Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Italfelszolgálás alapelvei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Italfelszolgálás alapelvei"— Előadás másolata:

1 Italfelszolgálás alapelvei
-Egyes italok felszolgálásához a megfelelő poharakat és felszerelést használjuk -Az italok zamata, íze csak a fogyasztáshoz legmegfelelőbb hőmérséklettel biztosítható -Hűtési előírásokat tartsuk be -Felszolgáló tálcákra terítsünk asztalkendőt-megakadályozza a poharak csúszását -Tálcák megrakásakor a nagyobb súlyt testünkhöz közelebb fekvő részekre helyezzük

2 Itallap -Étvágygerjesztő italok -Sörök -Borok -Pezsgők-habzóborok
-Égetett szeszes italok -Likőrök -Üdítő italok, gyümölcslevek -Ásványvizek, gyógyvizek -Egyéb italok

3 Itallap kialakítása -Általában 2 részből áll -külső borítólapból
-cserélhető belső ún. betétlapból -A borító hosszú időre készül, nagy igénybevételnek van kitéve -Anyaga kemény, formatartó, vízhatlan Méretében alkalmazkodjon az étlap méreteihez és a választék nagyságához -Formája jobb ha eltér az étlaptól, így gyorsan felismerhető -Alkalmazkodjon az üzlet osztályához -Ügyeljünk a helyesírási szabályokra

4 Italajánlás szempontjai
Italok ajánlásakor a következő szempontokat tartsuk szem előtt: -évszakot -napszakot -étkezés alkalomszerűségét -vendégkör összetételét

5 Italrendelés felvétele
A vendég elhelyezkedése után borászok, italfelszolgálók azonnal kérdezzék meg a vendégtől, hogy kíván-e aperitifet fogyasztani Az átadott itallapról a megrendelt ételektől függően ajánljunk italokat Amennyiben a vendég nem kér italt egy kancsó vizet és hozzáillő poharat kell beállítani az asztalra.

6 Italok felszogálása Csak tiszta, ép poharakat használjunk
A poharakat talpuknál vagy a pohár alsó részénél fogjuk meg A poharakba nem szabad belenyúlni A poharakat mindig egy megfelelő nagyságú tálcán vigyük a vendéghez A palackozott italokat csak a vendég asztalánál szabad kinyitni Az italokat a vendég jobb oldaláról töltjük be, szolgáljuk fel, illetve vesszük le az üres poharakat, üvegeket A szájjeget sohasem szabad az italokba előre beletenni, hanem azt a tanult módon, külön kell felszolgálni Sörös, fröccsös, szörpöspoharak alját az asztalra helyezés előtt kezünkben illetve karunkon levő felszolgálókendővel töröljük meg Ügyeljünk rá, hogy mindig az egyes italoknak megfelelő poharakat használjunk


Letölteni ppt "Italfelszolgálás alapelvei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések