Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Turizmus sajátosságai a marketingben
Advertisements

A közoktatás általános és területi folyamatai a különböző hierarchiaszintű térségekben PTE TTK FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA BLAHÓ JÁNOS.
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A nemzetközi és a hazai turizmus területi folyamatai, piaci tendenciái a globalizáció korában Dr. Aubert Antal – Berki Mónika PTE TTK Turizmus Tanszék.
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
A turizmus rendszer környezete
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA I. ROKONTUDOMÁNYOK
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Gazdasági előrejelzések és elemzések
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Stratégiai tervezés.
Közönségkapcsolatok (PR)
Településmarketing Értékaudit.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VI. VÁNDORGYŰLÉS Adalékok a regionális.
A marketing új dimenziója: a geomarketing Kovács András főiskolai tanársegéd Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A regionális gazdaságtan tárgya
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
Marketing alapfogalmak
Városi turizmus. Város A turista szemében a város szabadidős termék, amelyet arra használ fel, hogy élményei, tapasztalatai bővüljenek. Így - marketingszempontú.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
Az ellátási láncok biztonsága
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Globális problémák.
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Turizmus gazdaságtan 3..
Balaton régió turizmusában
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
1458/17. tétel. 17/A Ez ideig ismeretlen külföldi partner kereste fel ben, és ajánlott fel a Földközi-tenger egyik szigetén szolgáltatásokat az.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
Telephelyválasztási tényezők Regionális gazdaságtan 4. gyakorlat.
A városfogalom földrajzi, időbeni és tudományterületenkénti eltérései Településföldrajz II. Informatikus és szakigazgatási agrármérnök alapszak (BSc) 2014/2015,
LEADER, Identitás, Sport
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
Európai Uniós ismeretek
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Előadás másolata:

Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék A turizmus földrajza Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék

Definíció Az idegenforgalmi földrajz az idegenforgalmilag számításba vehető természeti tájak és objektumok, települések, körzetek sajátosságainak, területi kapcsolatainak vizsgálatával, az idegenforgalom térbeli megoszlásának törvényszerűségeivel foglalkozik.

Az idegenforgalmi földrajz tárgyköre Rendkívül széles Értékeli a turizmusra ható természet- és gazdaságföldrajzi tényezőket Feltárja a turizmus, valamint a mezőgazdaság, ipar, közlekedés és kereskedelem kölcsönhatását Foglalkozik a településviszonyok, az infrastrukturális ellátottság és az idegenforgalom kapcsolatával

Sokoldalúan elemzi az idegenforgalom társadalmi-politikai tényezőit Elhatárolja az idegenforgalmi körzeteket Ismerteti és értékeli a nemzetközi idegenforgalom területi megoszlását

A turizmus erőforrásainak területi elhelyezkedésének vizsgálatában a földrajzi tér a kereslet számára vonzerőt és desztinációs terméket jelent. Mivel a turizmus időbeli és térbeli természetű folyamatokból áll, hozzájárult egy küldő és fogadó terekből álló turizmus kialakulásához, amely sajátos jegyein keresztül az adott terek társadalmi-gazdasági és környezeti jellemzőit is magában hordozza. A turizmus egyedisége abban rejlik, hogy a termelés és fogyasztás egy időben történik, és hogy a terméket helyben fogyasztják el (nem a termék, hanem a kereslet változtat helyet). A turisztikai terméknek e specifikuma a teret sajátos funkcióval ruházza fel, a földrajzi tér erőforrásai (a vonzerők) az adott helyi társadalom fejlesztési tényezői is egyben.

A GEOGRÁFIA SZEREPE A TURIZMUS KUTATÁSÁBAN A kutatásokban megjelenő részdiszciplínák egyre bővültek, egy felosztás szerint a következő tudományterületek az érintettek (JURCZEK, 1981): pedagógia ( a turizmus tanításának szükségessége, animátorképzés) ökonómia (költség-haszon elemzés, marketing...) pszichológia (motivációkutatás, reklámhatékonyság, a turisták kiszolgálásának pszichikai felkészítése...) orvostudomány (a különböző szabadidő-aktivitások hatásai az emberi szervezetre) politika (belső stabilitás, külpolitikai image)

jogi tudományok (normatív paraméterek az utazás, a tartózkodás idejére) kultúrantropológia (identitáskutatás- és tudat) vallástudomány (eltérő vallások- és szokásrendszerek ismerete, hatása) nyelvtudományok (kommunikáció, speciális kiadványok a turisták számára) sporttudományok (szabadidő-aktivitások szakszerű ismerete és alkalmazása a turizmus területén) területi tervezés, urbanisztika (területfejlesztés, szabadidőterek- és létesítmények)

A turizmus bonyolult kapcsolati rendszereit egy-egy tudomány nem sajátíthatja ki, interdiszciplináris megközelítésekre van szükség. A földrajz - mint tértudomány - a turizmus területén is a folyamat- és struktúra-analízissel tűnhet ki, ahol az erőforrások elemzése (természeti, humán) lokális- regionális- nemzeti- és nemzetközi szinten egyaránt fő feladata. A térbeli (küldő- és fogadóterületek, tranzitutak) aspektusok mellett az időbeli dimenzió (idősoros, keresztmetszet/állapotvizsgálat) szolgál a folyamatelemzések alapjául.

Regionális idegenforgalmi földrajz A Föld különböző országainak turisztikai szempontú értékelésével foglalkozik Vizsgálja a fogadó országok természeti és gazdasági viszonyait, az idegenforgalmi adottságokat és vonzástényezőket Elemzi az idegenforgalmi felkészültség helyzetét, prognózist ad Értékeli a nemzetközi idegenforgalomban való részvételt Vizsgálja a turizmus hatását a gazdasági életre, a nemzeti jövedelemre és a valutáris viszonyokra

Egy turisztikai desztináció fogadóképességének összetevői (kapacitás-háló) Forrás: FREYER, 1998 után saját szerkesztés

A turisztikai régiók növekedési ciklusmodellje Forrás: R.W. BUTLER, 1980.

Turisztikai nagyrégiók A világ legnagyobb turizmusgeneráló régiói Forrás: ROSEMARY B. 1995. pp. 180.

A WTO által kialakított turisztikai nagyrégiók Forrás: ROSEMARY B. 1995. pp. 184.

A világ centrum-periférián alapuló turisztikai nagyrégiói Forrás: ROSEMARY B. 1995. pp. 184.

Globalizáció a turisztikai piacon

Nemzetközi turisztikai trendek

A világ nemzetközi turistaérkezéseinek száma alrégiónként Forrás: Magyar Turizmus Rt.: A világ turizmusának alakulása 2004-ben és előrejelzés a 2005. évre. www.itthon.hu