Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági előrejelzések és elemzések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági előrejelzések és elemzések"— Előadás másolata:

1 Gazdasági előrejelzések és elemzések
Tóth Béla 2008.

2 Fontosabb fogalmak tisztázása:
Az előrejelzés (forecasting) a jövőbeni események megjósolásának tudománya. Az előrejelzés típusai alkalmazási terület szerint: gazdasági-, műszaki- és igényelőrejelzés. Gazdasági előrejelzés: pl.:gazdasági növekedés, infláció… Információ: adatok, tények a gazdaság aktuális helyzetéről Előrejelzés: adatokon, tényeken alapuló várható események, következmények Elemzések: ok-okozati összefügéseket találhatunk benne

3 1. A gazdasági előrejelzés
A kezdetben misztikus formában megjelenő jövőkutatás, a futurológia napjainkra használható tudománnyá fejlődött. Szerényebb változata az előrejelzés, a prognosztika, amely az üzleti tervezés nélkülözhetetlen alapjává vált. Intuitív (SOFT) módszer Objektív (HARD) statisztikán alapuló módszer (ok-okozati kapcsolatokat feltáró, tisztán csak az idősorok elemzésén alapuló)

4 Mivel a gazdaságpolitika csak nagy késéssel befolyásolja a gazdaságot, a sikeres gazdaságpolitika szükségessé teszi a jövőbeni gazdasági feltételek pontos előrejelzését. A prognózisokban a bizonytalansági tényező kiküszöbölhetetlen. A megbízhatósága több módszer együttes alkalmazása alapján, komplex megbízhatósági vizsgálatokra építve ítélhető meg.

5 Scenárió-elemzés Az intuitív módszerek egyike
Cél: a lehetséges változatok szemléltetése

6 A versenyképes gazdaság számára elengedhetetlen kellék a szcenárió-elemzéssel készült jövőkép.
Kialakításához feltétlenül szükséges: A jelenlegi helyzet alapos, tényeken alapuló ismerete. Az ezekből kialakított konzisztens elemeket tartalmazó jövőkép-változatok felvázolása. Az objektív elemeken kívül számításba kell venni a világ általános társadalmi, szociális, környezeti és gazdasági trendjeit, a bekövetkező eseményeket és a véletleneket A legnehezebben előre jelezhető tényezők lehetnek a legfontosabbak: az önbeteljesítő hiedelmek és várakozások.

7 2. A gazdasági elemzés Cél: A termelési folyamat és a termelési-gazdálkodási tevékenység eredményeinek ill. hatékonyságának tanulmányozása ( a racionális gazdálkodás elvéből kiindulva), azért, hogy feltárják a tökéletesítés és a fejlesztés lehetőségeit. A ilyen irányú elemzések iránti igény a vállalkozásoktól a világgazdaságig minden szinten megmutatkozik. Feladata: a kvantitatív döntés-elkészítés. A gazdaság alsóbb szegmenseinek viselkedését, érdekeit, döntéseit, tranzakcióit a mikroökonómia, a nemzetgazdaság egészének működését a makroökonómia vizsgálja.

8 Nemzetgazdasági szinten:
A Makroökonómia által elemzett folyamatok: Nemzetgazdasági szinten: GDP, fogyasztás, megtakarítás Összes beruházás, a kereslet és kínálat Kizárólag nemzetgazdasági szinten vizsgálható kategóriák: Gazdasági egyensúly, növekedés, pénz, árszínvonal Infláció, valuta-árfolyam, vámok Foglalkoztatottság, munkanélküliség Külkereskedelem, nemzetközi fizetési mérleg

9 A gazdasági elemzések legjellemzőbb mutatói:
Nemzeti jövedelem Fogyasztás Minőségi mutatói: Foglalkoztatottság Infrastruktúra Szolgáltatás A gazdasági fejlődéshez, növekedéshez kapcsolódó kutatási témák: A fenntartható gazdaság fejlődése. A versenyképes növekedés. A gazdasági növekedés, eredményesség.

10 Az egyes országok közötti verseny, a növekedés és a fejlettség mennyiségi mutatóinak mérőszámai
Statisztikai mérőszámok: Az egy főre jutó bruttó hazai (nemzeti) termék – GDP/GNP Az egy főre jutó nemzeti jövedelem volumenének növekedése Dinamikus mutatószámok: Az egyes területeken foglalkoztatottak aránya Az egyes ágazatok teljesítménye, részarány változása, Az egy főre eső GDP növekedési rátája stb.

11 Gazdasági és nem gazdasági ismérvek együttes alkalmazásának mutatói:
A gazdaság ágazati struktúrája, Az infrastruktúra állapota, Társadalmon belüli jövedelemkülönbség, Táplálkozás, kalóriafogyasztás Ruházkodás, Lakásellátás viszonyai Szociális ellátás Közoktatás Közegészségügy színvonala

12 A gazdasági fejlődés, elemzés információforrásai:
Kormányzati információforrások: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM), Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) Pénzügyminisztérium Külügyminisztérium A Miniszterelnöki Hivatal Stratégiai Elemző Központ

13 Állami szervezetek: Központi Statisztikai Hivatal Magyar Nemzeti Bank Hazai kutatóműhelyek: Budapesti Közgazdaságtudományi éd Államigazgatási Egyetem Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet GKI Gazdaságkutató Zrt.

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Gazdasági előrejelzések és elemzések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések