Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
AZ ANYAGOK TÁROLÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

2 A tárolás során az anyagokat minőségi és mennyiségi veszteségek nélkül kell megőrizni.
Akkor tudunk célszerű, minimális veszteségekkel járó tárolást biztosítani, ha figyelembe vesszük a tárolandó anyag fizikai és kémiai tulajdonságait.

3 Szilárd anyagok tárolása
Göngyölegben való tárolás: Göngyölegen olyan edényeket, ládákat, zsákokat értünk, amelyek tároláson kívül az anyag szállításához is alkalmasak. Szilárd anyagokhoz göngyölegként fémdobokat, hordókat, textíliából, papírból, vagy műanyagból készült zsákokat használnak.

4 Azokat az anyagokat, amelyeknek göngyölege nedvességálló, a szabadban is tárolhatják, betonalátéteken, lehetőleg elkerített helyen. Kevésbé ellenálló csomagolású anyagokat zárt raktárakban célszerű tárolni.

5 A halmaz alakja lehet kúp, gúla, háromszögalapú hasáb.
Tárolás halmazban: Az anyag tulajdonságaitól függően a halmazt képezhetik szabadban, fedett tárolóhelyen, teljesen zárt raktárban. A halmaz alakja lehet kúp, gúla, háromszögalapú hasáb. A halmazok alakját nagymértékben befolyásolja a természetes rézsűszög, amely általában fok között változik. 45 foknál kisebb rézsűszög mellett nem érdemes halmazokat kialakítani, mert nagy a helyigényük.

6 A bunkerek szerkezeti anyaga vasbeton vagy acél.
Tárolás bunkerben és silóban: Silókban, bunkerekben olyan anyagokat tárolhatnak, amelyek nem tapadnak, aprószemcsések vagy porszerűek. A bunkerek rendszerint négyszögletes kiképzésűek, aljuk gúlaszerűen összeszűkül és megfelelő elzáró, illetve adagolószerkezetük van. A bunkerek szerkezeti anyaga vasbeton vagy acél.

7 A silók általában hengeres, a bunkereknél magasabb építmények.

8 A folyadékok is tárolhatók göngyölegben és tartályokban.
Folyadékok tárolása A folyadékok is tárolhatók göngyölegben és tartályokban. Kisebb mennyiségű folyadékok tárolhatók abban az edényben is, amelyben a raktárba érkeztek. Göngyölegként folyadékokhoz üvegballonokat, műanyag, fém kannákat, valamint hordókat használnak.

9 Nagyobb mennyiségű folyadékot acéltartályokban tárolnak.
A tartály készülhet más fémből, de műanyagból is, figyelembe véve a tárolt folyadék korróziós sajátságait. A tárolásra használt tartály lehet nyitott (ritkán), de többnyire a tartályok zártak. A tartály alakja lehet szögletes vagy hengeres. Szilárdsági szempontból a hengeres tartály kedvezőbb. A tartály elhelyezése lehet vízszintes vagy függőleges.

10

11 Nagyobb mennyiségű tűzveszélyes folyadékot védőgödörben elhelyezett felszíni tartályban, vagy földbe sülyesztett tartályban szabad tárolni.

12 A gázpalackok nyomásra méretezett edények, szerkezeti anyaguk acél.
Gázok tárolása Tárolás gázpalackokban: Kisebb gázmennyiséget, szállító edényül szolgáló gázpalackban tárolhatunk. A gázpalackok nyomásra méretezett edények, szerkezeti anyaguk acél. A nem éghető gázokat tartalmazó palackok szelepei jobbmenetűek, míg az éghető gázokat tartalmazóké balmenetűek.

13 Nagyobb mennyiségű gázt ún. gáztartókban tárolnak.
A nagyobb befogadóképesség érdekében a kisnyomású gáztartókat változó térfogatúra készítik, míg a nagynyomású gáztartókban a gázt összesűrítve tárolják. A kisnyomású gáztartókban uralkodó nyomás nem haladhatja meg az 5000 Pa. Két típusuk használatos, a vízzáras és a száraz gáztartó.

14 A nagynyomású gáztartók hengeres vagy gömb alakú edények, melyekből a gáz nyomáscsökkentő szelepen keresztül vezethető ki.


Letölteni ppt "VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések