Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek"— Előadás másolata:

1 Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
© A tananyag a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform szellemi terméke, bármilyen változtatás csak a Platform írásbeli engedélyével lehetséges. Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek Kovács Ildikó Lelovics Zsuzsanna Henter Izabella Antal Emese Turcsák Katalin Szász-Győző Zsuzsanna

2 Mi az egészség? A „minőségi” életforma megvalósítása sok mindenen múlik. Ugyan nem elégséges, de szükséges feltétele egészségünk megőrzése.

3 Kire hallgasson? A sokféle, egészséges életmódra vonatkozó ígéret, titokzatosan megkívánt feltételek, misztikus „gyógyulások” zűrzavarában mindenkinek van egy biztos ötlete.

4 Kire hallgasson a gyermeke?
A gyermek nehezebb helyzetben van, mint Ön, hiszen számos információt hall, amelyek között nehéz eligazodnia. Előfordulhat, hogy nincs aki segítsen neki abban, hogy például eldöntse: fogyókúrázzon-e, mit vegyen a boltban, a büfében stb. Gyermeke sokat hall, tanul az iskolában is az egészségtudatos életmódról: beszélgessenek erről a témáról! Gyermeke egészsége érdekében a szülő, tehát Ön tehet a legtöbbet. Mutasson példát, segítse gyermeke ételválasztását.

5 Néhány jól ismert alapelv 1.
Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Változatosság: ha sokféle ételt fogyasztunk, nagyobb az esélye annak, hogy szervezetünket minden szükséges tápanyaggal ellátjuk. A zsiradékok mennyiségére és minőségére is ügyelni kell! Az édességek, desszertek, rágcsálnivalók fogyasztása csak mértékkel javasolt!

6 Még néhány alapelv Legyen szívügye a só fogyasztásának mérséklése!
Teljes értékű gabonafélék alkossák az étrend alapját! Zöldséget és gyümölcsöt naponta többször is kell enni! Tej, tejtermék fogyasztása naponta ajánlott! Sovány húsok, húskészítmények, halak és a tojás fontos alkotóelemei az étrendnek!

7 Amiről gyakran elfeledkezünk
A szomjúság legjobban a vízzel oltható! A kiegyensúlyozott táplálkozás a vásárlással kezdődik! Törekedjen az ideális étkezési körülmények megteremtésére! Fontos a helyes étkezési ritmus is!

8 Szívhez szóló tanácsok 1.
Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy gyermeke ne menjen reggeli nélkül iskolába. Amikor gyermeke szomjas, mindig kapjon – lehetőleg cukormentes – folyadékot. A gyermekek nem mindig érzik a szomjúságot, gyakorta elterelődik erről a figyelmük is. Ezért rendszeresen figyelmeztetni kell őket az ivásra. Engedje meg gyermekének, hogy annyit szedjen és annyit egyen, amennyi jólesik. Ne egye túl magát amiatt, hogy nem szabad ételt hagynia a tányéron.

9 Szívhez szóló tanácsok 2.
Segítsen gyermekének megérteni, hogy nincs jó vagy rossz étel. Mutasson jó példát, próbáljon ki újdonságokat! Ismertesse meg családját minél többféle élelmiszerrel és étellel! Soha ne jutalmazza a gyermekét étellel, és ne büntesse az étkezés megvonásával!

10 Szívhez szóló tanácsok 3.
Az ételeknek és az italoknak legyen kijelölt helye (a konyhában, az étkezőben). Ne tartson a számítógép vagy a tévé közelében még rágcsálnivalókat sem. Legyen rálátása gyermeke tévénézési szokásaira, ne engedje gyermekének korlátlanul és kontrollálatlanul a tévézést és számítógépezést!

11 Szívhez szóló tanácsok 4.
Teremtse meg a lehetőségét annak, hogy gyermeke rendszeresen mozogjon, és a testmozgásnak minél több formáját megismerje. Mutasson ebben is példát: mozogjon együtt gyermekével! Egy közös séta, kirándulás, foci olyan családi program, amely bármelyik hétvégén megvalósítható.

12 Adódhatnak problémák Figyeljen fel rá, ha gyermekének megváltozott az étvágya, hirtelen sokat fogyott (lányok!), vagy hízott. Beszéljen vele erről! Ha szükséges, keressenek fel szakembert, aki segít a probléma feldolgozásában (pl. háziorvos, iskolaorvos, pszichológus).

13 Az elhízás nem csak esztétikai probléma
Ugye nem szeretné, hogy gyermeke beteg legyen és csúfolják az osztálytársai? Magyarországon a gyermekek egyharmada elhízott és még több a kövér felnőtt. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód segít abban, hogy a testtömeg ne haladja meg az optimális mértket. Az elhízásra még inkább igaz, hogy könnyebb megelőzni és tenni ellene, mint fogyókúrázni. Gyermekkorban fogyókúrázni csak orvos javaslatára, és tanácsait megfogadva szabad, mivel a növekedést is súlyosan befolyásolhatja a tápanyagmegvonás.

14 Címke: az okos élelmiszer-választás lehetősége
Megnevezés Mennyiség (tömeg vagy térfogat) Lejárati idő és jelölés módja Összetétel (mennyiségileg csökkenő sorrendben) → minőségjelző Az élelmiszerek tápértékének jelölése Gyártó vagy forgalmazó Elkészítés módja, táplálkozási javaslat Tárolásra vonatkozó utasítás Különleges jelölések

15 Az INBÉ = Irányadó Napi Beviteli Érték célja
A kötelezően előírthoz képest több információt tartalmazó élelmiszercímkézés az elhízás és a helytelen életmódból származó egyéb betegségek visszaszorításáért folytatott küzdelem egyik fontos eleme. Az INBÉ széleskörű alkalmazása néhány élelmiszeripari cég vállalásának eredménye, amelynek a célja a fogyasztó eredményes tájékoztatása a tudatos választás érdekében.

16 INBÉ = Irányadó Napi Beviteli Érték
Az INBÉ jelzi egy felnőtt ember kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges energia (kilokalória), cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium teljes napi mennyiségét. Az INBÉ (irányadó napi beviteli érték) az angol nyelvterületen használt GDA (Guideline Daily Amounts) magyar fordítása

17 Nem vagyunk egyformák, de mégis van mihez viszonyítanunk
Energia Cukor Zsír Telített zsírsav Nők 2000 kcal 50 g 65 g 20 g 6 g Férfiak 2500 kcal 60 g 80 g 25 g Gyerekek évesig 1800 kcal 45 g 4 g Mivel minden ember más, minden táplálkozási információ kizárólag útmutatóként szolgál.

18 Használati útmutató az INBÉ-hez
Felső sorban lévő értékek magyarázata: Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány kilokalória (kcal) van Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány gramm zsír van Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány gramm cukor van Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány g telített zsírsav van Ez a szám azt mutatja, hogy az adott étel ill. ital egy adagjában hány gramm Nátrium van Alsó sorban lévő értékek magyarázata: A %-os értékek azt mutatják, ha elfogyasztjuk az adott élelmiszert, akkor az aznapi irányadó energia, tápanyag hány %-át ittuk vagy ettük már meg.

19 A konyhasó jelentősége
Vízháztartásunk szabályozásához, testünk megfelelő hidratáltságához szükséges. Közel 1 g só (nátrium-klorid) a szervezetben 1 dl vizet tart vissza. Részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában. Felelős az izomzat és az idegek ingerelhetőségéért. Hosszan tartó erőkifejtés (pl. sport, fizikai munka) során, magas hőmérsékleten (kánikulában, szaunában) jobban verejtékezünk, ami egyben fokozottabb sóveszteséget is jelent. Szerepe van a gyomor- és bélnedvek termelődésében, ezáltal a megfelelő emésztést segíti. Hasmenés, hányás után pótolni kell a sót.

20 A túlzás veszélyei Napi szükségletünk kb. 5-6 g, gyerekeknél kb. 3-4 g só. Tényleges só fogyasztásunk azonban ennek akár 3-4-szeresét is elérheti. Az arra érzékenyeknél magas vérnyomás kialakulásához vezethet. Fokozza a csontokból a kalcium-vesztést, ezáltal a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Megterheli a vesék működését. Növelheti a gyomorrák kialakulásának rizikóját.

21 A félkész- és késztermékek jelentős része tartalmaz sót
Az élelmiszer feldolgozás során a sót tartósítószerként, ízfokozóként alkalmazzák. Ezen termékek fogyasztásánál kerülje az utánsózást. Nagyon sós élelmiszereket csak mértékkel fogyasszon gyermeke.

22 Rajtunk múlik Fontos, hogy már kisgyermekkortól csak minimális sómennyiséget használjunk az ételkészítésnél. A nyers zöldségeket ne sózzuk, így egészségesebben táplálkozunk, és jó példát mutatunk a gyermekeinknek. Automatikus sózás helyett előbb mindig kóstoljuk meg az ételt. A só helyett alkalmazhatunk többféle zöldfűszert (pl. vasfű, bazsalikom, tárkony), illetve természetes ízesítőket (pl. citrom, ecet). Részesítsük előnyben a sószegény élelmiszereket a sózott, tartósított termékekkel szemben (pl. natúr magvak).

23 Családi minta, családi kassza
A felnőtt fogyasztók többsége is nehezen tájékozódik a fogyasztói társadalomban Jelenleg mintegy hatvanegyezer féle élelmiszer kapható hazánkban. Ne feledjük, hogy a gyermekeknek a példamutatás meghatározó Elsődleges a családban megélt fogyasztási modellt: a gyermekek szüleik reklámokhoz és anyagi javakhoz való hozzáállását tartják követendőnek.

24 A magyar vásárlók… … élelmiszerekkel szemben elsősorban
a frissességet, a jó ízt, a nagy vitamin- és ásványianyag-tartalmat, a nagy tápértéket és az alacsony koleszterinszintet tartják fontosnak. Ma már figyelnek arra, hogy a kiválasztott termék lehetőleg ne tartalmazzon E-betűs összetevőket. Forrás: Szent István Egyetem, 2007.

25 Ők már döntöttek!

26 Jó egészséget kívánunk!
Természetes, hogy enni mindenki tud, azonban a táplálkozást folyamatosan tanuljuk. Alakítsa ki szokásait tudatosan, gyermekével együtt, s a siker nem marad el! Az egészségtudatos táplálkozás nem drágább, viszont kétségkívül több odafigyelést és időt igényel. Szánjon pár percet a család egészségére minden nap!


Letölteni ppt "Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések