BEVEZETŐ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Alapműveletek és készülékek Azok a műveletek és készülékek, amelyek valamennyi technológiai folyamatban közösek, az alapműveletek és készülékek elnevezést kapták. Az egyik ilyen alapművelet, pl. az oldatok bepárlása. A művelet megvalósítására bepárlókat, mint alapvető készülékeket használnak.
Az alapműveletek csoportosítása A vegyipari alapműveletek különböző jellemzők alapján csoportosíthatók: 1.A folyamat sebességét meghatározó alaptörvények milyensége szerint, és 2.A művelet végrehajtásának módja alapján.
A folyamat sebességét meghatározó alaptörvények szerint a következő műveleteket különböztetjük meg: Hidrodinamikai; Kalorikus (hőátviteli); Anyagátbocsátási (diffúziós); Kémiai műveletek (reakciók) és Mechanikai műveletek.
A végrehajtás módja szerint a műveletek lehetnek: 1.Szakaszosak; 2.Folyamatosak és 3.Vegyes műveletek.
A folyamatos műveletek előnyei a következők: A végtermék folyamatosan távozik a készülékből, azaz nincsen időveszteség a készülék alapanyaggal való feltöltése és a termék eltávolítása miatt. Könnyebb az automatikus irányítás megvalósítása, nagyobb a teljes mechanizáció lehetősége. Stabilabb az üzemmenet és ezért jobban tartható a termék változatlan minősége. Kompaktabb a berendezés, ami csökkenti az üzemeltetési költségeket.