A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Advertisements

Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kulcskompetenciák.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Program fejlesztés az óvodai nevelés kompetenciaterületén
Kompetencia alapú képzés
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
Az intézményes nevelés stratégiái
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A munka világával kapcsolatos tudás
Képesség? Kompetencia?.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
A történelemtanítás általános funkciói, módszerei
Készítette: Szatmári Kinga
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Keretrendszer az egész napos iskola nevelési-oktatási programjának fejlesztéséhez.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Készítette: Lengyelné Bencsik Judit
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Hiány-szakképesítések ösztöndíjrendszere
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Integráló iskolák a közoktatásban
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
A komplex tehetségfejlesztő program
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az óvodai tevékenységterv
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Hiány-szakképesítések ösztöndíjrendszere Dr Baloghné Nagy Katalin pályaorientációs tanácsadó 2013 / 2014.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Az üzletek operatív működtetése
Barcsák Marianna - KPSZTI
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Pályaválasztási szülői értekezlet
Családbarát Turizmus Konferencia 2017
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Pályaválasztási szülői értekezlet
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai. A szakmai és személyes kompetencia fejlesztése.

A szakmai nevelés lényege egy adott szakmára vonatkozó szakmai műveltség elsajátítása, illetve annak gyakorlásához szükséges jártasságok, készségek, képességek kialakítása. E nevelési terület céljainak megvalósítása tulajdonképpen a szakképzés és felsőoktatás körébe tartozik, így a közoktatás feladataihoz csupán ennek megalapozása tartozik. A szakmai nevelésnek három alapvető feladata különíthető el: a szakmai műveltség, a szakmai attitűd és a szakmai gyakorláshoz szükséges képességrendszer kialakítása. A szakmai műveltség egy meghatározott tudásrendszert foglal magában, amely az általános műveltségre alapozva alakul ki: Hubert szerint: „minden mesterségben az értelmi műveltség a szakmai műveltséghez szükséges alapot képezi, nem csupán a magában hordozott ismeretek, hanem inkább a vele együtt járó szellemi jegyek által.” A szakmai műveltséghez kapcsolódik a szakmai látókör kialakítása, amely a tudományos és technológiai ismeretek közötti egységet jelenti. A közoktatásban nyilvánvalóan a szakmai műveletségnek csupán a megalapozása valósul meg. Ez egyrészt az értelmi fejletség által, másrészt pedig a tudományos ismeretek elsajátítása által.

A szakmai képességrendszer megalapozása bizonyos általános, műszaki, szenzomotoros képességek, illetve gyakorlati készségek és jártaságok által történik. Az általános képességek (megfigyelőképesség, kreativitás, gondolkodás) nemcsak a szakmai, hanem egyéb tevékenységvégzésben is szerepet játszik. A műszaki gondolkodás a gondolkodásnak az a sajátos formája, amely az alkalmazási területek függvényében differenciálódnak. Ezen belül célszerű megkülönböztetni a technikai, műszaki képzeteket, illetve azokat a műveleteket, amelyeket bizonyos technikai feladatok megoldásában használunk fel. A kimondottan műszaki képességek olyan sajátos, komplex alkotóelemek, amelyek optimális megoldások kidolgozását feltételezik, és amelyeket később felhasznál a technikai feladatok megoldásában. A műszaki képességek kialakulásában három szintet különíthetünk el: a szenzomotoros képességek (nagyság és forma észlelés), tér- és időészlelés, illetve a technikai gondolkodás szintjét, amely más bizonyos szimbólumokat operál. A gyakorlati készségek és jártasságok az értelmi és majdani termelőmunka által egyaránt igényeltek (például: vázlat-, tervkészítés, diagram olvasásának jártassága).

A szakmai attitűd megalapozása a tanulók különböző szakmákkal való megismertetése és ezek iránti érdeklődés kialakítása által valósul meg. Ez egy motivációs tényező, amely kihat a gyermek jövőbeli értelmi tevékenységére, pályaválasztására, munkatevékenységére. Más szerzőknél a szakmai képzés megalapozása speciális kompetenciák által valósul meg. Mindenféle speciális kompetencia alapját az alkotóképesség és tehetség képzi. A szakmai nevelés feladatai óvodás- és kisiskoláskorban sajátosak. Óvodáskorban az első munkaelemeket azzal a céllal vezetjük be, hogy ezáltal bizonyos gyakorlati készségeket, jártasságokat, képességeket alakítsuk ki. Ebben a korban a szakmai nevelés alapvető tevékenységi formája a játék, a munkaelemek játékba való beépítése. Kisiskoláskorban a szakmai nevelés megvalósítási módozatai részben differenciálodnak, többnyire a szenzomotoros képességekre, mozgások pontosságára, összerendezettségére, az ügyességre, alapvető eszközök kezelésének készségére vonatkoznak. Ezek jelentős része kézimunka órákon valósul meg.