Italok Az italok ajánlása Aperitif italok és párlatok
Italok csoportosítása Alkoholos italok Alkoholmentes italok
Italok csoportosítása Aperitif italok Párlatok Likőrök Digestive italok Borok Sörök Kevert italok
Az italok ajánlása Az ital fogyasztás vagy megelőzi,vagy kíséri az étkezést,vagy befejezve követi azt. Aperitif italok Étkezés közben fogyasztott italok (Harmónia) Digestive italok( Elősegítik az emésztést,megkoronázzák az ételsort)
Aperitif italok hatása Az üres gyomorba jutva serkentik a gyomornedv kiválasztását Növelik az éhségérzetet Megnyugtatják a vendéget
APERITIF Alkohol tartalmü Alkohol mentes Száraz Kesernyés Savanykás Fanyar
APERITIF Egyszer,egy fajta Első ÉTVÁGYGERJESZTŐ Második ÉTVÁGYRONTÓ Harmadok ROSSZ KÖZÉRZET Negyedik K.O. Mennyisége a gyümölcs és zöldséglevek kivételével 4- 8 CL
Aperitif Kapcsolata az ételsorral AZÉTELEK ÉLVEZHETŐSÉGÉT KÁROSAN BEFOLYÁSOLHATJA A ROSSZUL MEGVÁLASZTOTT ITAL BOR BÁZISU APERITIFEK
BOR BÁZIS -SZŐLŐ BÁZIS MARTINI CINZANO DUBONNET…..VERMUT…FŰSZEREZETT BOR TOKAJI SZÁRAZ SZAMORODNI SHERRY MADEIRA PORTOI MALAGA MARSALA/ SZICÍLIA/ SAMOS…….LIKŐR-DESSZERT BOROK
Champagne Moet Chandon Alapítás éve 1743; minden másodpercben kinyitnak a világ valamely pontján egy Moet pezsgőt. 768 hektár szőlőhegy tartozik a óriási vállalkozáshoz, évi 31 millió palack pezsgőt készítenek. 1987-ben a pezsgőház egyesült a luxuscikkeket gyártó mamuttal a Luis-Vuitton-Moet-Hennessy-vel.
Champagne Mumm Alapítás éve 1827; 1952 óta a kanadai Seagram tulajdonában van a cég. 327 hektár saját területen gazdálkodnak, évi 12 millió palack pezsgőt állítanak elő.
Champagne Gosset Alapítva a 18. században; bizonyos Pierre Gosset 1584-ben már vörösbort termelt a leendő pezsgőgyár környékén. Az alapborok egy részét a mai napig tölgyfahordókban érlelik. Évi 500000 palackot forgalmaz a cég.
Champagne Krug Alapítás éve 1834; kiemelkedő minőségű pezsgőt állítanak elő. Az LVHM-hez tartozik, ugyanakkor a tulajdonos család tagjai ma is ott vannak a vállalatba, meghatározzák cuvée összetételét. Az egyedi ízvilághoz az is hozzátartozik, hogy az alapborok tölgyfahordóban érlelődnek. A cég kivételes különlegessége a „Clos du Mesnil”, ami dűlőszelektált chardonnay-ból készül összesen évi 12000 palackkal. A Krug 21 hektár saját dűlővel rendelkezik, évi forgalma 500000 palack.
Champagne Bollinger Alapítás éve 1829; a legjobbak egyike. Különleges termékük a Bollinger R.D., azaz a degorzsálás előtt 8 évig érlelt pezsgő. A cég exkluzív csemegéje a beoltatlan pinot noire tőkéről szüretelt „Vieilles vignes francaises, amelyből évi 2000 palack készül. A pezsgőház 144 hektár saját területen gazdálkodik, éves termelése 1,4 millió palack.
PEZSGŐ
DOM. PERIGNON Bencés szerzetes Pincemester Champagne borvidék (Észak) Pezsgő feltalálása
CAMPARI BITTER BOR OLASZ CASPARE CAMPARI KININ NARANCS HÉJ SZÓDA, TONIK, NARANCS
Aperitif italok Martini Cinzano Dubonnet Campari Chambery Ampelos Noilly prat Amer Picon bitter Fernet Branca bitter Underberg bitter
Aperitif italok Ouzo Pernod Ricard Sherry Madeira Port Malaga Tokaj Dry Szamorodni Champagne Dom. Perignon Champagne Moet Chandon Champagne Mumm Champagne Gosset Champagne Krug
WHISKY A hagyomány szerint a 12. században az írek készítettek először whiskyt, és ők nevezték el saját nyelvükön az élet vizének. Skóciában a 15. században vert gyökeret, de mint máshol , ott is csak gyógyszerként használták először. Az Újvilágba a skót és az ír bevándorlók vitték magukkal a whisky készítésének tudományát
Meghatározó alapanyagok, technikák Gabona Víz Tőzeg Malátázás Élesztő és erjesztés Főzőüstök Európai tölgy Amerikai(Bourbon/sherry íz) Vegyítés Elegyítés
A whisky különböző típusai SKÓT ÍR AMERIKAI KANADAI
OLD FASHIONED POHÁR
SKÓT WHISKY Négy alapvető terület: Lowland Campbeltown Islay Highland
SKÓT WHISKY Skóciában lepárolt és érlelt. Csak természetes összetevőkből készülhet, víz, malátázott árpa és egyéb gabonaszemek, valamint élesztő felhasználásával. Lepárláskor max. alkoholfoka 94,8 % lehet. Legalább 3 évig tölgyfahordóban érlelt. Nem tartalmaz adalékanyagokat, kivéve a vizet és karamellt. Minimális alkohol tartalma 40 %.
SKÓT WHISKY - Malt Scotch Whisky, amely csak malátából készül /ÁRPA/ - Grain Scotch Whisky, amelyhez más gabonát is felhhasználnak
- Blended Scotch Whisky Maláta és gabona whiskyk keveréke. Minden blended whiskyre egyedi keverési arány jellemző, amelyet titokként kezelnek. Kikötés azonban, hogy a keverék bármely elemének min. annyi idősnek kell lennie, mint ahány évesnek feltüntetik a keveréket az üveg cimkéjén. (Például a 12 éves Chivas Regal minden eleme min. 12 évig érlelt)
standard blend : Ez a whisky kb. 50 különböző whisky keveréke, melyek közt grain és malt whiskyket is találhatunk. Ezeket a whiskyket általában 5 évig érlelik, de ez az időszak természetesen lehet 8 vagy 12 év is.
de luxe blend : Ez a keverék általában idősebb whiskyket tartalmaz és rendszerint drágább is. Nem létezik olyan kormegkötés, amitől kezdve egy whisky megkapja a de luxe nevet, viszont min. 35% malt whiskyt kell tartalmaznia.
SKÓT WHISKY Ballantine’s J&B Chivas Regal Johnnie Walker Cutty Sark Teachers White Horse Long John Dewar’s Black&White Clan Campbell
SKÓT WHISKY The Singleton Cardhu Glenfiddich Highland Park Dimple Haig Long John White Horse Grant’s William Lawson
ÍR WHISKY Az ír whiskey törvény által védett termék, amit az Ír Köztársaságban és Észak-Írországban gyártanak. Általában grain és malt whiskeyk keveréke.
ÍR WHISKY Jameson Red brest Paddy Murphy’s Tullamore Dew Bushmills Midleton Very Rare Green Spot
AMERIKAI WHISKEY A klasszikus amerikai whiskykkel történelmileg összefüggő területek keletről (Pennsylvania, Maryland, Virginia) dél felé (Kentucky, Tennessee) terülnek el. Részben máshol is gyártanak corn whiskeyket és blend whiskyket is, de csak a határos államokban
BOURBON 5-15 % rozsból, hasonló mennyiségű árpamalátából, a fennmaradó jelentős részben pedig kukoricából készül. A fűszeresebb ízűek kb. 70%, a kevésbé fűszeresek 90% kukoricát tartalmaznak. A bourbonok gyártásánál a legmeghatározóbb a kiégetett tölgyfahordóban történő érlelés. Ez kölcsönzi neki a jellegzetes vanília ízt. Különböző korkategóriákban gyártják őket. Általában nem fiatalabbak 4 évesnél, és csak ritkán idősebbek 10-12 évesnél.
BOURBON Buffalo Trace Wild Turkey Evan Williams Jim Beam Heaven Hill Jack Daniel’s Old Taylor Old Grow Four Roses
RYE WHISKEY Leheletnyi keserű íze van. Keserűédes gyümölcsre emlékeztet, fűszeres, kissé olajos, majdnem mint a borsmenta. A borsmenta íz főleg a századunk első 20-30 évében gyártott whiskeyknél jelentős. Egy-két bárban, ahol még őriznek ilyen régiségeket, megtalálható néhány palack belőlük. Nehéz egy whiskeyt csak rozsból előállítani. Az erjesztéshez szükség van egy kevés árpamalátára is. A rozs intenzív ízét pedig egy jelentős hányad kukorica egyenlíti ki.
Rye Tenessy Rye Jim Beam Rye Old Overholt
Kanadai whisky A legtöbb kanadai whisky ismertetője, hogy a malátázatlan rozs mellett malátázott rozst is használnak készítéséhez, ami egységes lágy és teljes ízt kölcsönöz. A legtöbb blend többféle rye whisky keveréke, ezért egy-egy szeszfőzde többfélét is tud előállítani. A kanadai whiskyk karaktere is a cefre összetételétől és a lepárlási módszertől függ. Keverésükhöz felhasználnak saját előállítású bourbon típusú whiskyket is.
KANADAI WHISKY Az érleléshez használt hordók faanyaga is meghatározó. Általában sherry-s, bourbon -os, és brandy-s hordókat használnak, max. 52,3 US gallon (198 l) űrtartalommal. Az érlelés időtartama min. 3 év. A tömegpiacra szánt italokat 3-5 évig, a prémium mínőségűeket min. 6-8 évig, az igazi ínyencségeket 10-12 évig érlelik
KANADAI WHISKY Canadian Club Canadian Mist Canadian Club Classic Wiser’s Wiser’s de Lux Seagrams Seagrams V.O. Royal Velvet Royal Reserve
A whiskey felszolgálása és fogyasztása A whiskyt számtalan módon lehet fogyasztani : hűtve vagy anélkül - esetleg jéggel - , tisztán vagy higítva - ha higítva, akkor szódával vagy sima vízzel - , de akár kólával, narancslével, gyömbérrel vagy 7 uppal is iható. A skótok tisztán, esetleg kevés vízzel higítva isszák whiskyjüket, míg az amerikaiak sok-sok jéggel vagy üdítővel feltöltve. A számtalan fogyasztási lehetőségen kívül az is különleges még ebben a nemes párlatban, hogy akár aperitíf, akár diggesztív italként megállja a helyét.
GIN BORÓKÁVAL ÍZESÍTETT GABONAPÁRLAT MARINE DRY GIN GORDON’ S GIN BEEFEATHER GOLDEN DRY LONDON DRY OLD TOM PLYMOUTH
RUM Melasz VILÁGOS….KÖRISFA HORDÓ BARNA……TÖLGYFA Jamaica Kuba HABANA CLUB BarbadosS Brit Guayana Martinique Virgin szigetek Bacardi, Captain Morgan,Ronrico,Goddard’s,Polar,Coruba,Kingston, Old Oak,
EGYÉB PÁRLATOK GENEVER…NÉMETALFÖLD AQUAVIT….DÁN…SVÉD VODKA…FINNLANDIA, STOLITSNAYA, ABSOLUT ,SMIRNOFF,MOSKOVSKAYA, WYBOROWA TEQUILA SZAKE UZO PERNOD
EGYÉB PÁRLATOK Slivovic Tzuika (Román szilvapálinka) Grappa Kirschwasser Abszint (Fehér ürömfű-halucinogén
PÁLINKA Hungarikum Pálinka törvény Fütyülős Barack Ó-Barack Szatmári Szilva Kosher Szilva Vilmos Körte
Kecskeméti barack pálinka Szatmári szilvapálinka Panyolai feketecsersznye pálinka Szabolcsi fokos alma pálinka Vilmoskörte pálinka
Kevert italok
MIXED DRINKS
Kevert italok csoportosítása Alkohol mentes-alkohol tartalmú Aperitif –Digestive italok Standard italok-fantázia italok Száraz-félédes-édes italok Rövid italok-hosszú italok
Rövid italok Cocktailok Frappék Krusták
Hosszú italok- Long drinkek Cobbler italok Collins italok Cooler italok Daisy italok Egg- nogg italok Fizzek Fixek Flipek Julepek Sour italok
Egyéb italok Gyümölcs puncsok Grogok Punch italok Slingek és Toddy-k Sorbet italok Ice Cream Soda italok
Egyéb italok Milk Shake italok Iced Coffee italok Pousse Coffee italok Scaffa italok Fancy Drinks –fantázia italok
Cocktail-ok 6-9 cl Cukor tartalom: száraz-félszáraz-édes Alkohol Aperitif, digestive és party drinks,parti italok Standard és fantázia cocktailok
Italok készítése Shakerben készítjük a nehezen vegyíthető összetevőket tartalmazó cocktailokat. A shakert kétharmadáig kockajéggel töltjük meg, majd a tetejét rátéve összerázzuk, hogy lehűljön a shaker. A zárókupakot levesszük és letöltjük róla a megolvadt vizet. Miután leszedtük a shaker tetejét az összetevőket a jég tetejére öntjük, az alkohol-tartalom sorrendjében (a legmagasabb alkoholtartalmút először). Lezárjuk a shakert, egyik kezünket a shaker tetejére, a másikat a shaker aljára helyezzük és erőteljesen összerázzuk az összetevőket. Addig rázzuk, amíg a shaker külső falán el nem kezd gyöngyözni a víz. Ha elkészült, vegyük le zárókupakját és a szűrőn keresztül öntsük a kész cocktailt poharakba. Ekkor már a cocktail megfelelően lehűlt, külön jégre nincs szükség, díszítjük és azonnal fogyasztható.
Italok készítése Keverőpohárban készítünk minden olyan italt, melyek nem tartalmaznak sűrű alkotórészt, illetve egymással könnyen keverednek. Pár jégkockát helyezünk a keverőpohárba, majd rátöltjük az összetevőket és a bárkanállal jól összekeverjük. Akárcsak a shakerben készült cocktailoknál, kockajeget használjunk és az ital akkor kész, amikor a keverőpohár oldalán megjelennek a vízcseppek. Szénsavas üdítőitalokat tartalmazó cocktailokat sosem shakerben, hanem mindig keverőpohárban készítsük, mert a shaker a felszabaduló széndioxidtól felrobbanhat.
Összetevők A kevert italok összetevői a következők: alapszesz, amely a legmeghatározóbb komponens; az íz-kiegészítő, amely mennyisége általában meghaladja az alapszeszét; ízesítő anyagok, amelyekből csak pár cseppre van szükség, pl. szirupok, keserűk. Jótanácsok: A jó cocktail alapja a sok jég 3-5 komponensnél többet sose keverjünk össze Savanyításra citrusféléket használjunk A tejszínnel, tejjel bánjunk óvatosan, citrommal, savanyú gyümölccsel sose keverjük Az elkészült italokat mindig előhűtött pohárba töltsük ki
Hűtés Nagyobb,tömörebb jégkocka 0 celsius
Italok díszítése A kevert ital koronája a díszítés A kevert ital nem csak szomjoltó, frissítő ital hanem esztétikai alkotás is. A kevert italokat általában gyümölcsökkel díszítjük, citrom karikával, ananász szelettel a pohár szélén vagy díszes pálcikára szúrt cocktail cseresznyével. A kevert italok egy része elképzelhetetlen színes szívószál nélkül. Cocktailok SOHA! Gyakori még a cocktailos pohár szélének cukorral, sóval való díszítése (crusta). A pohár peremét kenjük be citromlével vagy tojásfehérjével, majd érintsük cukorba vagy sóba. Természetesen bármilyen díszítés elkészíthető, amely harmonizál a cocktail szín- és ízvilágával, a lehetőségeknek csak képzeletünk szab határt.
De miből is áll a cocktail? A cocktailokat két fő csoportra osztjuk, vannak az ún. standard (International Bar Associaton által klasszikus cocktailok közé soroltak) és vannak a fantázia cocktailok (bármely klasszikus cocktailok közé nem soroltak, illetve újonnan kreáltak).
Kevert aperitif italok Martini standard cocktail 4 cl gin 2 cl martini sz.vermouth 1 csepp angostura Keverjük Cocktailos pohár 1 szem oliva
Kevert aperitif italok Martini extra dry cocktail 5 cl gin 1 cl száran martini vermouth 1 csepp angostura Keverjük Cocktailos pohár 1 szem olova Citrom spirál
Kevert aperitif italok Manhattan cocktail 4 cl Canadian Club 2 cl Martini Rosso 2 csepp angostura Keverjük Cocktailos pohár Cocktail cseresznye
Shake-elt aperitif italok Whisky Sour ((SOUR)) 4 cl Canadian Club 2 cl citromlé 1 teáskanál cukor 3-4 cspp angostura Rázzuk Old fashioned pohár Cocktail cseresznye 1 karika citrus
Kevert aperitif italok Puszta cocktail 3 cl Barack pálinka 2 cl Mecseki likőr 3cl Tokaji száraz szamorodni Keverjük Cocktailos pohár Meggy befőtt
Shake-elt aperitif italok Margarita cocktail 4 cl Tequila 2cl Cointreau 2 cl citromlé Rázzuk Sóval crustázott Cocktailos pohár Citrom karika
Shake-elt aperitif italok White Lady 4 cl Gin 2 cl Cointreau 2 cl citromlé Rázzuk Cocktailos pohár Crustázás Citrom karika
Shake-elt aperitif italok Tequila Sunrize 4 cl Tequila Narancslé 0,5 clGrenadin Rázzuk Long drinkes pohár Narancs karika Szívószál
Shake-elt aperitif italok Bloody Mary 4 cl vodka 1,5-2 dl paradicsomlé Só,bors Worchester Tobasco Zeller levél Rázzuk Long drinkes pohár Citrom karika,szívószál
Mojito 1db lime 6 db mentalevél 4 cl fehérrum 4 kiskanál porcukor szénsavas ásványvíz zúzott jég A pohába belerakunk egy gerezdekre szedett lime-t, ízlés szerint porcukrot és a friss mentalevelet. Beleöntjük a fehérrumot. Törőfával összezúzzuk a pohárba tett összetevőket. Színültig töltjük a poharat zúzott jéggel. Feltöltjük szénvavas ásványvízzel. Bárkanál segítségével összekeverjük az italt. Beletesszük a szívószálat és limeszelettel díszítjük.
Daiquiri cocktail 4 cl fehér rum 2 cl lime 1 teáskanál porcukor Shaker Jégdara Cocktailos pohár Lime karika
Alkoholmentes kevert italok Sárgarépalé Narancslé Grapefruit Paradicsom Virgin Mary
Prairie Oyster Fürdőszoba Fogmosó pohár Tojás sárgája Só Rörött bors Ketchup Worchester fogkefe
Any question?