Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az önműködő szabályozás hatásvázlata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az önműködő szabályozás hatásvázlata"— Előadás másolata:

1 Az önműködő szabályozás hatásvázlata
Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

2 A szabályozástechnikában a szabályozási kör egyes tagjait ún
A szabályozástechnikában a szabályozási kör egyes tagjait ún. blokkal jelöljük. x2 xk xb x1 x3 Elágazás Átvivő tag x1 = x2 = x3 x2 x2 + - x1 x3 + x1 x3 + Összegképző tag Különbségképző tag x1 + x2 = x3 x1 - x2 = x3

3 A blokkba a helyettesített tag átviteli függvényét írjuk.
Az önműködő szabályozások elvi működését az egyes tagok jeleinek megfelelő összeköttetésével ábrázoljuk. Az így létrejött ábra a HATÁSVÁZLAT. A hatásvázlaton a jelek irányát nyíllal jelöljük.

4 Gc – A szabályozó tag átviteli függvénye
Gv – A végrehajtó tag átviteli függvénye Gp – A szabályozott berendezés átviteli függvénye H1 – Az érzékelő átviteli függvénye

5 A szabályozási kör tagjainak be- és kimenő jele közötti összefüggést leíró függvényt nevezzük ÁTVITELI FÜGGVÉNYNEK. Azt mutatja meg, hogy a bemenőjel értékének megváltozásakor hogyan változik meg a tag kimenőjele. Pl. a szabályozó átviteli függvénye (leegyszerűsítve) a következőképpen írható fel:

6 A mérő- és szabályozó berendezések jelölése

7 A tervezői és technikai dokumentumokban a különböző berendezések és mérőműszerek megfelelő grafikus jellel, szabvány által előírt módon vannak feltüntetve. Pl.: Műszer Kéziszelep Pneumatikus jel Szabályozószelep elektromos szervomotorral Elektromos jel Pneumatikus szabályozószelep Rotaméter FI

8 A grafikus jelek mellett, nagy nyomtatott betűkkel is végezhetik a jelölést.
Az első betű a fizikai jellemzőt jelöli, a második és harmadik betű a berendezés szerepére és fajtájára utal. Pl.: az első betű T – hőmérséklet F – fluidáram P – nyomás W – tömeg D – sűrűség , stb.

9 A második és harmadik betű: TRC – Hőmérséklet szabályozó vonalíróval
vagy, DIC – Sűrűség szabályozó indikátorral LT – Folyadékszint érzékelő, stb. Megfelelő táblázatokban az összes jelölés rendszerezve fel van tüntetve.

10 Különleges jelek A betűjelek után következnek a különleges számjelek kötőjellel elválasztva egymástól. Az első szám az üzemrész sorszáma, a második szám a műszer, berendezés sorszáma. Pl.: FRC (Áramlásszabályozó vonalíróval a harmadik üzemrészlegben, amely a kettes műszer, az első szabályozókörben).

11 A jelölések és jelek használatának példája a folyadékszint-szabályozásra
qv1 LV-1-5 LRC 1-1 LA L LAH 1- 4 1- 3 qv2 LT 1- 2

12 1 – Szintszabályozó vonalíróval
2 – Szintérzékelő és átalakító 3 – Magas szint riasztó 4 – Alacsony szint riasztó 5 – Szintszabályozó szelep


Letölteni ppt "Az önműködő szabályozás hatásvázlata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések