Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Iskolagyümölcs- program oktatási segédanyag 2013/2014 tanév II. félév

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Iskolagyümölcs- program oktatási segédanyag 2013/2014 tanév II. félév"— Előadás másolata:

1 Iskolagyümölcs- program oktatási segédanyag 2013/2014 tanév II. félév
osztályos tanulók számára Készítette: Somfainé Fehér Diána

2 Fontos! A rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás mellett sok folyadékot kell inni.

3 A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme.
Ahogyan öregszünk, úgy csökken testünk víztartalma .

4 a hasmenés vagy a hányás során víz távozik el szervezetünkből.
Sportoláskor, nyáron a nagy melegben, a síráskor, a lázas állapot alatt, a hasmenés vagy a hányás során víz távozik el szervezetünkből.

5 Napi folyadékszükségletünk mintegy felét az elfogyasztott étellel, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz. Így a vízfelvételnek és vízleadásnak egyensúlyban kell lennie. Vízfelvétel Vízleadás

6 Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, a szervezet kiszárad.

7 Szervezetünk a szomjúságérzettel figyelmeztet
bennünket a sürgős vízpótlásra.

8 bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből
Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik és átmenetileg tárolódik, leadja a benne oldott anyagokat.

9 Valahogyan úgy kell elképzelni, ahogyan autónknak, testünknek is szüksége van megfelelő karbantartásra„üzemanyagra”, rendszeres „műszaki ellenőrzésre”, folyadékok cseréjére, feltöltésére, a motor tisztítására. Ugyanígy testünknek is szüksége van a vízre, hasonló funkciók betöltésére.

10 A víz lehetővé teszi a tápanyagok szállítását, felszívódását, szabályozza a vérkeringést és biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét, tisztítja, méregteleníti szervezetünket. VÍZ

11 Fontos a rendszeres folyadékfogyasztás!
Ne várd meg amíg a szervezet szomjúságot jelez. Alakítsd ki ivási szokásaidat, ügyelve a étel és a folyadék arányára.

12 Étkezés közben viszont nem ajánlott a folyadékfogyasztás,
Tanulás és játék közben tarts hosszabb- rövidebb pihenőket, egy- egy frissítő pohár víz elfogyasztására. Étkezés közben viszont nem ajánlott a folyadékfogyasztás, mert rontja a szilárd ételek lebontásának hatékonyságát.

13 Esténként tarts számvetést, hogy mennyi folyadékot ittál meg.

14 Vajon bármilyen folyadékkal pótolhatjuk a szervezet vízszükségletét?
NEM! A gyermekek szervezetének 1,5 liter víz a napi szükséglete. Mégpedig tiszta víz. Minden folyadék amit megiszunk és nem tiszta víz, az nem számít bele a 1,5 literbe.

15 A tea, kávé az alkohol és a különböző üdítőitalok nem megfelelő helyettesítői a tiszta, természetes víznek. Eltávolítják az őket feloldó vizet, és szervezetünk víz tartalékaiból is elvonnak.

16 Ma az üdítők fogyasztásával, becsapjuk szervezetünket.
Testünk szomjúsággal jelzi a víz hiányt, mi pedig víz helyett üdítőitalt adunk neki. Az üdítőitalokban annyi cukor és egyéb haszontalan anyag van, hogy a szervezetünknek komoly kihívást jelent, hogy vizet vonjon ki belőle.

17 De, még ha ez sikerül is, egy pohár colában található víz mennyiséget a szervezet pont elhasznál a benne lévő haszontalan anyagok kiürítésére.

18 Az igazság az, hogy a szénsavas italok nemhogy pótolják a vizet,
Sőt! Az igazság az, hogy a szénsavas italok nemhogy pótolják a vizet, hanem vizet vonnak el a szervezetből, fokozott szomjúságot okozva.

19 A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer,
amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele.

20 Tudtad? A víz hiányára sokkal érzékenyebben reagál a szervezet,
mint bármely szilárd étel megvonására. Étel nélkül néhány hétig, is képes életben maradni az ember, a víz megvonása azonban már 4-5 nap után végzetessé válhat.

21 Szomjazás esetén a szervezet először az izomból vonja el
a nélkülözhetetlen vízmennyiséget, és ez az izmok fokozott ingerlékenységével, valamint fájdalmas izomgörcsökkel járhat, később látásromláshoz is vezethet.

22 Megfelelő vízfogyasztás mellett a fizikai és szellemi teljesítőképesség sem szenved kárt.

23 Mára a Föld vízkészlete olyan mértékben szennyezett,
hogy az csak nagyon komoly szűrés és tisztítás után válik fogyaszthatóvá. Ha ásványvizet fogyasztunk, az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása javasolt. A változatosság kedvéért emellett fogyasszunk ivóvíz minőségű csapvizet is.

24 A napi folyadékszükséglet kielégítésére táplálkozás-élettani
szempontból legalkalmasabbak: Csapvíz és ásványvíz, Gyümölcsök, zöldségek / gyümölcs- Zöldséglevek Gyümölcstea cukor hozzáadása nélkül, Tej és folyékony tejtermékek: kefir, joghurt, Levesek, főzelékek, mártások

25 Tippek nyárra: ☼ Szüleid segítségével készíts szivárvány-jégkockát, gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyassz le jégkockának és ezeket tedd a hűsítő italba.

26 Tippek nyárra: ☼ Oltsd szomjadat limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom levével, citrom karikákkal ízesítsd a vizet. Fogyasztás előtt ne felejtsd el alaposan megmosni a gyümölcsök héját!

27 Tippek nyárra: ☼ Szüleid segítségével könnyedén készíthetsz otthon is egészséges fagylaltot, ha natúr joghurtot és friss keversz össze, majd ezt lefagyasztod.

28 Tippek nyárra: ☼ Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő,gyümölcsleves. Tízóraira, uzsonnára vagy desszertként fogyassz friss gyümölcssalátát! Cukor és tejszínhab nélkül a legfinomabb és legegészségesebb!

29 Ne feledd, egyél naponta háromszor zöldséget és gyümölcsöt,
igyál megfelelő mennyiségű tiszta ivóvizet és sportolj rendszeresen az egészséged érdekében!

30 Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: A víz jótékony hatásai
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: A víz jótékony hatásai Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács: A víz élettani szerepe Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet: Italok és ételek a nyári melegben Internet


Letölteni ppt "Iskolagyümölcs- program oktatási segédanyag 2013/2014 tanév II. félév"

Hasonló előadás


Google Hirdetések