Buktatók a jogszabályi környezetben KBSZ Szakmai Fórum 2011. november 24. Monostory Miklós Vasútbiztonsági referens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Nemzeti Közlekedési Hatóság
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Az NSR-rendszer tervezett fejlesztései Magyarországon
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
RCH, mint karbantartásért felelős szervezet (ECM) kapcsolatrendszere
Vasúti járművek hatósági engedélyezése Horváth Zsolt Csaba Közlekedési Főfelügyelet november 23. BUDAPEST.
ERA A vasútvállalatokra vonatkozó kötelező üzemeltetési szabályok a hazai vasúti hálózatra vonatkozóan.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
Vizsga Szabályzat és Eljárási rend
A vasúti járművek engedélyezése és a jármű-regiszter
Munkavállalás OKJ szakképesítéssel? Előadó: Eperjesi Zsuzsanna képzési igazgató Változások a szakképzésben konferencia PBKIK november 29.
Elektronikus vezetési karton
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Egy újjáéledő vasúti jármű: HAJTÁNYOK Közlekedésük aktuális kérdései
1 A 7/2006. GKM RENDELET TERVEZETT MÓDOSÍTÁSA KBSZ SZAKMAI NAPOK Budapest, november 24. dr. Gincsai János főosztályvezető.
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 32/2009. (VI. 30.) KHEM rendelete a hajózó személyzet képzésérõl és szakszolgálati engedélyérõl.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Pedagógus oklevelek elismerése
megújuló hatósági felügyelete
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Mihalek Miklós Felügyelet vezető május 26., Galyatető
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
A vasúti járművekkel kapcsolatos szabályozás Rácz Gábor dr. Osztályvezető Vasúti Szabályozási Osztály MVME 2010 dec. 07.
Hatósági feladatok a járművezető-képzésben
Az emberi tényező a közlekedésbiztonságban előadó: dr. Sárdi Erika, elnök.
Vasútszabályozási Osztály
A Vasúti vizsgaközpont
Vizsga Szabályzat és Eljárási rend
Vasúti hatósági előírások és eljárások
VASÚTBIZTONSÁG NAPJAINKBAN - a KBSZ szemszögéből
BGOK Konferencia Egy jogszabály születése –A „képzési rendelet” Rácz Gábor dr. Osztályvezető Vasútszabályozási Osztály.
Felvételi pontok számítása alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre A felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
MOTOROS-SÁRKÁNY BALESET
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
KBSZ SZAKMAI NAPOK – VASÚT Budapest, november 18. dr. Gincsai János
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Pálfi Éva A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai Balatonboglár,
Engedélyezett gazdálkodó státus AEO az Uniós Vámkódex szerint Takácsné Illés Mária pénzügyőr százados NAV KI Vám Főosztály 1.
Molnár Attila Károly H9QG5B HATÓSÁGI JELLEGŰ KÉPZÉSEK A gépjárművezető-képzés.
A magyarországi vasúti jogszabályok aktuális változásai november 30. MVMSZ Dr. Rácz Gábor, NFM.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Megjelent a végrehajtási rendelet!
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Előadás másolata:

Buktatók a jogszabályi környezetben KBSZ Szakmai Fórum november 24. Monostory Miklós Vasútbiztonsági referens

19/2011. (V. 10.) NFM rendelet a vasúti közlekedés biztonságával... (képzési rendelet) Jó elképzelés „8. § (1) Az oktatói névjegyzékbe való felvételét az kérheti, aki a) vasútszakmai oktatói vizsgával, b) felsőfokú végzettséggel, c) a képzés tartalmának megfelelő felsőfokú szakmai, vagy képesítő vizsgával, és d) legalább 3 év vasútforgalmi, vagy a képzés tartalmának megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkezik.” … vasúti járművezetői képzés esetében: vasúti járművezetői képesítés

19/2011. (V. 10.) NFM rendelet a vasúti közlekedés biztonságával... (Képzési rendelet) „3. § (1) … Az alapképzéssel betölthető munkaköröket az 1. mellékletben szereplő elnevezéssel kell a munkaszerződésben megjelölni.” „Áruszállítási szolgáltatással összefüggő munkakörök: Árufuvarozási főnök Állomási operatív koordinátor... Vasúti járművezető munkakörök: Villamosmozdony-vezető Dízelmozdony-vezető Gőzmozdonyvezető” Mt?!

22/2010. (XII. 20.) NFM rendelet a vasúti járművezetői engedélyről és a vasúti járművezetői tanúsítványról 6. § (2) A közlekedési hatóság a vasúti járművezetői engedély hatályát kérelemre további 10 évre megújítja, ha az engedély kiadásának feltételei továbbra is fennállnak, és a kérelmező igazolja, hogy a KR. szerinti időszakos vizsgával rendelkezik. KR. 22.§ (2): A vasúti közlekedés biztonságával összefüggő ellenőrző tevékenységet, vagy szakmai felügyeleti munkakört ellátó munkavállaló, valamint az oktató és a vizsgabiztos alapvizsgája ellenőrző, szakmai felügyeleti, oktatói vagy vizsgabiztosi tevékenységének ellátása időtartama alatt folyamatosan érvényes marad. ?

22/2010. (XII. 20.) NFM rendelet a vasúti járművezetői engedélyről és a vasúti járművezetői tanúsítványról 12. § (1) A vasúti jármű vezetőjének – a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel – tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. (2) Nem kell a tervezett útvonalra kiterjedő hatályú tanúsítvánnyal rendelkeznie a vasúti jármű vezetőjének a) ha a vasúti pályahálózat működtetője a vasúti közlekedés zavarára tekintettel a vonatok eltereléséről vagy a vasúti pálya karbantartásáról rendelkezik, b) a muzeális jellegű vasúti jármű kivételes, egyszeri közlekedtetése esetén, c) a különleges áruszállító vasúti jármű kivételes, egyszeri közlekedtetése esetén, d) új vasúti jármű szállítása vagy bemutatása esetén, valamint e) a vasúti járművezető képzése vagy vizsgáztatása esetén, feltéve, hogy a tervezett útvonalra kiterjedő hatályú tanúsítvánnyal rendelkező, a járművezető nyelvét beszélő, a jármű megállítására kiképzett másik járművezető vezetés közben a járművezető mellett tartózkodik.

22/2010. (XII. 20.) NFM rendelet a vasúti járművezetői engedélyről és a vasúti járművezetői tanúsítványról (2) Nem kell a tervezett útvonalra kiterjedő hatályú tanúsítvánnyal rendelkeznie a vasúti jármű vezetőjének a) ha b) ha c) ha d) ha e) ha, feltéve, hogy a tervezett útvonalra kiterjedő hatályú tanúsítvánnyal rendelkező,... másik járművezető.... Nyakatekert fogalmazás, Eldugott feltétel

2010/36/EU Rendelet (Tanúsítvány)

OPE TSI Nyomon követhetőség és igazolás Minden,... üzenetet egyedi... számnak kell kísérnie: - ha az üzenet olyan tevékenységre vonatkozik, amely esetében a mozdonyvezető meghatározott engedélyt kér (pl. jelző melletti elhaladás veszély esetén stb.): Felügyeleti adatok rögzítése a vonaton A vasúti társaságnak legalább a következő adatokat kell rögzítenie: - jelző melletti elhaladás veszély esetén vagy a „továbbhaladás tilos” jelző engedély nélküli meghaladása, Signal Passed At Danger

OPE TSI Á? É? Í? Ó? Ö? Ő? Ü? Ű?

Adatszolgáltatások Ugyanazt az adatot több szervezetnek Ugyanazt az adatot egy szervezet több osztályának A korábban szolgáltatott adatokból kiszámítható adatot Működési körünkön kívül eső(!) adatot DOLGOZNI SZERETNÉNK!

Célok és hatások Egységes feltételek és követelmények a képzésben Egységes követelmények a tudásszintben Azonos elbánás a biztonságkritikus munkakörök tekintetében Interoperabilitás(!)

Változik a telephelyed? Változik a neved? Magad képeznél? Mással képeztetnél? Értékesebb járművezetőt szeretnél? Elcsábítottad máshonnan? 4 évnél tovább használnál egy mozdonyt? Szeretnéd, ha tanúsítványod egy évnél tovább lenne érvényes? FIZESS! Célok és hatások – a pokolba vezető út...

OPE TSI A vonat menetirány szerinti első járművén A vonat első járművének előrefelé néző homlokfalát egy háromszöget formázó három fénnyel kell felszerelni az alábbi ábrán látható módon.

Steve Roberts, RSSB, Berlin, október 3. Hol hallatszik az operátorok hangja? A jogszabályok kuszasága a biztonságot szolgálja? Hol az érdekvédelem?

Köszönöm a figyelmet!