„ Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” című kiemelt projekt országos célkitűzései és eredményei „ Megváltozott.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

TÁMOP / Zalaegerszeg, november 29.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához kapcsolódó támogatások Pressingné Bánkuti Ágnes
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
„A Partnerség erősítése” Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
Az aktív eszközök a munkaerő-piacon
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ TÁMOP – „Út a munka világába”
Új Magyarország Fejlesztési Terv
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása
A komplex minősítés tapasztalatai az ORSZI Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál előadó Dr. Benkovics László.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Záró Konferencia Pest Megye
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
A rendezvény a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum égisze alatt, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával valósul meg. Társadalmi.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi keretei Előadó: Tatosné Takács Andrea június 23.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése”
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
„A TÁMOP /1 program Békés megyében elért eredményei” Solti Lajos TÁMOP projektmenedzser 2013.február.14 TÁMOP
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
1 Tájékoztató a Tatabányai Kistérség munkaerőpiaci helyzetéről és a munkahelymegőrzést és bővítést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról,
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Tájékoztató a HEFOP 1.1 „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” című intézkedés eredményeiről Rózsa Zoltán ESZA Kht. programvezető november 29.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Társadalmi tudatformálás
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
A foglalkozási rehabilitáció várható változásai
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
A Heves Megyei Kormányhivatal Európai Uniós források keretében folyó foglalkoztatási és képzési programjai.
Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város munkaerőpiaci helyzete
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
„Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020” Dézsi-Kocsis Viktória Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály december 13.
A Projekt bemutatása A foglalkoztatási helyzet javítása különböző érdekképviseletek együttműködésével, célja a foglalkoztatás szempontjából hátrányos.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

„ Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” című kiemelt projekt országos célkitűzései és eredményei „ Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” című kiemelt projekt országos célkitűzései és eredményei Bacsó Orsolya Nemzetgazdasági Minisztérium február 27.

2 A jelen tervezési időszak prioritásai (főbb fejlesztési területek)  gazdaságfejlesztés  közlekedésfejlesztés  társadalmi megújulás  környezeti és energetikai fejlesztés  területfejlesztés  államreform

3 TÁMOP prioritásai 1.A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés ösztönzése 2.Alkalmazkodóképesség javítása (munkavállalók és szervezetek gazdasági és társadalmi változásokhoz való alkalmazkodásának segítése) 3.Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek 4.A felsőoktatás tartalmi és szervezeti fejlesztése a tudásalapú gazdaság kiépítése érdekében 5.Társadalmi befogadás, részvétel erősítése 6.Egészségmegőrzés és egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés 7.Az operatív program prioritási tengelyeinek megvalósítása a Közép- magyarországi régióban 8.Technikai segítségnyújtás 9.Technikai segítségnyújtás a Közép-magyarországi régióban

4 TÁMOP kiemelt projekt Átfogó cél  A foglalkoztatás bővítése, a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása, a munkaerő-piaci integráció/re-integráció segítése. Közvetlen cél  Az egészségkárosodással élő megváltozott munkaképességű személyek számára olyan foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások biztosítása, amelyek segítik a korábbi munkahelyre való visszatérést, vagy az újbóli elhelyezkedést.  A munkáltatók ösztönzése megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására.

5 A TÁMOP projekt célcsoportjai A évi LXXXIV. törvény alapján rehabilitációs járadékban részesülő személyek. Rehabilitációs járadékra az jogosult, aki százalékos egészségkárosodást szenvedett, és ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, és - kereső tevékenységet nem folytat, vagy - a keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete jövedelme havi átlagánál, továbbá rehabilitálható, és az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte

6 A TÁMOP projekt célcsoportjai Az az álláskereső, akinek a) a munkaképesség-csökkenése – az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (a továbbiakban: ORSZI), augusztus 15-ét megelőzően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértői Intézete szakvéleménye, illetőleg január 1-jét megelőzően, vasutas biztosítottak esetében a Magyar Államvasutak Orvosszakértői Intézetének szakvéleménye/szakhatósági állásfoglalása szerint – 50– 66%-os mértékű, illetőleg az egészségkárosodás – az ORSZI szakvéleménye/szakhatósági állásfoglalása szerint – 40–49 százalékos mértékű, vagy b) az egészségkárosodása – az ORSZI szakvéleménye/szakhatósági állásfoglalása szerint 50–79 százalékos mértékű, és ezzel összefüggésben a jelenlegi, vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas és rehabilitálható.

7 TÁMOP kiemelt projekt  A projekt megvalósítási időtartama: március 1. – február 28. (TÁMOP /B pályázati szakasza: 2009.augusztus 3. – július 31.)  Bevonási időszak március 31-én lezárult  A projekt megvalósításához rendelkezésre álló forrás: forint (TÁMOP / B: forint)  Bevonni tervezettek létszáma: fő  Ténylegesen bevont létszám: fő (118%)

8 A TÁMOP projekt indikátorai Mutató neveTípusCélérték (fő) Projektbe bevont személyek számakimenet A bevontakból 40-79%-ban egészségkárosodott Rehabilitációs Járadékban nem részesülő személyek száma kimenet Maximum 25% Az egyéni programot sikeresen befejezők számaeredmény Az egyéni program befejezése után a 180. napon foglalkoztatott hatás3 323

9 A TÁMOP projekt eredményei Mutató neve Célérték (fő) Tényérték (fő) Teljesülés aránya Projektbe bevont személyek száma % Képzésben résztvevők száma % Az egyéni programot sikeresen befejezők száma % A program befejezése után a 180. napon foglalkoztatottak száma % Január 31-ei adatok alapján

10 A TÁMOP projekt eredményei Életkor Általános vagy egyéb alapfokú oktatás ISCED 1-2. Középfokú oktatás felső évfolyamai ISCED 3. Középfokú oktatást követő, nem felsőfokú képzés ISCED 4. Felsőoktatás ISCED 5-6. Összesen 20 év alattiak évesek évesek évesek évesek évesek Összesen Korosztályokat tekintve a legnagyobb arányban a évesek kerültek bevonásra. A nők és férfiak aránya % A bevontak több mint 50 %-a középfokú végzettséggel rendelkezik december 31-ei adatok alapján

11 A program által a munkaadóknak nyújtható támogatások  Bértámogatás (bér + járulék 60 %-a legfeljebb 12 hónap időtartamra)  Bérköltség-támogatás (bér + járulék 100 %-a 3-12 hónapra)  Utazási költségek támogatása (munkába járás költségeinek 100 %-)  Vállalkozóvá válás támogatása (6 hónapra)

12 TÁMOP eredmények Bérjellegű támogatások A projektbe bevontak közül bérjellegű támogatásban részesülők száma (fő) Bértámogatás778 Munkatapasztalat -szerzés céljából bérköltség támogatás ( első alkalommal munkába lépő személyek számára, ahol a korábbi munkatapasztalatra nem lehet támaszkodni) 180 Munkagyakorlat -szerzés céljából bérköltség támogatás ( korábbi munkakörtől eltérő új munkakörben vagy a korábbihoz hasonló de magasabb képzettséget igénylő munkakörben) Munka kipróbálás céljából bérköltség támogatás ( a munkavállaló munkabírásának felmérése, korábbi szakmai tapasztalatainak figyelembevételével) Összesen:11 931

13 TÁMOP eredmények Képzéshez kapcsolódó támogatások A projektbe bevontak közül képzéshez kapcsolódó támogatásban részesülők száma (fő) Keresetpótló juttatás75 Képzési támogatás6 543 Képzéshez kapcsolódó utazási költségek Képzési alkalmassági vizsgálat1 689 Összesen: december 31-ei adatok alapján

14 TÁMOP eredmények Munkaerő-piaci szolgáltatások Esetszám Mentori segítségnyújtás Rehabilitációs tanácsadás Egyéni munkatanácsadás7 011 Munkaerő-piaci és foglalkozási információ nyújtása Munkaközvetítés6 788 Egyéni álláskeresési tanácsadás4 157 Álláskeresési technikák oktatása487 Pályamódosítása tanácsadás827 Motivációs csoportos foglalkozás366 Re-integráló csoportos foglalkozás256

15 TÁMOP eredmények Képzés típusaKépzésbe vontak száma (fő) ECDL tanfolyam856 Számítógép kezelő159 Angol alapszintű nyelvi képzés106 Biztonsági őr102 Élelmiszer- és vegyi áru eladó37 Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó24 Kéz- és lábápoló, műköröm építő24 Raktárkezelő19 Irodai asszisztens18 Óvodai dajka14 Szociális gondozó és ápoló12

16 TÁMOP eredmények Képzés típusaKépzésbe vontak száma (fő) Méhész1 Vadászpuska műves1 Uszodamester, fürdőmester1 Cukorgyártó1 Hangmester1 Műtárgybecsüs2

17 TÁMOP eredmények Képzés típusaKépzésbe vontak száma (fő) Pályaorientáló és álláskeresési ismeretek oktatása2 148 Képességfejlesztő és motivációs tréning934 Munkára felkészítő tréning853 Foglalkozási rehabilitációra felkészítő tanfolyam381 Személyiségfejlesztő és motivációs képzés346 Kompetencia fejlesztő képzés335 Álláskeresést, elhelyezkedést elősegítő ismeretek246

18 Felhasznált források (1.) Célcsoport Forrás felhasználás (Ft) Megváltozott munkaképességű álláskeresők Rehabilitációs Járadékban részesülők

19 Felhasznált források (2.) Támogatások Forrás felhasználás (Ft) Képzési támogatás Bérjellegű támogatások A projekt megvalósításához rendelkezésre álló forrás: forint, melyből február 6-áig forint került kifizetésre, amely 77 %-os forrásfelhasználást jelent.

20 TÁMOP 1.1.1/B Megváltozott munkaképességű emberek munkahelyeinek adaptációja TÁMOP /B pályázati szakasza: 2009.augusztus 3. – július 31.  A projekt megvalósításához rendelkezésre álló forrás: forint ebből Közép-magyarországi régióban: forint ebből Konvergencia régióban: forint Nyertes pályázatok száma  2009-ben 1 darab a Konvergencia régióban forint  2011-ben 46 darab összesen forint ebből Közép-magyarországi régióban 10 darab forint ebből Konvergencia régióban 36 darab forint

21 Köszönöm a figyelmet!