Lakásterek kapcsolatrendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Széchényi Ferenc Gimnázium
Advertisements

TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Lakásterek komfortkövetelményei
PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet
Lakhatási projekt tervezése és hosszútávú értékelése egy hátrányos helyzetű városi közösségben Kósa Karolina, Barbara Coons +, Molnár Ágnes Debreceni Egyetem.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Lakástevékenységek térigénye; Lakásterek bútorozása
• A világhírű cseppkőbarlang közelében • 25 éve üzemelő vendégház. Négy szinten: • szoba, • öt fürdőszoba, • nappali konyhaszigettel, étkezővel,
Manhattan a sivatagban
Beruházás a 21. századi oktatásba február 12.
HÁRSKÚTI MEGÚJULÓ ENERGIA OKTATÓ -ÉS KUTATÓKÖZPONT TERVEZŐ: KAZINCZY GYÖNGYVÉR.
Hővisszanyerős szellőztetés
E l a d ó. Az étterem Budapest központjában, a több, mint 200 éves Józsefvárosban, a József körúton található. Ez a körút Budapest egyik fő közlekedési.
Sugárzó fűtés alkalmazása, előnyei
Értékesítési csatornák
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A család Tóth József.
E-learning és a multimédia
Negyedik előadás Március 11
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán ÉPÍTÉSZETI PROGRAM GYAKORLAT.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Az akadálymentes lakás
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Passzívház Az Első hivatalos passzívház Németországban került megépítésre.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Szótárak: fajták és tipologizálás
A munkahelyek szociális létesítményei
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
E-learning Kovácspál Eszter.
Energia és takarékosság a háztartásban
Akadálymentesítés.
Étkező felé 1.. Étkező felé 2. Étkező felé 3. Itt tudnak keresztül menni az étkező felé.
Fogyasztói magatartás 2006
Solymár – családi ház prezentáció.
Szociális regiszter publikus felület használata
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
vizuális kommunikáció
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Biztos Kezdet Gyerekházak
2020: HR a virtuális térben A humán erőforrás menedzsment jövője.
Ha valami igazán különlegeset szeretne... lakjon víztoronyban! Az 1895-ben épült víztornyot 2004-ben újították fel.
Lakástevékenységek térigénye; Lakásterek bútorozása
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Á B R Á Z O L Á S T E C H N I K A ábrázolási módszerek és vizuális alátámasztási technikák az építési projekt menedzsmentben Összeállította: Vidovszky.
Családtámogató ellátások
Budapesttől 1 óra kényelmes autóútra, Balatonkenese központjában, csendes, romantikus kis utcában, balatoni panorámás családi ház 15 éve működik VENDÉGHÁZKÉNT,
Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi.
Minősített szociális továbbképzés szakmai monitoringja Bagdy Emőke Szakmai Konferencia Salgótarján december 16.
Dr. House is hasznosnak találná – az MD Consult online referensz-rendszere Előadók: Agnieszka Wlaszczyk, Mikulás Gábor Elsevier Health Sciences.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Az új rendelő és a projekt előnyei az orvos szemével
Rektori épület felújítása I. ütem
XII. Mátyás Király u. 18. Area 678 m2 Plot 6079 m2 Surroundings
I. Konfliktus értelmezése
Óvodai és iskolai szociális segítés
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Előadás másolata:

Lakásterek kapcsolatrendszere Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Építész Szakmai Intézet Urbanisztika Tanszék Építési Ismeretek I. 5. előadás

Közlekedő terek szerepe A lakások egyes helyiségeinek a bejárattól való megközelítése közlekedő tereken át történhet, de a kifejezetten e célra rendelt tereken kívül más alaprendeltetésű helyiségek is szolgálhatnak rejtett közlekedőként (pl. étkező, nappali). Hálószoba, egészségügyi helyiség, a főzőhely technológiai területe, éléskamra és háztartási helyiség nem tartalmazhat „rejtett közlekedőt”, vagyis nem lehet egy másik helyiség megközelítésének kizárólagos útvonala. (Hálószoba esetén kivétel a szoba használói számára második fürdő, öltöző vagy dolgozó megközelítése)

Double House, Espoo Gullichsen Kairamo Vormala Architects, Helsinki

Möbius House. Un Studio / Van Barkel & Bos, Architects, Amsterdam

Böhler-Jutz House. Schaan, Lichtenstein. Baumschlager & Eberle

Lakástevékenységek, emberi kapcsolatok és kommunikáció A lakásterek kapcsolatai jelentősen befolyásolják a lakók mentális komfortérzetét és az emberi kapcsolatok megnyilvánulását. A lakásokban folyó tevékenységek általában folyamatként, tevékenységsorozatokban realizálódnak. Az ismétlődő tevékenységsorozatok bizonyos lakásterek közelségét, kapcsolatát feltételezik, mint például: - élelmiszertárolás – főzés – étkezés – mosogatás - alvás – ébredés – tisztálkodás – öltözés, stb. A lakásban élő háztartás kommunikációja többféle, változatos formában jön létre. A „családi együttlét” színtere nemcsak a nappali v. étkező, hanem az egész lakás.

Ábra. Az egyes lakásterek kapcsolatainak módozatai az ajtóval kapcsolódó helyiségek összenyitva és elválasztva is használhatók a nyílászáró nélküli, állandóan összenyitott terek külön „helyiségként” való értelmezése inkább szimbolikus, esztétikai jellegű.

House in Tokyo. E. Suzuki

Sidnam Petrone Gartner. New York

Előtér, nappali, étkező, konyha tereinek kapcsolatai: a.) közlekedőtérből, külön bejáratú helyiségek (szétaprózott helyiségsor, szeparálás, korlátozott kommunikáció) b.) a (hagyományos) étkezős konyha a családi együttlét helyszíne is c.) Központi helyzetű étkezőelőteres elrendezés (előszoba egy része „rejtett közlekedőként” az étkezőbe kerül át) a + b +c : nappali szoba leválasztható, kommunikációs funkcióját részben étkező/konyha veszi át (alvóhelyes v. megkímélt/reprezentatív nappali esetén) d.) nappalival állandóan összenyitott étkező, leválasztott konyha e.) konyha, étkező és nappali egy közös nagy térben („amerikai konyha”), konyha tere közvetlen bejárattal f.) „amerikai konyhás” térelrendezés, a konyha tere csak a nappalin keresztül közelíthető meg.

Lakásterek kapcsolatának flexibilitása A használói igények megoszlanak a „nappali időtöltés, étkezés, ételkészítés” tereinek kapcsolatában (POE – használati értékelemzések alapján). A családok egy része a nappali leválasztását és étkezős konyhát igényel, más része a konyha leválasztását és étkezős nappalit igényel, míg mások mindhárom tér egybenyitását vagy leválasztását részesítik előnyben. A mindenkori igényekhez alkalmazkodni tudó, illetve az igények változásait követni tudó lakás térelrendezése lehetővé teszi a nappali, étkező és konyha terének tetszés szerinti leválasztását, illetve egybenyitását. Egy adott „keretben” kialakítható többféle „kitöltés” az ún. „nyitott építés” (OPEN BUILDING) elve (pl. előző ábra) Az átalakítási és használati flexibilitás lehetősége képes biztosítani a lakás megfelelőségét a mindenkori használati igényeknek, ezáltal a lakás piaci értékét (eladhatóságát) is döntően befolyásolja.

Háló – fürdő –közlekedő tér kapcsolatai: a.) egy homlokzaton sorolt hálók b.) Átellenes homlokzaton lévő hálók, fürdők köztes elhelyezése c.) Igényesebb elrendezés két fürdőszobával, az egyik a szülői hálóból nyílik d.) Felnőtt együttélő szobája, közösen is használható vagy privát használatú második fürdőszobával

Lakásterek kapcsolatainak lehetséges kombinációi: a.) egy közlekedőre szervezett elrendezések (kisebb lakásoknál, helytakarékosak) b.) nappali és hálózónára osztott elrendezések: az „intim zóna” a hálószobák zavartalanságát szolgálja (nappali zóna és hálók között még egy, vizuális elválasztást és hanggátlást szolgáló közlekedő) c.) két (vagy több) hálóblokkal kialakított elrendezések (nem azonos közlekedőből nyíló hálók; külön blokkban szülői háló vagy az előszobából nyíló külön háló független életvitelű családtag számára, lehetőleg fürdő+WC-vel) d.) lakótérre szervezett elrendezések (minimális közlekedő helyiség; rejtett közlekedős centrális étkező: lakóelőtér v. hall; közlekedő nélküli lakás: nappali térből nyíló hálók – főként Skandináv országok, hely és költségtakarékos, de állandó kommunikáció kényszere)

A helyiségkapcsolati rendszerek alkalmazása A jelenlegi magyar előírások nem zárják ki a tárgyalt helyiségkapcsolati rendszerek egyikét sem. A helyiségkapcsolatok jellegét a lakásba költöző család életvitelének kell megfeleltetni, nem pedig bizonyos „lakáshasználati divatoknak” (a használó döntése legyen!) pl. a divatossá vált „amerikai konyha” alkalmatlan egy teljes körű konyhatechnológiát igénylő háztartásban (hagyományos falusi háztartás), vagy ha a család főzési szokásai intenzívebb, sok hulladékkal és szaggal járó konyhahasználatot feltételeznek.

Példák különféle lakáskompozíciós rendszerekre a.) Többlakásos házak ismétlődő lakástípusainál különösen előnyös, ha a nappali-konyha-étkező kapcsolatrendszerét a beköltöző lakó saját igénye szerint választhatja meg (lakáselrendezés flexibilitása) b.) Bizonyos életviteli típusokhoz bizonyos helyiségelrendezési sémák illeszkednek. Példa: a faluhelyen közkedvelt étkezőelőteres elrendezés, ahol a könnyen tisztítható étkezőelőtér afféle „második nappaliként” is szolgál. (mindennapi kerti munka, állatgondozás közben nem lehet állandóan átöltözni, a „tisztaszoba” funkciójú nappali elkülönül.) c.) Sajátos L formájú udvarkertes háznál alkalmazott lakáselrendezés: háló szobák két pólusú elosztása, rejtett közlekedős nappali.

Különböző lakástípusok igénybevétele lakáspiaci feltételek között 3 fős család: 70 m2 „amerikai konyhás” tágasabb (kevesebb közlekedő, nincs külön WC) 4 tagú család 2 különnemű gyerekkel: 2,5 szobás lakás akkor felel meg, ha a nappaliba is kerülhet fekhely (külön nappali), egyébként ~85m2-es lakás szükséges 5 tagú család 3 gyerekkel: a 74 m2-es 2,5 szobás lakás így is elfogadható, de ha a nappaliba nem kerülhet fekhely, 85-90 m2 szükséges. A lakáshoz jutás lehetőségét a lakáspiac szabályozza. Bizonyos, szubvencionált lakásberuházásoknál (többgyerekes, alacsonyabb jövedelmű családok támogatása) vagy ahol alacsonyabb jövedelműek számára is elérhető lehet a lakás, az esetek többségében fekhelyes nappalival kell számolni, így nem lehet konyha teréhez kapcsolni a nappalit.