Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A család Tóth József.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A család Tóth József."— Előadás másolata:

1 A család Tóth József

2 A család „kettős vezetésű” kiscsoport
Hagyományosan az apa a családot „kifelé” képviselő ún. instrumentális vezető, intézi a család ügyeit, gondoskodik fenntartásáról. Az anya az expresszív- emotív vezető, akinek fő feladata a családi harmónia, az érzelemteli kontaktusok fenntartása, megőrzése és gazdagítása. (Buda Béla, 1974) Napjainkban a kettős vezetés érvénye mellett sajátos változások, szerepdiffúziók és kiegyenlítődések figyelhetők meg a családban.

3

4 Történetiség A hagyományos társadalom nem egyénekből állt, hanem különböző összetételű és sokféle célt szolgáló családokból. Sem a héber, sem a görög nyelv nem ismeri a család szót. Amikor a családról beszélnek a „ház” szót használják átvitt értelemben. A Biblia tanúsága szerint a pátriárkák korában a család keretei sokkal tágabbak voltak, mint a későbbi korokban. Az Újszövetség már a patriarchális családban gondolkodik.

5

6 Történetiség A család és a vagyon illetve öröklés: monogámia vs. poligámia Általában 4 lehetőség van: Több férfi – több nő Egy nő – több férfi Egy férfi – több nő Egy férfi – egy nő A poligámia a szaporodást, a monogámia az utódgondozást szolgálja. (Czeizel, 1985) Jelen: a patriarchális családok felől az egyenjogúságon alapuló család irányába mozdul el.

7 A család formái Kiscsalád Nagycsalád Egy szülős (csonka) család
Vegyes család Alternatív kapcsolatformák: Több felnőttből álló háztartás Nemzedékeket átugró család Közösségi csoportok gyermekekkel „Nem családok” Élettársi közösség Homoszexuális párok

8 A család működése A család működése olyan folyamatokat foglal magában, amelyeket a család azért alkalmaz, hogy elérje céljait, a családtagok közötti kommunikációt, a célok kitűzését, a konfliktusmegoldást, a táplálkozást és a belső-külső források használatát. A reproduktív, a szexuális, a gazdasági és az oktatási cél valamikor valamennyi család központi céljai közé tartozott. Ezek napjainkra változtak, de a pszichológiai támasz megléte igen fontos cél maradt az élet folyamán. A célokat könnyebb megvalósítani, ha a kommunikáció világos és egyenes.

9 Családi életciklusok

10 Intelligens magzat, kompetens szülők

11

12 Az ember kultúrájának szokásait, szabályait és a viselkedés külső elvárásait jórészt az első szocializációs kötelékben, a családban tanulja meg

13 Többszintű szocializáció
A gyermek biológiai gondozása Az érés és fejlődés szükségleteinek biztosítása Magatartási és szerepminták közvetítése A személyiség kétfajta hatás jelenlétében fejlődik: A spontán megnyilvánuló rejtett hatások Tudatosan irányított és közvetített nevelési ráhatások

14 A család válsága? A család reformra szorul: a szülői funkciók közeledésével egy rugalmasabb, a mindenkori konszenzusteremtésre kész, kommunikációcentrikus családmodell ad lehetőséget a kreatív továbblépésre.

15 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "A család Tóth József."

Hasonló előadás


Google Hirdetések