Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya."— Előadás másolata:

1 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya

2 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG „Szemünk fénye” iskolavilágítási- és fűtéskorszerűsítési Program 2005. szeptember 13.

3 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A megfelelő iskola feltételei  Jó műszaki állapot (sem felújításra, sem tatarozásra nem szorul)  van udvara,  a természetes és mesterséges megvilágítás egyaránt jó,  az ablakok kialakítása megfelelő (légcsere biztosított)  az asztalok vagy padok állapota megfelelő  vízöblítéses WC biztosított  a WC-k száma a tanulók létszámának megfelelő  a mellékhelyiségek tisztasági meszelése az utóbbi 2 évben megtörtént. Az 5350 iskola 11%-a (573) felel meg ezeknek a követelményeknek.

4 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG Jelenlegi állapot

5 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG Jelenlegi állapot

6 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG Elmaradt fejlesztések A közoktatási intézmények fűtési és világítási infrastruktúrája többnyire elavult – 1990 óta kevés helyen valósultak meg ezirányú fejlesztések Történtek –e 1990 óta fűtés és világításkorszerűsítési beruházások?

7 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG Szemünk Fénye Program A Szemünk Fénye Program keretében lehetőség nyílik a a közoktatási intézményt fenntartók döntése alapján akár valamennyi fenntartott intézményben olyan átfogó világítási-, és fűtéskorszerűsítési program megvalósítására, mely a jelenleginél lényegesen magasabb szolgáltatási színvonal mellett közvetlen állami forrás igénybevétele nélkül végrehajtatva, pusztán a beruházás által elért megtakarításból finanszírozható.

8 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A választott lebonyolítási mód előnyei I. Megtérülő beruházás A fűtés-, és világításkorszerűsítési beruházások a korszerűsítés útján elérhető energia-megtakarításból finanszírozhatóak. Ennek megfelelően a beruházás megvalósítására államháztartási források igénybevétele nélkül kerülhet sor. Árszabályozás helyett fejlesztés A Szemünk Fénye Program keretében megvalósuló fejlesztések hatékony energiafelhasználást tesznek lehetővé. Tehát nem ártámogatással, hanem széleskörű fejlesztéssel adunk választ az energiaár kedvezőtlen változásaira – mivel a fejlesztést követően az energiaár növekedése a megtakarítást is növeli, lehetővé téve további fejlesztések megvalósítását.

9 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A választott lebonyolítási mód előnyei II. Keresztfinanszírozás Ott is sor kerülhet felújításra, ahol a korszerűsítéssel elérhető megtakarítás nem nyújt fedezetet a beruházásra, mivel a Szemünk Fénye Program útján elérhető összes megtakarítás nyújt fedezetet az egyedi beruházások megvalósítására.

10 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A választott lebonyolítási mód előnyei III. Egyszerűsített lebonyolítás A beruházás megvalósítója központosított közbeszerzési eljárás útján kerül kiválasztásra, tehát nem kell több ezer közbeszerzési eljárást lefolytatni – és lehetőség van a keresztfinanszírozásra Fenntartói önkéntesség Az eljáráshoz a fenntartók utólag és önkéntesen csatlakozhatnak, azaz a központosított közbeszerzési eljárás nyertes ajánlatát összevethetik bármilyen egyéb fűtés-, és világításkorszerűsítési ajánlattal, így csak akkor csatlakoznak a Szemünk Fénye Programhoz, ha ez tényleg az elérhető legjobb ajánlat.

11 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG Közbeszerzési eljárás A közbeszerzési eljárás ajánlatkérője az Oktatási Minisztérium. A közbeszerzési eljárást a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság bonyolítja le. A közbeszerzési eljárás megindítására még ez év őszén sor kerül, így várhatólag már a következő év első negyedévében elindulhat a beruházás.

12 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG Gazdasági elvárások Beruházás forrásigénye: 30-80 milliárd forint Megtérülés 15 év alatt: közel 200 milliárd forint Első évben várható megtakarítás: 10 milliárd forint Energia megtakarítás: 35 %

13 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG Környezetvédelmi megtakarítások A Szemünk Fénye Program révén elérhető káros anyag kibocsátás csökkenés összevetése az alábbi városok légszennyezésével:

14 LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya


Letölteni ppt "LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések