A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Munkaszervezési ismeretek
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Révkalauz, Fókuszban az atipikus foglalkoztatás munkáltatói Fórum
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.

A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity”
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
3. előadás.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Egy nem-konvencionális forma
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
Határon átnyúló munkaerőpiac Komárom térségében
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Határ menti munkavállalás Ausztriában Hardi Tamás tudományos munkatárs Győr, október 5. A határmentiségtől az integrált határrégióig.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Munkajogi alapismeretek
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
A Flexicurity modell Dán, német, osztrák modellek bemutatása Dr. Kiss György Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája november 11.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A munkaerő-felmérés módszertana
Álláskeresőként történő nyilvántartás
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
1 Külföldi munkaerő a svájci építőiparban: Engedélyezés és munkajog HSU Bauseminar 2014, Zürich Georg J. Wohl Ügyvéd, LL.M.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Társadalmi tudatformálás
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
ÚJ KIHÍVÁSOK, KAPCSOLÓDÁSI PONTOK A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN, KIEMELTEN A FOGYATÉKKAL ÉLŐKRE DECEMBER 18.
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI

1. A SKANDINÁV MUNKAERŐPIAC ÉS SZABÁLYOZÁS JELLEMZŐI

A teljes munkaidős, határozatlan idejű munkaviszony a domináns jogviszony munkaviszony rugalmas szabályozása és a foglalkoztatás biztonsága - flexicurity modell Jelentéktelen a munkaviszonyon kívüli foglalkoztatási jogviszonyok (önfoglalkoztatás, polgári jogviszonyok) aránya

Dániában nincs jelentősége a rugalmas foglalkoztatási formáknak a svéd és a finn szabályozás a munkaviszonyt fokozottabban védi, ezáltal magasabb az atipikus munkavállalók aránya. a legmagasabb a távmunkában dolgozók aránya Európában. Az európai átlagnál magasabb a részmunkaidőben dolgozók aránya Svédországban és Dániában (Finnország kivétel)

A 90-es években liberalizálták a munkaerő-kölcsönzés szabályozását és integrálták a szociális párbeszéd rendszerébe, aminek köszönhetően folyamatosan nő a kölcsönzött munkavállalók száma.

- A szabályozás elsősorban a szociális párbeszéden, kollektív megállapodásokon alapul, amelynek alapjai az erős munkáltatói érdekképviseletek és szakszervezetek, mind országos, mind pedig ágazati szinten. A szociális párbeszéd integrált rendszere a belső rugalmasság fontos forrása, amely különösen a munkaidő rugalmas szabályozásában jelenik meg.

A munkanélküliség hagyományosan kevésbé jellemző probléma, mint a hasonló fejlettségű kontinentális európai államokban. Különösen alacsony a munkanélküliség Dániában Svédországban és Finnországban a sarkkörön túli területeken magasabb a munkanélküliség.

Alacsony a bevándorlók száma, különösen Dániában, ahol számuk folyamatosan csökken. A bevándorlók általában szakképzett munkavállalók. A fiatal bevándorlók (15-24) munkanélküli rátája jóval magasabb mint a nem bevándorlóké.

2. A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK FOGLALKOZTATÁSI KÖRÜLMÉNYEI

meghatározóan 25-39 év közöttiek nagyrészt házasok vagy élettársi kapcsolatban élnek. válaszadók fele 5 évnél hosszabb ideje él az adott országban, nem rövid időre érkeznek, hanem tartósan integrálódnak 40% végez vezető tevékenységet kétharmaduk magas szintű végzettséggel rendelkezik Dominánsan kvalifikált munkaköröket töltenek be

a munkavállalók mintegy fele megérkezésekor nem beszélte a választott ország nyelvét, csak egy másik idegen nyelvet, feltételezhetően a németet vagy az angolt. egyéb műszaki tevékenység (harmaduk), egészségügy, szociális ellátás, informatika, építőipar, vendéglátás. „egy szintig befogadtak, de itt is megvannak a maguk klikkjei”, vagy „nagyon befogadóak az emberek”.

80% alkalmazottként, munkaviszonyban végzi a munkát egyéni vállalkozó 10% egyéb jogviszonyban 10% a teljes munkaidős, határozatlan idejű munkaviszonyok egyeduralma a magyar állampolgárok esetében is érvényesül. Az egyéni vállalkozás leginkább az építőiparban és az öt évnél hosszabb ideje ott élőkre jellemző.

A munkavállalók egyharmada határozott idejű munkaviszonyban áll, amely ugyancsak hosszabb időre, általában évekre szól. Kivételesnek számít az alkalmi munkavállalás, bár létezik. részmunkaidős kevesebb, mint minden tízedik munkavállaló, az egészségügyben, szociális szférában és a legalább öt éve ott élőkre jellemző.

Összesen 13 fő számolt be arról, hogy munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatják, ebből nyolcan Svédországban, míg öten Finnországban dolgoznak. Ennél már csak a távmunkavállalók száma alacsonyabb (mindösszesen 5 fő). A régióban amúgy is alacsony atipikus munkaviszonyokban tehát a magyarok is rendkívül alacsony számban dolgoznak.

A leggyakoribb még mindig a kötött munkaidő-beosztás, de érzékelhetően elterjedt a rugalmas munkarend (20%) és a többműszakos munkarend (10%) is. Többműszakos munkarendben leginkább a szakmai végzettséggel rendelkező érettségizettek dolgoznak az egészségügyben. A rugalmas munkarend a felsőfokú végzettséggel rendelkezőkre, az egyéb műszaki tevékenységre és a legalább öt éve ott élőkre jellemző.

Az átlagos magyar munkavállaló tehát teljes munkaidős, határozatlan idejű munkaviszonyban dolgozik, kötött munkaidő-beosztásban. Ehhez képest minden eltérés kivételesnek számít, több-kevesebb gyakorisággal. Ennek megfelelően megilleti őket a teljes munkajogi védelem, ami részben a jogszabályokban, de főként a kollektív szerződésekben biztosított védelmet, kedvezményeket jelenti.