5.
Új típusú OKJ vizsgák tapasztalatai az iskolarendszerben
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben
Szakmai vizsgáztatás a komplex szakmai vizsgákon
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az új OKJ szakmai vizsgákról - kamarai szemmel
SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK IGAZGATÓINAK XIV. ORSZÁGOS FÓRUMA OKJ-vizsgák az iskolai rendszerű szakképzésben Halász János április 21.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés-fejlesztés aktualitásai, az új OKJ bevezetésével kapcsolatos feladatok Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI,
A szakmai vizsgáztatás menete.
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Ágazati szakképzés változásai
Mihálka Nóra Budapest, november 8.
1 Utazás § turizmus Program Utazás § turizmus Program Siófok december 3.
1 FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉSEK AJÁNLOTT KÉPZÉSI PROGRAMJAI, ÉVI FEJLESZTÉSEK Legányi Mariann NSZFI Kutatásszervezési és fejlesztési osztály.
A szakmai vizsgáztatás menete. A felsőfokú szakképzés sajátossága.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Szakképzési dokumentumok
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
Munkaadói szervezetek a hatékony vizsgáért
A szakmai vizsgáztatás szabályai a gyakorlatban
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Szakképzési változások
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Oktatási, továbbképzési és tudományos Bizottság A szakmai szakképesítő vizsgabizottságok működését érintő változások.
Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Eger Vendéglős (OKJ ) vizsga szakmai és vizsgakövetelményei,
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Informatikai szakmai vizsgák Mihálka Nóra NSZFI. JOGSZABÁLYOK 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési.
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Szakmai vizsga menete és dokumentumai Budavári Ágnes május 4. 1.
A képzett szakemberekért A szakmai vizsgáztatás változásai, a vizsgabizottság feladata és felelőssége Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008.
Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai Salgótarján, április 7.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Szakmai vizsgáztatás Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes március 27.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra Vizsgadokumentációs irodavezető augusztus 31.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
A szakmai vizsgáztatás rendszere MA és HOLNAP Soós László Szociális és Munkaügyi Minisztérium Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Székesfehérvár, 2007.
A képzett szakemberekért A vizsgabizottság működése Az elnök és tag feladatai.
Moduláris vizsgáztatás szervezési tapasztalatai. KIHÍVÁS.
A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE
Modláné Görgényi Ildikó
A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakmai vizsgákat követő adatszolgáltatás digitális aláírással
Előadás másolata:

Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere. Mihálka Nóra 2008. február 29.

A VIZSGÁZTATÁS FŐ ALAPELVEI az átláthatóság, a közérdek képviselete, a tárgyszerűség és az egységesség

Felkészülés a szakmai vizsgára Jogszabályok áttekintése Szervezési feladatok tisztázása Munkavédelem ellenőrzése Feladatok átgondolása

Törvényi előírások 1993. évi LXXVI. törvény a szakképzésről (4. §) A szakmai vizsgáztatás általános szabályai és eljárásrendje A szakmai vizsgák szakmai ellenőrzésének általános szabályai A szakmai vizsga szervezésére való jogosultság feltételei A szakmai vizsgadíj és vizsgáztatási díjak keretei Az országos szakmai vizsgaelnöki névjegyzék

A SZAKMAI VIZSGÁZTATÁS JOGSZABÁLYI HÁTTERE 26/2001. (VII.27.) OM rendelet a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről Módosítások: 20/2004. (VII.27.) OM 9/2006. (III.27.) OM 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEKET KIADÓ RENDELETEK 2/2006. (VIII.8.) SZMM rendelet: a szocális és munkaügyi miniszter hatáskörébe tartozó egyes szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról 21/2007. (V. 21.) SZMM rendelet a szocális és munkaügyi miniszter hatáskörébe összes szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról 78/2007 (VIII.30.) GKM rendelet az informatikai szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményei kiadásáról

A SZAKMAI VIZSGÁZTATÁS JOGSZABÁLYI HÁTTERE Régi (kifutó) 26/2001. (VII.27.) OM rendelet Módosítások: 20/2004. (VII.27.) OM 9/2006. (III.27.) OM ÚJ SZABÁLYZAT 20/2007. (V.21.) SZMM rendelet

26/2001. (VII. 27.) OM rendelet a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről A szakmai vizsga írásbeli, gyakorlati és szóbeli részekből 7 nap

20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet Újdonság: Vizsgarész, vizsgatevékenység (Interaktív) vizsgatevékenység Vizsgaszervezési, lebonyolítási szabályzat Vizsgaprogram (Vizsga ütemterv) Vizsgarend Változik az értékelés – nagyobb figyelem Írásbeli javítás 3 nap Napi vizsgafeladatok összideje max. 6 óra Szóbeli vizsgatevékenység: 8 – 18 óra Gyakorlati vizsgatevékenység: 7 – 19 óra A szakmai vizsga időtartama 3 nap esetleg Egy napra több vizsgarész, vizsgatevékenység szervezhető. 4 nap, ill. létszámcsökkentés

Vizsgaszervezési és lebonyolítási szabályzat Bizottsági tagok közötti munkamegosztás, ellenőrzési felelősség Helyi sajátosságokat figyelembe vevő szabályozás Vizsga lebonyolítási körülményeinek egyértelműsítése Vizsgaprogram Vizsgázók „időbeosztása”, megjelenési kötelezettségek, helyek Vizsgarend A vizsgarészek azonosítása, a vizsgatevékenységek bemutatatása, sorrendiség, időpont

Fókuszban a gyakorlat Törekedni kell arra, hogy az egyes vizsgázók személyes vizsgatevékenységei lefedjék a szakképesítés legjellemzőbb munkatevékenységeit. A szakképesítés célja szerinti gyakorlati vizsgatevékenység.

Értékelés Vizsgatevékenységenként, vizsgarészenként %-osan Vizsgarészek, vizsgatevékenységek súlyozása (SZVK-ban) 50%-os teljesítmény alatt elégtelen Minősítés egyetlen osztályzattal A szakmai vizsga ellenőrzése - A szakképesítésért felelős miniszter az országos gazdasági kamarák vagy az országos gazdasági érdekképviseleti szervezetek bevonásával végzi. - A közoktatási intézmény által szervezett szakmai vizsga hatósági ellenőrzését az Oktatási Hivatal végzi.

DOKUMENTUMOK I. Személyazonosságot igazoló dokumentum Képzési szerződés Bemeneti követelményeket igazoló dokumentumok (bizonyítványok)

DOKUMENTUMOK II. TÖRZSLAP BIZONYÍTVÁNY - A szakmai követelménymodulokhoz rendelt vizsgarészek teljesítése EUROPASS bizonyítvány-kiegészítő SZAKMAI VIZSGAÖSSZESÍTŐ ADATLAP I A vizsgaszervező tölti ki SZAKMAI VIZSGAÖSSZESÍTŐ ADATLAP II A szakmai képzést folytató intézmény tölti ki Szakmai vizsga – Egyéni adatlap JELENTKEZÉSI LAP szakmai vizsgára IGAZOLÁS a modulzáró vizsgáról

Elektronikus vizsganyilvántartás 2007. évi CI. törvény a döntéselőkészítéshez szükséges adatok hozzáférhetőségének biztosításáról1 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet szabályozza az országos vizsganyilvántartással kapcsolatban a vizsgaszervezők és az NSzFI feladatát adatokat kell szolgáltatni a szakmai vizsgát követően 30 napon belül, elektronikus úton, legalább fokozott biztonságú digitális aláírással.

Az EUROPASS bizonyítvány kiegészítő kiállítása Felmérés (vizsgázóra vonatkozó statisztikai adatlap kitöltése) Kitöltés I. (alapadatok, szakképesítés kiválasztása) Kitöltés II. (százalékok, modulok, lajstromszám, aláírás, dátum) Megtekintés - kiadás 4. 3. 2. 1.

Köszönöm a figyelmet! Mihálka Nóra mihalka.nora@nszfi.hu www.nszfi.hu