Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2 Az elárasztott csővezeték szemlélt keresztmetszetén egységnyi idő alatt átáramlott fluidum tömegét, tömegáramnak, térfogatát, pedig térfogatáramnak nevezzük.

3  A két áram közötti összefüggés, a következő:

4 A fluidum sebessége Kifejezhető, mint a térfogatáram és az áramlási csőkeresztmetszet hányadosa: D- a cső belső átmérője [ m ]

5  Az elmondottak figyelembevételével, a tömegáram a következőképpen is felírható:

6 Az áramlás folytonosságának (kontinuitásának) törvénye A folytonosság, ill. kontinuitás azt jelenti, hogy az áramban nincsenek fluidummal ki nem töltött üres terek. Az áramlást egyenletesnek (stacionáriusnak) tekintjük, ha a szemlélt keresztmetszetben a fluidum sebessége és nyomása az idővel nem változik, azaz adott keresztmetszetben a folyadékáram állandó.

7  Illetve:

8 D 1 < D 2 < D 3 így S 1 < S 2 < S 3 A törvény értelmében, w 1 > w 2 > w 3.

9  Változó keresztmetsztű csővezetékben a fluidum sebessége fordítva arányos a keresztmetszet felületével.  Az áramlás folytonosságát kifejező egyenletnek megfelelően a csővezeték belépési keresztmetszetében a fluidum tömegárama egyenlő a kilépési keresztmetszet tömegáramával.


Letölteni ppt "A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések