Táplálkozás, emésztés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Gyermekeink egészségéért: iskolában és otthon
Formula 2: Multivitamin-komplex
„Ez az icike-picike mind megette!”
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Reformtáplálkozás.
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
A szervezet energiaforgalma
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
A szervezet energiaforgalma
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Aktív, egészséges életmód
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Mikroelemek.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Táplálkozás, emésztés

Anyagcsere - Táplálkozás Élettani folyamat – a szervezetben zajló idegi-hormonális szabályozás alatt álló biokémiai folyamatok összessége, a táplálék elfogyasztásából, emésztéséből, a tápanyagok felszívódásából, a szervezeten belüli hasznosításából és a végtermékek kiválasztásából áll.

Tápanyagok A táplálék azon összetevői, melyek az emésztőcsatornából felszívódva élettani funkciókat töltenek be a szervezetben szénhidrátok zsírok fehérjék vitaminok, ásványi anyagok

Táplálék Élelmiszer Emésztés Energiaszükséglet Táplálék Élelmiszer Emésztés Energiaszükséglet energia –megmaradás törvénye!!! Tápanyagszükséglet energiaszükséglet fedezése + + test anyagainak újjáépítése + + kémiai folyamatokhoz szükséges anyagok biztosítása

Az emberi szervezet tápanyagai Szerves tápanyagok fehérjék szénhidrátok lipidek vitaminok Szervetlen tápanyagok ásványi anyagok víz

Szénhidrátok Szénből, hidrogénből és oxigénből álló vegyületek Legfontosabb energiaszolgáltató tápanyagok Egyszerű cukrok Összetett szénhidrátok Emészthető összetett cukrok = keményítő Emészthetetlen összetett cukrok = rostok

Fehérjék Növekedéshez és fejlődéshez szükséges Aminosavakból épülnek fel Élethez szükséges 9 aminosav, amit a szervezet nem képes előállítani = esszenciális aminosavak Állati fehérjék – teljes értékűek Növényi fehérjék – hiányosak (kivétel szója)

Zsírok Szerepük: Energiát szolgáltatnak Zsírban oldódó vitaminok Napi energiabevitel max. 30 %-a származhat zsírból Táplálék zsírtartalma Zsírsavak telített - főleg állati eredetű, pl. disznózsír Telítetlen – növényi eredetű, pl. napraforgóolaj egészségesebb Koleszterin

Koleszterin A zsírok (lipidek) közé tartozó szteránvázas szerves vegyület. A szervezet számára alapvetően fontos, nélkülözhetetlen alkotórész. Minden sejt membránjának összetevője, feladata elsősorban a membrán rugalmasságának, képlékenységének megtartása. Többféle hormon kiindulási alapja. Elsősorban a mellékvesekéreg hormonjai és a nemi hormonok képződnek koleszterinből. Különféle fehérjékhez kötötten, mint lipoprotein van jelen a vérplazmában.

LDL-koleszterin (low-density lipoprotein) alacsony denzitású lipoproteinek Az artériák érbelhártyájában szerepük van az érelmeszesedés kialakulásában. Emelkedett szintje növeli az ischaemiás szívbetegség és a szívkoszorúér betegség kockázatát.

HDL-koleszterin (high-density lipoprotein) magas denzitású lipoproteinek Nincs szerepük az ischaemiás szívbetegség és a szívkoszorúér betegség kialakulásában. A már lerakódott koleszterint az érfalból visszaszállítja a májba, ami ott lebomlik, majd végül a bélben végzi.

Fehérjék Növekedéshez és fejlődéshez szükséges Aminosavakból épülnek fel Élethez szükséges 9 aminosav, amit a szervezet nem képes előállítani = esszenciális aminosavak Állati fehérjék – teljes értékűek Növényi fehérjék – nem teljes értékűek, hiányosak

Vitaminok A szervezetnek napi néhány milligrammra van csak szüksége, azonban ha ezt nem kapja meg, hiánybetegségek alakulnak ki. VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK Nem raktározza a szervezet, tehát folyamatosan kell őket pótolni. A feleslegesen bevitt nagyobb mennyiség kiürül, nem lehet túladagolni. Ide tartoznak a B-vitaminok, C-vitamin, P és H-vitaminok. ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK Ide tartozik az A,D,E,K vitamin. felhalmozódnak a szervezetben, hiány esetén egy darabig innen pótlódnak, túladagolhatók.

Vízben oldódó vitaminok C-vitamin Tulajdonságok Hiány esetén Szent-Györgyi Albert állította elő először zöldpaprikából antioxidáns hatású, segíti a szervezet védekezését mindenféle stresszhatással, fertőzéssel, daganattal, sejtöregedéssel szemben. A legtöbb C-vitamint a csipkebogyó tartalmazza Skorbut nevű betegség lép fel, ez ma már elenyészően ritka

Vízben oldódó vitaminok B-vitaminok B1, B2, B6 és B12 vitaminok a legfontosabb alkotói a családnak. B1 vitamin az idegrendszer működéséhez, B2, B6 az anyagcseréhez, B12 a vérképzéshez kell. B1 vitaminhiány leggyakrabban alkoholizmusban lép fel, mivel az alkohol a B1-vitamin felszívódását gátolja. Hiánya emlékezet- és járászavarokkal és egyéb idegrendszeri tünetekkel jár. B2 és B6 vitamin hiány esetén az ajkak berepedezése, fáradékonyság, szájnyálkahártya gyulladás, idegesség, ingerlékenység lép fel. B12 hiány vérszegénységhez vezet.

Zsírban oldódó vitaminok A-vitamin Az A-vitaminhiány következményei a farkasvakság (szürkületi vakság), súlyos esetben teljes vakság, bőr és nyálkahártya-betegségek, károsodik az immunrendszer, csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállás. Gyermekekben lassul a növekedés. A hiánybetegség a 2-5 éves gyermekek körében a leggyakoribb, gyakran általános alultápláltság része. A-vitamint tartalmaznak a máj, tejtermékek, tojás, tengeri halak, vitaminozott margarinok, sárgarépa, sütőtök, leveles zöldségek, paradicsom, narancs.

Zsírban oldódó vitamin D-vitamin A D-vitamint bevihetjük a táplálékkal, illetve napozás során a nap ultraibolya sugárzásának hatására a bőrben D-vitamin keletkezik. A hiány csecsemőkben angolkór (elégtelen csontfejlődés), felnőttekben a csontritkulás képében jelentkezik. fejlődő országokban ma is nagyon gyakori az angolkór A felnőttkori D-vitaminhiány Európában is gyakori, főleg az idősek körében. mozgáskorlátozott, ezért nagyon keveset jár ki a napfényre, elégtelenül táplálkozik.

Ásványi anyagok A szervezetnek számos ásványi anyagra van szüksége van. Csoportosításuk: fő ásványi anyagok – kálcium, magnézium, foszfor, elektrolitok –nátrium, kálium, klór, nyomelemek –vas, cink, réz, mangán, molibdén, fluor, jód, kobalt, króm, szelén

Ásványi anyagok Kalcium Szerepe: Csontok, fogak alkotórésze, idegi szabályozás, izomműködés. Hiány esetén gyermekekben angolkór (csontosodási zavar), felnőttekben csontritkulás alakul ki. Napi ajánlott bevitel 800-1200 mg. Terhességben a szervezet kalciumigénye megnő. Megtalálható: Tej, tejtermékek, dió, olajos magvak

Ásványi anyagok Vas Szerepe a vérképzésben van, hiányában vérszegénység alakul ki. A vashiány a legelterjedtebb hiánybetegség a földön A vashiánynak három fokozatát különítjük el: semmilyen tünet nincs, a vér vasszintje normális, de a szervezet vasraktárai üresek semmilyen tünet nincs, de a vér vasszintje alacsony vérszegénység tünetei jelentkeznek: fáradékonyság, teljesítőképesség csökkenése, fejfájás, gyakori szívdobogásérzés, súlyos esetben szédülés, ájulás. A vashiány gyakori a csecsemőkorban, a kamaszkorban, illetve a nők körében,

A vashiány csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, rontja a fizikai munkavégző képességet és a szellemi teljesítményt. Károsítja a hőszabályozást A táplálékkal elfogyasztott vas jobban felszívódik, ha C-vitaminnal fogyasztjuk együtt. A felszívódást rontja a csersav (tea, kávé) és a fitát (bab, borsó). A leghatékonyabban a húsból vagy májból bevitt vas szívódik fel.

Ásványi anyagok Jód A jód nyomelem, azaz kis mennyiségre van csak szüksége az emberi szervezetnek, de hiánya betegséget okoz. A jódhiány a golyva nevű pajzsmirigybetegséget okozza, ami a pajzsmirigy (nyakon elöl) megnagyobbodásával jár. A súlyos jódhiány tünetei a fáradékonyság, meglassultság, süketség, a szellemi tevékenység meglassulása, hanyatlása, jellegzetes bőr és szőrzet elváltozások. A terhesség alatti jódhiány hatására a magzat idegrendszere nem fejlődik ki rendesen, szellemi fogyatékos lesz

Magyarországon egészen az ötvenes évekig igen gyakori volt a jódhiány, különösen a Dunántúlon és Észak-Magyarországon. 1950-től kezdve vezették be a konyhasó jódozását Jódot tartalmaz a tengeri só, és a tengeri állatok, halak, ezért tengerparti területeken nagyon ritka a jódhiány. A jód felszívódását csökkenti a kelbimbó, retek, mustár

A szervezet energiaforgalma Energiára van szükség: szövetek képződése, működése, az idegrendszerben az elektromos vezetés, az izommunka és az állandó testhőmérséklet fenntartása miatt Egyensúly feltétele: a bevitt energia = a szervezet energiaszükséglete

A szervezet energiaforgalma Energiaszükséglet = Alapanyagcsere + Fizikai tevékenység Alapanyagcsere: az alapvető életfolyamatok fenntartásához szükséges energiamennyiség, amely éber, szellemi és testi nyugalmi állapotban, előzetesen 12-14 órát éhező személyben mérhető semleges külső hőmérsékleten Fizikai tevékenység energiaszükséglete: az elvégzendő fizikai munkától és idejétől függ számítása az alapanyagcseréből szorzófaktorokkal

A helyes táplálkozás modelljei Táplálkozási piramis A kiegyensúlyozott táplálkozás szivárvány modellje Az egészséges táplálkozás ház modellje

Táplálkozási piramis

http://www.mypyramid.gov/

A kiegyensúlyozott étrend - szivárvány

Néhány jól ismert alapelv Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Változatosság: ha sokféle ételt fogyasztunk, nagyobb az esélye annak, hogy szervezetünket minden szükséges tápanyaggal ellátjuk. A zsiradékok mennyiségére és minőségére is ügyelni kell! Az édességek, desszertek, rágcsálnivalók fogyasztása csak mértékkel javasolt!

Még néhány alapelv Legyen szívügye a sófogyasztás mérséklése! Teljes értékű gabonafélék alkossák az étrend alapját! Zöldséget és gyümölcsöt naponta többször is kell enni! Tej, tejtermék fogyasztása naponta ajánlott! Sovány húsok, húskészítmények, halak és a tojás fontos alkotóelemei az étrendnek!

Amiről gyakran elfeledkezünk A szomjúság legjobban az ivóvízzel oltható! A kiegyensúlyozott táplálkozás a vásárlással kezdődik! Törekedjen az ideális étkezési körülmények megteremtésére! Fontos a helyes étkezési ritmus is!

Szívhez szóló tanácsok 1. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy gyermeke ne menjen reggeli nélkül iskolába. Amikor gyermeke szomjas, mindig kapjon – lehetőleg cukormentes – folyadékot. A gyermekek nem mindig érzik a szomjúságot, gyakorta elterelődik erről a figyelmük is. Ezért rendszeresen figyelmeztetni kell őket az ivásra. Engedje meg gyermekének, hogy annyit szedjen és annyit egyen, amennyi jólesik. Ne egye túl magát amiatt, hogy nem szabad ételt hagynia a tányéron.

Szívhez szóló tanácsok 2. Segítsen gyermekének megérteni, hogy nincs jó vagy rossz étel. Mutasson jó példát, próbáljon ki újdonságokat! Ismertesse meg családját minél többféle élelmiszerrel és étellel! Soha ne jutalmazza a gyermekét étellel, és ne büntesse az étkezés megvonásával!

Szívhez szóló tanácsok 3. Az ételeknek és az italoknak legyen kijelölt helye (a konyhában, az étkezőben). Ne tartson a számítógép vagy a tévé közelében még rágcsálnivalókat sem.

Az elhízás nem csak esztétikai probléma Ugye nem szeretné, hogy gyermeke beteg legyen és csúfolják az osztálytársai? Magyarországon a gyermekek egyharmada elhízott és még több a kövér felnőtt. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód segít abban, hogy a testtömeg ne haladja meg az optimálisat. Az elhízásra még inkább igaz, hogy könnyebb megelőzni és tenni ellene, mint fogyókúrázni. Gyermekkorban fogyókúrázni csak orvos javaslatára, és tanácsait megfogadva szabad, mivel a növekedést is súlyosan befolyásolhatja a tápanyagmegvonás.

Nem tilos, de… Cukrozott, szénsavas üdítőitalok Ezek helyett… ezek ajánlottak Cukrozott, szénsavas üdítőitalok Rostos gyümölcs- és zöldséglevek, ásványvíz Zsiradékban gazdagabb, fehér lisztből készült sütemények (linzerek, leveles-vajas tészták) Különböző töltelékkel készült rétesek, piték, piskóták, illetve túrós, diós, mákos pékáruk Hagyományos szendvicsek Szendvicsek zöldségekkel kiegészítve

Nem tilosak ezek sem, de… Ezek helyett… ezek ajánlottak Csokoládék, cukorkák Müzliszeletek, aszalt gyümölcsök, kompót/befőtt, friss gyümölcsök, tejdesszertek Chipsek, sós ropik Szezámmagos ropik, pattogatott kukorica, puffasztott gabonaszeletek, natúr olajos magvak, extrudált kenyerek

Szívünk Napja (szeptember utolsó vasárnapja)