Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos"— Előadás másolata:

1 Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos 2018.03.10
EFOP Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok Bordányban Helytelen táplálkozással kapcsolatos betegségek, egészségkockázatok Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos

2 TÁPLÁLKOZZUNK EGÉSZSÉGESEN

3 „Testünk és környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt.” ( Szent-Györgyi Albert)

4 Mi a táplálkozás? A táplálkozás során a szervezetünk felépítéséhez szükséges tápanyagokat és az élettevékenységünkhöz szükséges energiát biztosítjuk Táplálkozásunk során a szükségleteinknek és a táplálkozással biztosított energiának és tápanyagoknak egyensúlyban kell lennie Az élettani szükségletnek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag biztosítása fenntartja - az egészséget - a harmonikus ütemű növekedést, fejlődést - biztosítja a megfelelő fizikai és szellemi tevékenységet

5 Mi az egészséges táplálkozás?
Az egészséges táplálkozás az aktív, egészséges életmód egyik legfontosabb része. Az egészséges táplálkozás során megfelelő mennyiségben kell bevinnünk energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket).  Az egészségtelen táplálkozásnak következményei vannak!!

6 Elégtelen táplálás Lassul a fejlődés Szellemi- és fizikai teljesítőképesség csökken Hiányállapotok lépnek fel Gyakori megbetegedések Túltáplálás Elhízás Teljesítőképesség csökkenése Betegedések (közvetlenül gyermekkorban, később, fiatal felnőtt korban)

7 Táplálkozz okosan! Az egészséges táplálkozás kommunikációja a táplálkozási piramis, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége kidolgozta az OKOSTÁNYÉRt, mely szemléletesebb a kommunikálásra.

8 A kiegyensúlyozott étrend összetevői
4 3 Mikor? Hányszor? 2 5 Hányfélét? Mit? 1 6 Mennyit? Hogyan?

9 Mit, mennyit együnk?

10 Táplálkozásunk alapja a gabonák és termékeik!
Energiát biztosítanak A rostokban gazdag egészségesebb Naponta legalább 3 adag ajánlott Kenyér, péksütemény- nem cukrozott!! Műzlik, gabonapelyhek Kásák Barnarizs, köles, hajdina (Forrás: Wikipédia, Gabona) 1 adag= 1 db zsemle, vagy közepes kenyérszelet, 12 evőkanál főtt tészta, vagy rizs, köles, 3 evőkanál gabonapehely

11 Zöldségek, főzeléknövények
Gazdagok rostokban Sok vitamin, sok ásványianyag Minden főétkezéshez ajánlott fogyasztani piros, narancs, vagy sötétzöld színű zöldséget Legalább 1x nyersen Hetente ajánlott szárahüvelyest fogyasztani ( szárazbab, felesborsó, lencse) Burgonyát legfeljebb 2-3 naponta ajánlott fogyasztani Változatosan elkészíthetőek Egészségvédő hatásuk van!

12 Gyümölcsök Rostokban gazdagok
Vitaminokat, ásványianyagokat tartalmaznak Elsősorban friss gyümölcs ajánlott, legyen a tízórai, uzsonna része A reggeli műzli, gabonapehely értékesebb lehet gyümölcsökkel kiegészítve Hetente ajánlott egy kismaréknyi nem sózott olajosmag fogyasztása

13 Tej-, tejtermékek Sok fehérjét tartalmaz
Kalcium tartalma biztosítja a megfelelő csontozat kialakulását Naponta legalább 3x 1 pohárnyi tejet, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket 1 pohár tej, vagy joghurt, kefír, vagy 3 dkg sajt, vagy 5 dkg túró A gyümölcsjoghurt egészségesebb, ha natúr joghurtból és friss gyümölcsből otthon készül

14 Húsok, húskészítmények, halak
Fehérjeforrások Zsírszegényebb változatokat, zsírszegény konyhatechnikai eljárásokkal ajánlott Hetente 1x ajánlott halat fogyasztani Minden főétkezésnek kell teljesértékű fehérjét tartalmaznia Ha nem tej, tejtermék, akkor 1 szelet zsírszegény hús, vagy 15dkg hal, vagy 5 dkg zsírszegény felvágott, vagy db tojás

15 Zsiradékok A zsiradékok fontos energiaforrások
Kenyérre kevés vaj, vagy margarin kenhető Főzéshez inkább olaj javasolt Célszerű zsírtakarékos ételkészítési eljárást választani Bőséges zsiradékban sült ételeket lehetőleg ritkán fogyasszunk! Pl. rántotthús, sültkrumpli, fánk

16 Cukor, édesség A cukor kis mennyiségben sok energiát tartalmaz un. üres kalóriákat A csokoládék, sütemények zsiradékot is tartalmaznak Fogyasztásuk elhízáshoz vezethet Édességet csak az ebédhez, harmadik fogásnak, legfeljebb hetente 1-2 alkalommal Az édesség tartalmazzon sok gyümölcsöt , vagy tejet

17 Folyadékok Fogyassz naponta legalább 8 pohár folyadékot! Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen! Szomjoltásra legalkalmasabb az ivóvíz! Az üdítőitalok, gyümölcslevek sok cukrot tartalmazhatnak! Ajánlott hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevet, zöldséglevet választani! Cukrot tartalmazó teák, turmixok, tejesitalok legfeljebb naponta 1-2 csészével ajánlottak.

18 Mozgás A rendszeres testmozgás védi az egészséget!
Megfelelő testtömeg, izomtömeg, csonttömeg alakul ki Nő a tüdőkapacitás, a szív teljesítő képessége Leküzdhető a stressz, javítja a hangulatot Erősíti az immunrendszert Naponta legalább 60 perc intenzív mozgás szükséges! (Forrás: Vicces fiúk rajzfilmfigura)

19 Napirend, rendszeres étkezés
Naponta ötször kell enni! Mindig kell reggelizni! A tízórai legyen komplett, tartalmazzon egészséges kenyeret, vagy péksüteményt, sonkafélét, sajtot, margarint, zöldséget Minden nap legyen nyers gyümölcs is! Naponta legalább egyszer, lehetőleg ebédre, főtt ételt kell fogyasztani

20 Egészségtelen ételek, élelmiszerek
A kávé, cola, energiaital (koffeint, kokacserje kivonatot, taurint tartalmaz) A cola megakadályozza a megfelelő csontozat kialakulását A csipszek sok zsírt és sok sót tartalmaznak A sósmogyoró helyett kevés nem sózott olajosmagvat ajánlott fogyasztani A szörpök, szénsavas üdítők fogyasztása elhízáshoz vezethet

21 Köszönöm a figyelmet!

22 Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos 2018.03.10
EFOP Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok Bordányban Helytelen táplálkozással kapcsolatos betegségek, egészségkockázatok Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos


Letölteni ppt "Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos"

Hasonló előadás


Google Hirdetések