Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Reakciókinetika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Reakciókinetika."— Előadás másolata:

1 Reakciókinetika

2 Reakciósebesség: - egységnyi idő alatt bekövetkező koncentráció-változás, egységnyi idő alatt hány mól alakul át a kiindulási anyagok valamelyikéből, vagy hány mól keletkezik a termékek valamelyikéből. Jele: v A reakciók csoportosítása sebességük szerint: - pillanatszerűen végbemenő reakciók (pl. vizes oldatban lezajló ionreakciók, robbanások, stb.) - időreakciók, amelyek néhány másodperc, perc, óra, nap stb. alatt mennek végbe - végtelenül lassú reakciók, amelyek nem mennek végbe, csak adott feltételek mellett (H2 és O2 gáz eltartható anélkül, hogy reakció következne be)

3 A kémiai reakciók lejátszódásának feltétele:
a reagáló részecskék hatásos ütközése: – Az ütközéskor a megfelelő térbeli helyzetben levő részecskék nagyon rövid időre képesek összekapcsolódni, és ún. aktivált komplexumot létrehozni megfelelő részecskék megfelelő energiával (aktiválási energia) megfelelő irányban

4 A reakciósebességet befolyásoló tényezők:
Koncentráció: Minél nagyobb a kiindulási anyagok koncentrációja, annál gyorsabb a reakció, mivel egységnyi idő alatt annál többször ütközhetnek egymással részecskék Példa: a reakció: xA + yB = zC + wD v ~ [A]x és v ~ [B]y vagyis v ~ [A]x·[B]y ebből következik: v = k·[A]x·[B]y k – reakciósebességi állandó: az anyagi minőségre és a hőmérsékletre vonatkozó állandó.

5 Hőmérséklet: a hőmérséklet emelése a kémiai reakciókat gyorsítja. Magasabb hőmérsékleten a reagensek részecskéinek nagyobb az átlagos energiája, így - gyorsabban mozognak, többször ütköznek egymással - gyakoribbak az aktiválási energiának megfelelő ütközések 10oC hőmérséklet emelés a reakció sebességét 2-3 szorosára növeli A hőmérséklet emelésekor a k reakciósebességi állandó értéke változik meg. Megfelelő hűtéssel a kémiai reakció „befagyasztható”

6 Katalizátor: olyan anyag, amely a reakció sebességét növeli, de a reakció végén változatlan állapotban marad vissza. A katalizátor olyan új reakcióutat nyit meg (más reakciómechanizmussal megy végbe a folyamat), amelynek kisebb az aktiválási energiája, így adott hőmérsékleten gyakoribbak az aktiválási energiának megfelelő ütközések. A katalizátorok a reakcióhőt nem befolyásolják, mivel a kiindulási és végállapot ugyanaz, mint katalizátor nélkül. Példa: V2O5, platina, palládium, Fe, Ni, enzimek (biológiai folyamatokat katalizálnak) Inhibitor: olyan anyag, amely a reakció sebességét csökkenti, de a reakció végén változatlan állapotban marad vissza.


Letölteni ppt "Reakciókinetika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések