Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Készítette: Szabó Nikolett 11.a
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A TUDATOS VÁSÁRLÁS Venni vagy nem venni?.
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Digitális nyomkereső (Milyen nyomokat hagynak elektronikus eszközeink a környezeten, illetve kik követik digitális lábnyomunkat?)
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
A piac Szakiskola.
Megújuló energiaforrások
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A gazdasági fejlettség mutatói
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Fenntartható fejlődés
Fenntartható életmód és életstílus
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
Az ökológiai lábnyom.
Környezetvédelem Jövőnk védelme
Fülemüle informatika verseny
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Megújuló Energiaforrások
A szemét útja Készítette: Szolyka Vivien
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
EUKÓNA 2008/ /c szakiskolai osztály. FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁS Egészséges életmód Egyéni szükségletek Megváltozott vásárlói szokások A mai gazdasági.
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
Ökolábnyom Szabó Patrik
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A fenntartható fejlődés
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Fenntarthatóság, környezettudatosság
Globalizáció és környezeti problémák
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK a Méliusz Juhász Péter Könyvtár VII
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Szemét – hulladék – környezet – ökológiai lábnyom
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor 61.

Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön. Az ökolábnyom Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön. Életmódunk, döntéseink befolyásolják, mennyit élünk föl a Föld javaiból.

Az ökolábnyom fogalma Az ökolábnyom azt fejezi ki, hogy életvitelünk mennyire terheli meg a természeti környezetet. Kifejezi, mekkora területre lenne szükségünk ahhoz, hogy hosszú távon, a környezet károsítása nélkül legyen megtermelhető az élelem, előállítható az energia, az üzemanyag, az építőanyag, a kényelmünket szolgáló gépek, ruhák, használati tárgyak stb., és azt, hogy mekkora területen lenne eltüntethető a mindezzel járó hulladék.

Az ökolábnyom mérete Az ökolábnyom mértékegysége a globális földhektár. Ha megnézzük, hogy a Földön 12,6 milliárd hektár hasznosítható föld- és tengerfelület van és már 7 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut. Ezzel szemben 2007-re a világ ökolábnyoma 2,7 hektárra nőtt, ami 0,9 hektárral meghaladja a rendelkezésre álló hasznos területet.

Az ökolábnyom növekedése Nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biológiai eltartó képessége, azaz olyan ütemben használjuk az erőforrásokat, amivel a természet megújuló képessége már nem képes lépést tartani. Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,5 Földre lenne szükségünk. Általában minél gazdagabb egy ország vagy régió, annál nagyobb a lábnyoma. A Perzsa-öbölbeli Katar vezet 12,6 globális hektárral, az USA lábnyoma 7,99 globális hektár, Ausztria egy főre jutó ökológiai lábnyoma 5,44 globális hektár. Magyarországé 4,4: A fenntarthatónál 1,65, a világátlagnál 0,75 hektárral nagyobb lábon élünk!

Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők

Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 1. Lakáskörülmények A lakóház építőanyaga Egy főre jutó lakóterület nagysága Energiatakarékos megoldások alkalmazása Megújuló energia felhasználása Minél több az egy főre jutó lakóterület és minél energia pazarlóbb a használat, annál nagyobb a benne élők lábnyoma.

Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 2. Étkezési szokások Elfogyasztott hús mennyisége Házilag elkészített élelmiszerek fogyasztása Előrecsomagolt élelmiszerek fogyasztása A fogyasztott élelmiszerek származási helye A nagyarányú húsfogyasztás, az előregyártott élelmiszerek fogyasztása és a nem helyben előállított termékek vásárlása szintén növeli a lábnyomot.

Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 3. Közlekedési szokások A közlekedésre legtöbbet használt jármű típusa Iskolába vagy munkába járáshoz használt jármű típusa Használ-e tömegközlekedési eszközt Használ-e kerékpárt a közlekedésre, szokott-e gyalogolni Milyen távolra szokott utazni nyaralni és milyen közlekedési eszközzel A motorizált közlekedési eszközök minél gyakoribb és hosszabb távú használata növeli a lábnyomot, ellenben a kerékpározás kevésbé.

Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 4. Háztartási eszközök Háztartási eszközök, tartós fogyasztási cikkek használata, vásárlási gyakorisága Energiatakarékos eszközök alkalmazása A sok elektromos háztartási eszköz használata növeli a lábnyomot. Ha azok elavultak, (fogyasztásuk nagy), akkor annál jobban.

A háztartásban keletkező hulladék mennyiségét tudatosan csökkenti-e Az ökolábnyom méretét befolyásoló tényezők 5. Keletkezett hulladék mennyisége A háztartásban keletkező hulladék mennyiségét tudatosan csökkenti-e Újrahasznosít-e valamilyen csomagolóanyagot Szelektíven gyűjti-e a hulladékot A nagyarányú újrahasznosíthatatlan hulladék növeli a lábnyomot.

Csökkentsd a lábnyomod! Használj energiatakarékos megoldásokat! Kerékpározz! Fogyassz helyben vásárolt, házi készítésű élelmiszereket!

Utazz tömegközlekedéssel!

Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

Kérdések Mi az ökolábnyom? Mik befolyásolják a lábnyom méretét? Hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunk?

Források Szöveg: http://www.fna.hu/mittehetsz/okolabnyom http://www.kothalo.hu/labnyom/ Képek: http://www.cgpartners.hu http://www.alternativenergia.hu/tag/okologiai-labnyom/ http://www.gyulaihirlap.hu http://www.gyoriotthon.hu http://www.panoramio.com http://www.mommo.hu http://www.nanopor.hu http://www.elofolyoirat.blogspot.hu/2009/05/ http://www.hazepites.eliveport.com http://www.obsdemeentglimmen.nl http://www.keptaram.hu http://www.m3plaza.hu http://napkollektorrendszer.hu http://sean.wordpressors.com http://www.digitalversus.com http://www.penzmegtakaritas.hu http://www.netambulancia.hu http://www.alternativenergia.hu http://www.marosvasarhelyiradio.ro http://www.koos.hu http://www.foodandwine.hu http://www.szerezni.blog.hu http://www.grand-tours.hu http://www.welovebudapest.com http://www.istenbizony.hu http://www.autogaleria.hu http://www.meetincopenhagen.com http://www.commons.wikimedia.org http://www.photosofcar.com http://www.extraverz.hu http://www.climatechange.thinkaboutit.eu http://www.painoffice.wordpress.com